Kanser vakalarının üçte biri düzenli taramalar sayesinde önlenebiliyor Kanser vakalarının üçte biri düzenli taramalar sayesinde önlenebiliyor
Sağlığa verilen önem her geçen gün biraz daha artsa da rahatsızlıkların görülme sıklığında da artış gözlemleniyor. Eskiden ilerleyen yaşlarda sıklıkla karşılaşılan birçok hastalık, günümüzde genç yaştaki kişileri de etkisi altına alabiliyor. Bunun en önemli nedenlerinin; sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam, sigara kullanımı ve stres olduğunu belirten Özel Medline Aydın Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Fatih Çam, özellikle son yıllardaki ölüm nedenlerinin ilk sırasında yer alan kalp rahatsızlıklarına alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi.
Kalp sağlığını korumada ilk başta gelen konunun yağlı besinlerden uzak durulması olduğunu belirten Dr. Fatih Çam, “Günlük diyetinizde dengeli bir sıvıyağ kullanın. Kızartılmış kavrulmuş besinlerden, kaymak, krema, mayonez gibi fazla yağlı besinlerden uzak durun. Süt ve süt ürünlerinin az yağlı ya da yağsız olanlarını tercih edin. Kırmızı et yerine beyaz et tüketmeye özen gösterin. Haftada bir balık tüketin. Sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş etler ve karaciğer, dil gibi sakatat etleri çok yüksek miktarlarda kolesterol içerirler. Bu nedenle bu besinleri beslenme alışkanlığından tamamen çıkarmak gerekir. Sebze ve meyveler yağlardan fakir olmalarının yanında tokluk hissi sağlayarak yağlı besinlerden uzak durulmasını sağlarlar. Ayrıca kolesterol düşürücü etkileri de vardır” dedi.
Sigara kullanımının da kalp sağlığı açısından hayati önem taşıdığının altını çizen Çam, şu uyarılarda bulundu: “Sigara başka kalp rahatsızlıkları olmak üzere birçok hastalığında nedenleri arasında yer alır. Bu nedenle en kısa zamanda sigarayı bırakmalı ve sigara içilen ortamlarda bulunmamaya özen gösterilmelidir. Düzenli olarak yapılan spor, yüksek kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olur. Bu nedenle spor yapmak, kalp hastalıklarına yakalanma riskini en aza indirir. Aynı zamanda kilo kontrolünü de sağlayan spor, obeziteye de savaş açar. Düzenli bir şekilde spor salonuna gidilemiyorsa bile her gün yarım saat tempolu olarak yürümeyi alışkanlık haline getirmek gerekir. Aşırı miktarda tüketilen şeker ve şekerli besinler, karaciğerden salgılanan kolesterol miktarını arttırarak kan kolesterol düzeylerinde yükselmelere neden olur. Aynı zamanda tüketilen fazla miktarda tuz da damar sertliğine neden olabilir. Unlu ve tahıl içeren besinleri bol miktarda tüketmek beraberinde şişmanlığı getirir. Bu durum ise karaciğerden kolesterol üretimini arttırır ve bu da kalp hastalıkları riskini artırıcı rol oynar. Bu nedenle bu tür besinlerin tüketimini dengeli ve bilinçli olarak olmalıdır”

Editör: TE Bilişim