İzmir Saat Kulesi Epilepsi İçin Mor Renkle Işıklandırılacak İzmir Saat Kulesi Epilepsi İçin Mor Renkle Işıklandırılacak
Medicana Bahçelievler Hastanesi, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr.Bülent Eriş, pasif sigara içiciliği ile artan Akciğer Kanseri riski üzerine önemli açıklamalarda bulundu.

Eriş, akciğer kanserinin risk faktörlerini şöyle anlattı:
"İlk olarak genetik yatkınlık, ileri yaş ve erkek cinsiyet gibi değiştirilemeyen risk faktörleri vardır. Ek olarak da mesleki kanserojen maddelerle temas, yaşanılan coğrafyanın özellikleri, bazı hastalıklar ve virüsler gibi zorla değiştirilebilen risk faktörleriyle beraber, kolaylıkla değiştirilebilen sigara ve beslenme alışkanlıklarını sayabiliriz. Tabii ki bu anlamda en önemli ve dikkat çekici risk; sigara içimi ve de sigara dumanı maruziyetidir.

Evet dediğiniz gibi sigara çok önemli ve önlenebilir bir risk, peki daha anlaşılır olması açısından bu riski oransal anlamda netleştirebilir miyiz?

Sigara içen kişilerde içmeyenlere oranla Akciğer Kanseri görülme olasılığı 13-20 kat, ağız bölgesi kanserlerinin görülme olasılığı 10-30 kat ve yine gırtlak kanseri görülme olasılığıysa 15-20 kat artış göstermektedir. Sigaranın kansere yakalanmada oldukça ciddiye alınması gereken büyük bir risk faktörü olduğunun bir daha altını çizmek gerekli sanırım".

Sigara dumanının büyük oranda kanserojen maddelerle dolu oludğunu ve sadece içen kişi için değil o dumanı soluyan diğer insanlar için de tehlike arz ettiğini belirten Eriş, "Aynı yoğunluğa yakın duman soluyan herkes için de saydığımız kanser riskindeki artış oranları geçerlidir.

Ülkemize baktığımızda erkeklerin kadınlara göre daha yüksek oranlarda sigara içicisi olduğunu görüyoruz, bu da tahmin edilebileceği üzere sigara içmeyen ancak maruz kalan kadınlar ve çocuklar için ciddi bir tehlike anlamına gelmekte.

Yapılan birçok çalışma göstermiştir ki sigara içen erkeklerle evli olan kadınların akciğer kanserinden ölüm oranları, içmeyenlerinkine göre ortalama yüzde 20 daha fazladır. Yine çocuklar için de benzer oranlar göze çarpıyor. Aslına bakarsanız bu durumun anlatmaya çalıştığım şekilde ortaya çıkan bir de vicdani ve ahlaki boyutları var.

Sonuç olarak kendinizi bilerek ve isteyerek sigara ile zehirlerken, aynı zamanda da kendisini koruyamayacak çocuğunuz başta olmak üzere, eşinizi ve çevrenizdekileri de hayati bir tehlikenin içerisine sürüklüyorsunuz" dedi. 
Editör: TE Bilişim