Kolon Kanserine Karşı Hayat Kurtaran 8 Öneri! Kolon Kanserine Karşı Hayat Kurtaran 8 Öneri!
 Şeker Bayramı’nın ağız tadıyla geçmesi için dört temel besin grubunu mutlaka menülerimizde bulundurmamız gerekiyor” dedi. 
Bayram ziyaretlerinde kilo kontrolünü sağlamak isteyen vatandaşların evden çıkmadan önce ara öğün atıştırmalığı yapması gerektiğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Begüm Kuran, “Misafirliğe gittiğimiz zaman gelen ikramlarda kilo kontrolünü sağlayabilmemiz için evden çıkmadan önce ara öğün atıştırmalığı yapmamız lazım. Bu ara öğün atıştırmalığı da bizim için yoğurt, süt ve ayran olabilir, hatta ayrana taze nane yaprağı atılırsa nane iştahı baskılar ve mide problemlerini dengeleyebilir” dedi.

“MİSAFİRLİĞE GİDERKEN AÇ OLMAYIN”
Hafif sütlü ve meyve tatlılarının mideyi rahatsız etmeyeceğini kaydeden Kuran, “Bunun yanında diyet bisküviler ya da ekmek peynir gibi küçük aperatifler, onun dışında yoğurda yulaf ezmesi, meyve ve çok az miktarda toz tarçın yine tatlı veya ara öğün alternatifi olarak kullanılabilir. Bu şekilde karşımıza sunulan ikramları daha seçici olarak tüketebiliriz. Yani misafirliğe giderken aç olmamaya özen göstermemiz gerekiyor. Kendimiz ev sahibi isek tatlı alternatiflerini sütlü tatlılardan yana kullanabiliriz, dondurma olarak değerlendirebiliriz. Ya da en basit örneği, yoğurt ve mürdüm eriğini birlikte mutfak robotundan geçirip, üzerine birazcık diyet bisküvi rendesi ve toz tarçın çok güzel bir tatlı alternatifi olabilir. Biz kendimiz örnek olarak bunları ikram edersek eğer bir dahaki bayramda aynı bu şekilde bize de bu tarz bir şekilde ikramlık sunulabilir” diye konuştu.

“BÖBREK VE TANSİYON HASTALARI DİKKAT ETMELİ”
Çanakkale’nin meşhur tatlısı olan peynir helvasının da bayramlarda tercih edilebileceğini belirten Kuran, “Geleneksel Ramazan Bayramı ikramlıkları için baklavanın alternatif olduğu gibi peynir helvası da alternatif olabilir. Fakat peynir tatlısı bazı hastaların dikkatle tüketmesi gereken bir tatlıdır. Bunu hafifletebilmek için yanında süt ürünü bir gıdanın bulunması, örneğin dondurma olması kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olabilir. Yine yanında tarçınlı bir yeşil çay tüketilirse eğer, aynı şekilde kan şekeri dengesi bir nebze olsun sağlanabilir. Fakat böbrek, karaciğer ve tansiyon hastalarının dikkatle tüketmesi gereken bir tatlıdır. Herhangi bir sağlık problemi olmayan birey bir dilim esmer ekmek boyutunun yarısı kadar peynir tatlısı tüketebilirken, diyabet, kalp ve böbrek hastası bireyler bir dilim esmer ekmek boyutunun 4’te 1’i ölçü oranında tüketmesi ve yanında mutlaka yeşil çay veya iki saat sonra ayran tüketmesi elzemdir. Bu şekilde kan şekerini dengeleyebilirler” dedi. 
Editör: TE Bilişim