Kalp Sağlığı Hakkında Doğru Sanılan 7 Hatalı Bilgi Kalp Sağlığı Hakkında Doğru Sanılan 7 Hatalı Bilgi
Medical Park Ordu Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ebru Piroğlu Durgut, tatil boyunca çocuklarının yeme içme programını yakından takip edebilen ebeveynlerin, aynı özeni okul döneminde de göstermeleri gerektiğini ifade etti. Dyt. Piroğlu Durgut, “En önemli öğünlerden biri olan kahvaltıyı, çocuğunuzun geçiştirmesine asla izin vermeyin” diyerek ailelere uyarıda bulunurken, “Güne zinde bir şekilde başlamak ve gün içerisinde yapılan faaliyetlerde; anlamak, algılamak, anımsamak ve verimli bir şekilde çalışmak için kahvaltının önemi çok büyüktür. Süt, peynir, yumurta çocukların büyüme ve gelişmesinde en iyi kalite proteinleri içeren besinlerdir. Yağlı tohumlardan ceviz, kahvaltılarda olması gereken, içeriğindeki yağ asitleri ile beyin gelişimine yardımcı bir besindir. Pekmez, bal, fındık ezmesi veya reçel de çocukların günlük enerjilerine katkıda bulunabilecek karbonhidratlı besinlerdir. Anemi oluşumunu önler, konsantrasyonu artırırlar. Sabah kahvaltısında içecek olarak yapılması gereken 2 sağlıklı tercih vardır. Bunlar taze sıkılmış meyve suları ve süttür. Kahvaltıda 2-3 dilim ekmek mutlaka tüketilmelidir. Ayrıca mevsime uygun çiğ sebzeler de mutlaka sofrada bulunmalıdır" dedi.
BESLENME ÇANTASINDA NELER OLMALI ?

Çocuğun beslenme çantasına okulda verilmiyorsa kahvaltıdan öğle yemeğine kadar ve öğleden akşam yemeğine kadar ara öğün koyma alışkanlığının edinilmesi gerektiğini belirten Dyt. Ebru Piroğlu Durgut, “Yapılan çalışmalar ara öğün yapmayan çocukların atıştırmaları daha çok tükettiğini, ana öğünleri de kimi zaman atladıklarını göstermiştir. Özellikle öğleden sonra eve erken gelen çocuklar genellikle sık atıştırmalar yapar. Doğru ara öğün yapan çocuk ana öğününü atlamaz ve düzenli yer. Yapılabilecek en güzel tercihler; taze veya kuru meyveler, fındık, ceviz, badem, bir kutu süt veya ayran, bir dilim evde yapılmış kek veya kurabiye olabilir. Çocuğunuzun beslenme çantasını siz hazırlıyorsanız hazır kek, kurabiye, börek, meyve suyu gibi besinler yerine bunların evde yapılmış olanlarını veya sandviç, süt/ayran ve meyve tarzında daha düşük kalorili besinler tercih edin. Okulda yemek veriliyorsa, okul yönetiminden menüleri isteyin ve çocuğunuzu seçimler konusunda bilgilendirin. Ayrıca evdeki yemeğini, okulda yemediklerini tamamlayacak şekilde organize edin. Okul menülerinin beslenme ve diyet uzmanı tarafından hazırlanmış olmasını okul yönetiminden talep edin" diye konuştu.

"SAĞLIKLI YEMEKLERİ BİRLİKTE YAPMAYA ÇALIŞIN"

Sabah kahvaltısının günün en önemli öğünü olduğunu vurgulayan Dyt. Ebru Piroğlu Durgut, konuşmasına şöyle devam etti:“Yapılan araştırmalarda kahvaltı eden çocukların etmeyenlere göre başarı düzeylerinin, derse ilgilerinin daha yüksek olduğu, daha kolay öğrendikleri görülmüştür. Çocuklarınıza ara öğün alışkanlığı kazandırın. Bu öğünlerde meyve, sandviç, süt, sütlü tatlı, sebze çubukları gibi alternatifler sunun. Okul dışında evinize cips, çikolata, kolalı içecekler, hazır meyve suları gibi besinleri almamaya özen gösterin. Çocuklarınızı bu tip gıdalarla ev ortamında karşılaştırmayın. Sevmediği bir besin grubu varsa bir diyetisyene danışın. Yerine ne verebileceğinizle ilgili size yardımcı olacaktır. Asla diyet için zorlayıcı olmayın ve çocuğu listelere mahkum etmeyin. Yavaş yavaş ve kademeli olarak alışkanlıklarını değiştirmeye çalışın. Sağlıklı yemekleri birlikte yapmaya çalışın. İçinde emeğinin bulunduğu bir besini daha kolay ve severek yiyecektir.
Editör: TE Bilişim