Bedeninize Kulak Verin Size Bir Mesajı Olabilir! Bedeninize Kulak Verin Size Bir Mesajı Olabilir!
Uzmanlar, çocuklarda günde ortalama 60, yetişkinlerde haftada 150 dakika düzenli spor yapılmasının sağlıklı yaşam açısından önem taşıdığını belirtiyor.

 
İzmir Ekonomi Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Fizyoterapi Programı Öğretim Görevlisi Fizyoterapist Hatice Ayan, günümüzde teknolojinin de ilerlemesiyle birlikte gittikçe hareketsizleşen toplumlarda çeşitli ağrı, fonksiyon, hareket sistemi bozukluklarının oluştuğuna dikkat çekti.

Ayan, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, 2014’te aşırı kilolu yetişkin birey sayısının 1,9 milyarın üzerinde olduğunu belirterek bunların 600 milyonunun obez olduğunu söyledi. 
Obezite ve aşırı kilonun temel nedeninin alınan kalori ile harcanan kalori arasındaki enerji dengesizliği olduğunu anlatan Ayan, şöyle konuştu: "Artan şehirleşme, ulaşım modlarındaki değişiklik ve masa başı çalışmanın neden olduğu hareketsizlik bu duruma zemin hazırlayan en önemli faktörlerdendir.

Öncelikle yağ ve şekerden alınan toplam enerji miktarı kısıtlanmalı, bunların yerine sebze, meyve, baklagil ve tam tahıl ürünleri tüketilmelidir. Bir diğer önemli önlem çocuklarda günde ortalama 60, yetişkinlerde haftada 150 dakika olmak üzere düzenli fiziksel aktivitedir.” 

“SAĞLIKLIYKEN SAĞLIĞI FİZYOTERAPİYLE KORUMAK”
Ayan, fizyoterapistlerin hareket yetersizliği, fonksiyon bozukluğu tedavisi yaptığını, fizyoterapi uygulamalarının sadece hasta kişiler için değil sağlıklı bireylerde de sağlığın korunması açısından yapıldığını aktardı. Uygulamaları sadece hastane ortamıyla sınırlı kalmadığını ev, iş ve okul ortamındaki ergonomik düzenlemelerle gerçekleştirildiğini ifade eden Ayan, sözlerini şöyle tamamladı: "8 Eylül, Dünya Fizyoterapistler Günü olarak kabul edildi.

Fizyoterapistler rehabilitasyon programını uygularken egzersiz, manuel terapi yöntemleri, elektrofiziksel ajanlar, nörofizyolojik tedavi yaklaşımları ve fonksiyonel aktivite eğitimi gibi yöntemlerden yararlanır. Hastalıklardan korunmak ve yaşam kalitenizi arttırarak daha aktif ve sağlıklı bir hayat için fizyoterapiste danışmanızı öneririm. Hayatlarınıza hareket katmayı ihmal etmeyin.” 

Editör: TE Bilişim