Sanatçı Settar Tanrıöğen'in Komplikasyon Riski Ortadan Kalktı Sanatçı Settar Tanrıöğen'in Komplikasyon Riski Ortadan Kalktı
 Raporda, söz konusu programla ilgili 15- 20 Ekim arasında RTÜK şikayet hattına 681 bildirim ulaştığı bildirildi. Programın ilk bölümlerinde yorumların tamamının o yarışmacının giydiği kıyafete ilişkin olduğu ancak bir süre sonra yarışmacılar arasında kişisel tartışmaların baş gösterdiği ve bu tartışmaların her bölümde daha da şiddetlenerek programın büyük bir kısmını alır hale geldiği kaydedildi. "Ekranlardaki bu yoğun kavga ortamına şahitlik etmenin izleyicide de bir gerginlik hissi oluşturabileceği"ne dikkat çekilen raporda, şu ifadelere yer verildi:
ÖZEL ANLARI KAYDEDİP GEREKTİĞİNDE TEHDİT...


"Programda izlenirliğin arttırılması amacıyla gerginlik düzeyinin sürekli üst seviyede tutulmaya çalışıldığı gerek sunucunun gerekse jüri üyelerinden bazılarının ortamı teskin etmek için herhangi bir çaba göstermek bir yana tartışmaları daha da kızıştıracak şekilde konuşmalara dahil oldukları tespit edilmiştir. Yarışmanın başta belirtilen amacını aştığı artık bir stil yarışması olmaktan uzaklaştığı, yarışmacıların rekabet konularının kişisel çatışmalara döndüğü, hakarete, aşağılamaya hatta şiddet eğilimine varan tartışmaların yaşandığı, karşıdakinin rızası olmadan onun özel anlarını kayıtlarına alarak gerektiğinde bununla tehdit edebilmenin başvurulabilecek bir yol olarak ortaya konulmasında bir sakınca görülmediği, tüm bu olayların yarışmacılardan bazılarının dayanamayacağı noktaya geldiği, hemen her bölümde ağlayan birilerinin olduğu gözlenmiştir."

200 BİN LİRA ÖDEYECEK


Program sunucusunun kasıtlı şekilde sorduğu sorulardan dolayı yaşanan tartışmaların ve kavgaların format gereği olduğunun anlaşıldığı da kaydedilen raporda, bu tartışma ve kavgaların nezaket, mütevazilik, birbirini hoş görme, sağlıklı davranabilme, arkadaşlık gibi medeni bir toplumda olması gereken değerleri unutturarak "kaba davranışı, nezaket dışı sözleri, kolaylıkla şiddete başvurabilmeyi" makbul ve olağan gösterdiğinin altı çizildi.

Raporu görüşen Üst Kurul da programın, 6112 Sayılı Kanun'un 8. maddesinde yer alan "İnsan onuruna ve özel hayatın gizliliğine saygılı olma ilkesine aykırı olamaz, kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremez" hükmünü ihlal ettiğine karar verdi. İdari para cezaları kuruluşların bir önceki ayki reklam gelirlerine göre belirleniyor. Karara göre kanal yaklaşık 200 bin lira para cezası ödeyecek.

Editör: TE Bilişim