Oruç beyin hücrelerini kamçılıyor ve büyüme faktörünü tetikliyor! Oruç beyin hücrelerini kamçılıyor ve büyüme faktörünü tetikliyor!
Dr. Önvural, dar ve burunlu ayakkabının ayakta baş parmağın dışa doğru dönmesine neden olabileceğini kaydederek şöyle konuştu:

“Ayağın baş parmağına Latince’de ‘halluks’ denir. ‘Valgus’ terimi ise baş parmağın ucunun diğer parmaklara yani dışa doğru dönmesini ifade eder. Halluks valgus daha çok ayak başparmağının tarak kemiği ile eklem yaptığı yerde ağrılı bir şişlik ve kızarıklık olarak(bunyon) şikayetlere sebep olsa da ilerlemiş halluks valgus deformitelerinde baş parmağın şekli o kadar bozulur ki ikinci parmağın altına girerek yanındaki parmaklarda da şekil bozukluklarına yol açar.

Eklemlerde kireçlenme oluşur ve zamanla eklem yüzü uyumunu kaybeder. Halluks valgusun bilinen en sık sebebi dar burunlu ayakkabı giymektir. Daha çok 30-40’lı yaşlardan itibaren ve sıklıkla kadınlarda görülür. Ülkemizde dar burunlu ayakkabı giyen erkek sayısı da çok olduğundan erkeklerde de sıkça görülebilmektedir.

Ancak bu sonradan oluşan halluks valguslar için geçerlidir. Bir de deformitenin ergenlik döneminden itibaren geliştiği, ağırlıklı olarak yine kadınları tutan juvenil halluks valgus dediğimiz bir tür vardır. Burada problem hastanın eklemlerinin fazla hareketli olmasıdır. Bu iki tür arasında ayrımı iyi yapmak tedaviyi doğru bir şekilde planlamak için önemlidir.”
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Burak Önvural, tedavi yöntemi hakkında da şu bilgilere yer verdi:

“Tedavi ağırlıklı olarak bunyonun ve parmaktaki şekil bozukluğunun yarattığı şikayete göre şekil alır. Şikayeti yeni başlayan bazı hastalara parmak arası gece ateli vermek yeterli iken şikayeti daha ciddi olan hastalarda bunyonun çıkartılması, şekil bozukluğuna sebep olan kasların kesilmesi ve hatta daha ileri vakalarda baş parmak kemiğinin kesilerek yeniden şekillendirilmesi yoluna gidilebilmektedir.

Halluks valgus cerrahisi için tanımlanmış onlarca farklı ameliyat vardır. Her hekim kendi tecrübesine ve deformitenin boyutuna göre uygun olan yöntemi seçer. Deformite ilerlemeden parmak arası ateli kullanımı, ayak şekline göre uygun ayakkabı seçimi gibi önlemler alınması hastalara olası ciddi ameliyatlar öncesi bir şans vermek açısından önemlidir.”
Editör: TE Bilişim