Çocuklarda gereksiz antibiyotik kullanımı ileri yaşlarda obezite, astım, diyabet başta olmak üzere gibi pek çok hastalığa neden oluyor.

Bu önemli konuya dikkat çekmek için düzenlenen, SBÜ Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Büyüyen Çocuk Derneği tarafından organize edilen sempozyuma, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi yanı sıra; İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, SBÜ Behçet Uz Çocuk Hastanesi Çiğli Bölge Eğitim Hastanesinden çok sayıda doktor katıldı.

Oturum Başkanlıklarını Prof. Dr. Bumin Nuri Dündar, Doç. Dr. Mehmet Helvacı, Prof.Dr. Şükran Köse, Doç.Dr. Dilek Yılmaz Çiftdoğan’ın yaptığı sempozyumda, “Çocuklarda Artan Antibiyotik Kullanım”, “ Akut Otitis Media-Kime Antibiyotik? Hangi Antibiyotik?”, “ Akut Rinosinüzit-Kime Antibiyotik? Hangi Antibiyotik?”, “Tonsillofarenjit: Kime Antibiyotik? Hangi Antibiyotik?”, ele alınırken; ikinci oturumda “ Toplum Kökenli Pnömoni- Kime Antibiyotik? Hangi Antibiyotik?”,” Akut İshal-Kime Antibiyotik? Hangi Antibiyotik?”,” Antibiyotikler - Dost mu ? Düşman mı? Akılcı Antibiyotik Kullanımı”, “ Çocuklarda Ateş Yönetimi” başlıkları masaya yatırıldı.

Hangi hastaya, hangi antibiyotik?

Migren ‘geliyorum’ diyor! Migren ‘geliyorum’ diyor!

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı ve SBÜ Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Cerrahisi Kliniği Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Gökhan Köylüoğlu, sempozyum açılış konuşmasında, “Ağırlıklı olarak polikliniklerde hangi hastaya hangi antibiyotiğin kullanılması gerektiğinin pratik olarak öğretilmesinin öneminin vurgulandığı bu sempozyumun düzenlenmesi çok önemlidir. Bundan dolayı farklı üniversitelerden de geniş katılımın olduğu bu gerekli ve yararlı sempozyumu düzenleyen, sempozyumda emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.“ dedi.

“Antibiyotik kullanımında dünyada en kötü ülkelerden birisiyiz.”

Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Mustafa Emiroğlu ise “Hastanemiz 1971 yılında kurulduktan sonra 80’li yılların ortalarında araştırma hastanesi özelliğine kavuştu ve sürekli değişim ve gelişimine devam etti. İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi’nin afilasyonu ile özellikle Pediatri alanında gücümüze güç kattık. Eğitim ve Araştırma hüviyetindeki hastanemiz çeşitli üniversitelerden tıp fakültesi öğrencilerine eğitimlerinde destek veriyor. Burada düzenlenen sempozyumun konusu son derece önemli. Akılcı ilaç kullanımı konusunda dünyada oldukça yaygın bir duyarlılık bulunmaktadır. Antibiyotik kullanımı da bunların en başında geliyor. Özellikle ülkemiz, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre antibiyotik kullanımı konusunda dünyada en kötü ülkelerden birisi. Bunun azaltılması, akılcı ilaç kullanımında istenilen seviye gelinmesi için çok sayıda çalışmalar, bilimsel oturumlar yapılıyor. Hastanemizde de bilimsel anlamda pek çok toplantı yapılıyor. Bugün de hastanemizde bu alanda önemli bir sempozyum düzenlenmesi önem taşıyor. Sempozyumun çok yararlı olacağına inanıyorum, düzenleme kuruluna, konuşmacılara, herkese çok teşekkür ediyorum “dedi.

“Çocuklarda gereksiz antibiyotik kullanımı hastalıklara davetiye çıkarıyor.”

Sempozyum Başkanı, İKÇÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dilek Yılmaz Çiftdoğan, sempozyum açılış konuşmasında çocuklarda gereksiz antibiyotik kullanımının sağlık açısından ve ekonomik açıdan zararlarına dikkat çekti.

Çiftdoğan; "Çocuklarda gereksiz antibiyotik kullanımı ileri yaşlarda obezite, astım, diyabet başta olmak üzere gibi pek çok hastalığa neden olmaktadır. Antibiyotik kullanımında dünyada ilk sıralardayız. Gereksiz antibiyotik kullanımı nedeniyle bütçemizden her yıl milyarlarca dolar çıkmaktadır." dedi ve bu tür eğitim toplantılarının önemini vurguladı.

Soru cevap şeklindeki bilimsel tartışma sonrasında, katılımcılara katılım belgelerinin verilmesinin ardından sempozyum sona erdi.

Editör: TE Bilişim