Mide Ülserine Karşı  Doğal Probiyotik  Arı Ekmeği Tavsiyesi Mide Ülserine Karşı Doğal Probiyotik Arı Ekmeği Tavsiyesi
Bilim dünyası meme kanseri ameliyatlarında son nokta sayılabilecek bir çalışmaya imza attı. Bilimsel kongrelerde de sunulan çalışma hakkında bilgi veren Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Serdar Saydam, “Meme kanseri ameliyatlarında önce sentinel lenf bezi biyopsisi yapıyoruz. Sonuçta metastaz (yayılma )yoksa koltuk altındaki diğer lenf bezlerini almıyoruz. Ancak kanser bu bölgeye yayılmışsa koltuk altındaki lenf bezlerini alıyoruz. Koltuk altında gerçekleştirilen bu operasyonlar, koldan gelen lenf akımını bozabiliyordu. Bu durum da kolda ameliyat sonrası iyileşmesi güç şişlik, ödem meydana getiriyordu. İşte yeni ameliyat yöntemi; onkolojinin prensiplerden vazgeçmeden hem koltuk altındaki diğer lenf bezlerini alırken, bir yandan da koldan gelen lenf yollarını koruyarak hastanın kolunda operasyon sonrası ödem oluşmasını önlüyor” dedi.

RİSKİ EN AZA İNDİRİYOR
Ameliyat sırasında, ‘Koltuk Altının Tersten Haritalandırılması’ isimli bir teknik uygulandığını anlatan Dr. Saydam, “Bu teknik sayesinde koldan gelen ve memeden gelen lenf yollarını ayırıyoruz. Daha sonra koltuk altındaki lenf bezlerini çıkartıyoruz. Böylece koldan giden lenf yolları korunarak hastanın kolunun şişmemesi sağlanıyor. Bu yeni yöntemde, meme kanserinde tümörün sıçradığı lenf bezleri alınırken, kol şişme riski de en aza düşürülüyor” diye konuştu.

KOLDA İKİ SANTİMETREYE KADAR ŞİŞLİK OLUŞABİLİYOR
Bilim dünyasının yeni cerrahi yöntem üzerinde uzun zamandır çalıştığını ifade eden Dr. Saydam, DEÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’ndeki kliniklerinde de yeni yöntemi uygulayacaklarını belirtti. Yeni ameliyat yöntemi sayesinde hem koldan giden lenf yollarının korunduğunu hem de koltuk altında kanserin sıçradığı lenf bezlerinin çıkartıldığını kaydeden Dr. Saydam, şunları söyledi: “Bu yeni cerrahi yöntem sayesinde meme kanseri lenf bezi ameliyatı olan kadınlarda lenf ödemi oluşma olasılığını yüzde 2’lere düşürüyor. Kolumuza atardamarlarla gelen kan, toplardamarlar ve lenfler yoluyla toplanıyor. Lenfler alındıysa koldaki kanda durgunluk ve bu bağlı olarak da staz (durgunluk) oluşuyor. Ve kolda iki santimetreye kadar bir şişkinlik oluşuyor. Lenf ödemi oluşan hastaların tedavisi de zor oluyor.”
Editör: TE Bilişim