Mutfağınızdaki Gizli Hazine: Kırmızı Mercimek Mutfağınızdaki Gizli Hazine: Kırmızı Mercimek
İş adamı Mustafa Koç'un kalp krizi geçirerek yaşamını yitirmesinin ardından "Spor yaparken nelere dikkat etmeli?" sorusu tekrar gündeme geldi. İş adamı Koç'un ölümü herkesi yasa boğarken, Yrd. Doç. Dr. Fuat Koçyiğit spor yaparken bazı noktalara dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çekti. 
Egzersizlerin yanlış uygulandığına dikkat çeken Koçyiğit, orta yaş ve üstü kişilerde düşük yoğunluklu egzersizleri tercih etmesi gerektiğini savundu. Koçyiğit, ülkemizin en değerli iş adamlarından Mustafa Koç'u egzersiz esnasında geçirdiği kalp krizinden kaybettiğimizi belirterek şunları söyledi:

"Egzersiz esnasında ölümle karşılaşmamak için alınacak önlemleri iki ana başlıkta ele alabiliriz. İlki, egzersiz öncesiyle ilgili önlemlerdir. Kişinin genetik yatkınlığının incelenmesi, bununla birlikte, kişinin yaşam tarzı, alışkanlıkları ve beslenme özelliklerine bağlı kalp damar sisteminin risk durumunun incelenmesi gerekmektedir. Genellikle, bu inceleme doktor veya uzman kişinin rehberliğinde egzersiz yapanlarda göz önüne alınıyor. İkinci önemli konu egzersiz esnasında oluşacak risklerin kontrol altında tutulmasıdır. Egzersiz esnasında ani ölüm en çok bu sebeplerden kaynaklanmaktadır. Bunlar, egzersizin türü, egzersizin şiddeti, sıklığı, yapıldığı ortam ve egzersize başlamadan hemen önceki fiziksel, fizyolojik faktörler olarak sıralayabiliriz."

KALP ATIM SAYISINA DİKKAT
Egzersizin şiddetinin hayati önem taşıdığına işaret eden Koçyiğit, bu durumu örneklerle şöyle açıkladı: 
"Halı saha ve benzeri aktiviteler de, egzersiz şiddetinin düzensiz ve kontrol dışı olması, zaten başlı başına ani ölüm riskine davetiye çıkarmaktadır. Ancak, kontrol altında, ev ve salon bisikleti, koşu bandı, ağırlık salonu gibi egzersiz şiddetinin kontrol edilebilir, düzenlenebilir olduğu şartlardaki egzersizde, ani ölümler için durum farklılık gösterir. Sağlıklı birisi için bile egzersiz şiddeti, yaşa bağlı olarak az çok değişmekle birlikte, orta yaş bir kişide 90 ile 110 kalp atım sınırı içinde olmalıdır. Bu uzun süre egzersiz yapanlarda bile 120 kalp atım düzeyini aşmamalıdır. İkinci dikkat edilmesi gereken konu; orta ve yüksek ağırlık kullanmak veya manyetik bisiklet gibi, kalp-damar sistemi üzerinde basıncı yükselten, sol karıncık duvarının içe doğru kalınlaşmasına neden olan direnç egzersizlerinden kaçınmaktır. Bunlar ve benzeri, göz önünde bulundurulması oldukça kolay olan konulara dikkat etmemiz, daha çok vatandaşımızın ve değerli insanımızın kaybını önleyecektir."
Editör: TE Bilişim