Özel Ege Şehir Hastanesi ve Karşıyaka Yalı Lions Kulübü'nün Bayraklı Şehit Cesur İlkokulunda ortaklaşa düzenlediği ''Çocuklarda Diyabet'' konulu panelde, Özel Ege Şehir Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Liya Alkılıç, aileleri ve okul yönetimini çocuklarda diyabetin tanısı ve tedavisi hakkında bilgilendirdi.

''6-16 Yaş Grubunda Obezite Sıklığı İki Kat Arttı''
Çocuklarda diyabet hastalığına karşı anne ve babaların dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Özel Ege Şehir Hastanesi  Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Liya Alkılıç sözlerine şöyle devam etti: ''Diyabet ciddi bir hastalıktır, ancak uygun beslenme tedavisi, medikal tedavi, düzenli egzersiz ve diyabet eğitimi ile sağlıklı, uzun bir yaşam sürebilirsiniz. Çocuğunuz çok su içiyorsa, hiç altına kaçırmayan çocuk gece altına kaçırıyorsa, çok yemek yemesine rağmen zayıflıyorsa, halsizlik, yorgunluk ve okul başarısında düşüş varsa mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır. Diyabeti çocuklarda genellikle insülin eksikliğine bağlı olarak Tip 1 diyabet şekliyle görüyoruz. Tip 1 diyabetin gelişimini engellemek şu anki tıbbi bilgilerimizle mümkün değildir. Genetik yatkınlığa müdahale etme şansımız yok. Çevresel faktörler açısından mümkün olduğunda önlem almalıyız. Sadece diyabet açısından değil bütün çocuklar için sağlıklı beslenme, katkılı gıda maddelerini tüketmeme, meyve ve sebzeleri mevsiminde yeme gibi temel kurallara uymak gereklidir. Tip 1 diyabette temel tedavi ömür boyu süren insülin tedavisidir. Tip 2 diyabet ise daha çok obezite, kilo alımı, yanlış beslenme ve hareketsiz yaşam gibi sorunlarla ortaya çıkıyor.  Özellikle 6-16 yaş grubunda obezite sıklığı son yıllarda 2-3 kat artmıştır. Tip 2 diyabette ise ilaçlar yada insülin artı ilaç tedavileri kullanılmaktadır. İyi kontrol edilmeyen uzun süreli diyabet başlıca böbrek, göz, sinir sistemi üzerinde olumsuz yan etkiler ve hastalıklar oluşturur. Obezite ile etkili bir savaş ancak çocukluk çağında başlayan önlemler ile mümkündür.''
''Sosyal Sorumluluk Projesi Kapsamında Etkinliklerimiz Devam Edecek''
Karşıyaka Yalı Lions Kulübü Başkanı Hakan Akyıldız panel sonunda Özel Ege Şehir Hastanesi 'ne ve Dr. Liya Alkılıç'a teşekkür ederek " Sosyal sorumluluk projesi doğrultusunda kulüp üyelerimizle birlikte sürekli etkinlikler gerçekleştiriyoruz. Diyabet te günümüzde gittikçe yaygınlaşan bir hastalık. Velileri bilgilendirerek çocuklarda erken tanı imkanı sağlamaya çalıştık. Katkı koyan herkeze teşekkür ediyorum" dedi.

Bayramı Sağlıklı Geçirmek İçin 5 Önemli Kural ! Bayramı Sağlıklı Geçirmek İçin 5 Önemli Kural !

Editör: TE Bilişim