Kolon Kanserine Karşı Hayat Kurtaran 8 Öneri! Kolon Kanserine Karşı Hayat Kurtaran 8 Öneri!
60 yaş ve üst grupta görülen unutkanlık ve konsantrasyon yetersizliğine yol açan demans, artık gençlerde de görülmeye başlandı. Aşırı akıllı telefon, bilgisayar, internet ve teknolojik alet kullanımına bağlı olarak gençlerde dijital demans semptomları görülebildiğini belirten İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi Medical Park Hastanesi Nöroloji Uzmanı Yrd.Doç. Dr. Zeynep Elmas, “Polikliniklerimizde artık daha sık rastlıyoruz. Genç yaş gurubundan olup da unutkanlık şikayetiyle gelen hatta ‘doktor hanım alzheimer mi oluyorum? Bir problem mi var?’ diye gelen hastaların sayısı giderek artıyor” dedi.
“YAKIN BELLEĞİ KULLANMA ORANI AZALDI”
Henüz bir hastalık olarak tanımlanmasa da dijital demans semptomu çağımızın en önemli sağlık tehditlerinden biri haline gelmeye başladı. Güney Kore’de yapılan bir çalışmada, 60 yaş ve üst gurupta görülen unutkanlık ve konsantrasyon kayıplarının ergen döneminden itibaren 30’lu yaşlarda da görülmeye başlandığı saptandı. Aşırı akıllı telefon, bilgisayar, teknolojik alet ve internet kullanımına bağlı olarak dijital demans semptomlarının görülebildiğini kaydeden Yrd.Doç. Dr. Zeynep Elmas, şunları söyledi: “Dijital demansın, internet, video oyunları ve akıllı telefon kullanımı aşırı derecede olmasından dolayı meydana geldiği düşünülmektedir. Daha önce telefon numaralarını, önemli günleri randevularımızı hafızamızda tutmaya çalışırken şimdi telefonlara ve tabletlere kaydetmeye başladık. Bunu yaparken, yakın belleği kullanma oranımız azaldı.”

“RİSK VE TEHDİT OLUŞABİLİR”
Yeni neslin erken yaşlardan itibaren teknoloji ile tanıştığını ve tehlikenin söz konusu olduğunu ifade eden Elmas, sözlerini şöyle sürdürdü: “Beynin olgunlaşmasının tamamlamadığı küçük yaş gurubu gerçekten önemli. Eskiden doğal ortamda büyümeden çok daha farklı olarak bilgisayar başında büyüyorlar. Bunun olumlu ve olumsuz yönleri var. Ailelerin, hekimlerin, öğretmenlerin çeşitli önlemler alması bilgilendirme yapması şart. Ailelere verilecek en önemli mesaj; sınırsız, günün büyük kısmını bilgisayar, video oyunları, televizyon ve akıllı telefonlar başında geçiren çocuklar için dikkat etmek gerekiyor. Risk ve tehdit oluşabilir ilerisi için. Yetişkinler de internet, mobil telefonların başında geçirilen zamanları kısıtlamalı. Daha çok sanatsal ve fiziksel aktivitelere yönelmeleri gerekiyor.”

“HAFIZAMIZA HİÇ KAYDEDEMEYEBİLİRİZ”
Elmas, erişkinlerde belki çok büyük problem olmayabileceğini anlatarak sözlerine şöyle devam etti: "Geri dönüşsüz diyemeyiz ama beyin henüz olgunlaşmasını yeni tamamlıyorken, bu kişilerin belleklerinin ilerleyen dönemlerde bizim gibi ya da bildiğimiz yönde çalışmama ihtimali var. Akıllı telefonlara, internete bağımlı hale mi geliyoruz diye endişelenmek gerekebilir. Belki şimdi hafızaya kaydedemediğimiz bazı şeyleri ileride hiç kaydedemiyor olacağız. Bu durumun kötü etkileri olma yolunda bildirilen yazılar ve çalışmalar var.”

“KONSATRASYON KAYBINA YOL AÇABİLİYOR”
Gençlerin alzheimer şüphesiyle hastanelere tedavi olmaya gittiğini söyleyen Elmas, şöyle konuştu: “Biz de polikliniklerimizde artık daha sık rastlıyoruz. Genç yaş gurubundan olup da unutkanlık şikayetiyle gelen hatta ‘doktor hanım alzheimer mi oluyorum? Bir problem mi var?’ diye gelen hastaların sayısı giderek artıyor. Çocuk psikiyatrisi, çocuk nörolojisi, ergen psikiyatrisinden de böyle bir artış olduğuna eminim. Unutkanlık, dikkat dağınıklığı konusunda günlük yaşamdaki unutkanlıklar artık ön planda. Aynı zamanda uyku bozukluğu, depresyon gibi semptomlar görülüyor. Bilgisayar başında bazen 5-6 ekran açık olabilir ve birkaç saniye içinde bir konudan diğer bir konuya geçebiliyoruz. Bu da dikkat problemleri ve konsantrasyon sorunlarına yol açabiliyor.”

GENÇLER UNUTKANLIKTAN ŞİKAYETÇİ
Teknoloji çağında günün önemli bir kısmını internet başında geçiren ve sürekli akıllı telefonlarıyla uğraş içinde olan genç nesil de unutkanlık ve konsantrasyon kaybından şikayet ediyor. Ahmet Demir isimli bir vatandaş, gününün 10 saatini internet başında geçirdiğini ve gününün ziyan olduğunu belirterek “Akıllı telefon kullanıyorum. Bazen, telefonumu, arabamın anahtarını unutabiliyorum genç olmama rağmen. Küçük kardeşlerime akıllı telefonlardan, internetten uzak durmalarını tavsiye ediyorum” dedi. Melda Koldemir de, gençlerin ezberlemek yerine telefona kaydetmeyi tercih ettiğini belirterek şunları söyledi: "Artısı da eksisi de var. Hayatımızı kolaylaştırıyor, ezber yapmıyoruz, telefona kaydediyoruz ama telefonumuz yanımızda olmadığı zaman ulaşmak istediğimiz bir kişiye bile ulaşamıyoruz. Bu durumun alzheimer etkisi yapacağını düşünmüyorum ama belki ilerideki zamanlarda olabilir.”

Editör: TE Bilişim