Bedeninize Kulak Verin Size Bir Mesajı Olabilir! Bedeninize Kulak Verin Size Bir Mesajı Olabilir!
İnsanların el ve yüz gibi dışarısıyla direk temas halinde olan bölgelerini yaz aylarında sıcaktan olduğu gibi, kış aylarında da soğuk ve kuru havaya karşı nemlendirici ya da güneş koruyucu kremlerle korumaları gerekir.

Prof. Dr. Mukadder Uzar Koçak, tüm yurdu etkisi altına alan kış ayında cilt bakımı ve cilt hastalıkları konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Özellikle karlı havalarda güneşe ve soğuğa bağlı olarak kişilerin yüzlerinde ve ellerinde kahverengi lekelerin ortaya çıkabileceğini belirten Prof. Dr. Koçak, yaz ayında olduğu gibi kış aylarında da cildi, nemlendirici ya da güneşten koruyucu kremlerle korumaları gerektiğini belirtti.

Ayrıca yine kişilerin el ve yüz gibi görsel bölgelerinde benleri varsa ve eğer benlerde bir değişiklik olmuş, çapları büyümüş, renkleri değişmiş, üzerinde herhangi bir kanama ya da yara oluşmuş ise mutlaka bir dermatoloji hekimine görünmeleri gerektiğini vurgulayarak erken teşhisin her hastalıkta olduğu gibi cilt hastalıklarında da son derece önemli olduğunu belirtti.
Prof. Dr. Mukadder Uzar Koçak, cilt hastalıkları ve yapılması gerekenleri şöyle açıkladı: “Özellikle karlı havalarda güneşe ve soğuğa bağlı olarak hastaların yüzlerinde ve ellerinde kahverengi lekeler ortaya çıkacaktır. Ya da yüzlerinde, yanaklarında kızarıklık ve damarsal genişlemeler ortaya çıkacaktır.

Bunları önlemek için mutlaka güneşten koruyucuları mutlaka kullanmak gerekiyor. Bunların dışında hastalarımızın görsel yerlerinde eğer benleri varsa bu benler güneşle aktive olabilecekleri için mutlaka güneşten koruyucuyu da kullanmaları gerekiyor.

Peki, benlerde ne yapmamız gerekiyor?. Eğer benlerde bir değişiklik olmuş ise çapları büyümüş ise renkleri değişmiş ise veya üzerinde herhangi bir kanama ya da yara oluşmuş ise mutlaka bir dermatoloji hekimine görünmeleri gerekiyor. Dermatolog mutlaka bir dermatoskopik muayene ile bu benlerin kansere dönüşüp dönüşmediğini belirlemeli ve hastaya buna göre önerilerde bulunmalıdır.

Peki, hastalarda kahverengi lekeler olduğu zaman ne yapabiliyoruz?. Bu gün tıbbi tedaviler mümkün. Güneşten koruyucu söylediğim gibi temel tedavimiz. Ancak bunların dışında bir takım lazer tedavileri gibi güneşe bağlı kahverengi lekeleri tedavi edebiliyoruz. Bunun yanında yüzdeki kızarıklıkları ve damarsal genişlemeleri yine lazerlerle tedavi edebiliyoruz. 3 yada 8 saatlik lazer tedavileri bu hastalıklar için yeterli olabiliyor”.

Editör: TE Bilişim