“Dünyada sigara içme oranı en yüksek ülkeler arasındayız” “Dünyada sigara içme oranı en yüksek ülkeler arasındayız”

         Makarna, Lütfen! Kurucusu ve Gıda Mühendisi Tuğba Bayburtluoğlu; ev hanımlarının ve özellikle küçük çocuklu annelerin en çok merak ettiği konulardan birine değindi. Yemeklerin saklama koşullarına ilişkin bilgiler veren Bayburtoğlu şu önemli noktaların altını çizdi:

“Yemeğin pişmesi besin değeri açısından hem kayıp hem kazanım demektir. Salata ile çiğ beslenmemizin yanı sıra pişmiş besinler sayesinde de sindirimi kolaylaştırıyoruz.

Örneğin ruşeymi hem olduğu gibi tüketebilir,hem de çorbalara vb katabilirsiniz. İki yöntemin de besin değeri açısından farklı faydaları bulunur.” diyen Bayburtluoğlu pişmiş yemekleri uygun koşullarda maksimum saklama ile ilgili şu bilgileri verdi:

Etli yemekler (sebze vb fark etmez, içinde et varsa): 1-2 gün

Etsiz yemekler, çorbalar, zeytinyağlılar: 3-4 gün


Etten kasıt burada, her türlü et ve hatta krema ve yumurta gibi tüm hayvansal ürünlerdir.

“Bir pişirme ve en fazla iki ısıtma yapmalıyız yemeklere.” diyen Bayburtluoğlu şu örneği verdi: “Pazar günü dondurucudan çıkardığınız bezelyeyi etsiz pişirdiniz (1 pişirme). Pazartesi işten gelince bir kez ısıttınız. Yanına bir de pilav yaptınız. Pilav bitti (Ki pilavda konu özel-tek pişirimlik yapın pirinç pilavını). Bezelye biraz artınca, buzdolabına atabilirsiniz. Salı akşamı az suda bir erişte haşlayabilirsiniz, belki biraz da sebze çeşnisi ile kavrulmuş kıyma ile beraber bezelyeyi harmanlayıp lazanyavari bir yemek planlayabilirsiniz. Üstüne kaşar ile fırına verebilirsiniz. Bu da bezelye için ikinci ısıtma demek.”

Başka bir önemli noktaya değinen Bayburtluoğlu; “Pişirdiğiniz yemekleri 2 saatten fazla dışarıda tutmayın ve buzdolabına kaldırın. Havanın çok sıcak yaz günlerinde ise bir saatten fazla dışarıda bırakmayın. Hafif sıcak olsa bile buzdolabına kaldırın.” diye konuştu.
 

Editör: TE Bilişim