Bedeninize Kulak Verin Size Bir Mesajı Olabilir! Bedeninize Kulak Verin Size Bir Mesajı Olabilir!
Prof.Dr. Göral, “Ramazanda iki öğün beslenme tarzı mideyi rahatlatır. Salgılanan mide asidi azalacağı için oruç sırasında sorun yaşanmaz” dedi.

Çağımızın yaygın hastalıklarının başında gelen reflü, özellikle atıştırmalık diye tabir edilen yiyecekleri tüketen genç kesimde daha sık görülüyor. İzmir Üniversitesi Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Vedat Göral, reflü hastalığı hakkında bilgi verdi. 

"AZ VE ÖZ YE..." 
Reflüye kalitesiz ve katkılı gıdaların neden olduğunu anlatan Dr. Vedat Göral, "Mide şikayetleri ile gelen hastalarımızın çoğunun reflü olduğunu görüyoruz. Sağlıksız beslenme, besinlerdeki katkı maddeleri ve kalitesiz yağ ile yapılan yiyecekler reflü yapıyor. Reflü günümüzde çok sık görülen bir hastalıktır. Önceki yıllarda 10 kişiden sadece 1 veya 2’sinde görülürken, şimdi 10 kişinin 8’inde görülmektedir. Gıdalardaki katkı maddeleri, mayalı gıdalar, alkol, sigara, çikolata, yağlı gıdalar, aşırı yemek yemek reflüyü tetiklemektedir" diye konuştu.

BELİRTİLERİ... 
Reflünün birçok rahatsızlık ile ilişkilendirildiğini dile getiren Göral, “Midede yanma ve ağrı, ağıza acı su gelmesi ve midede ekşime gibi şikayetler olabilir. Bu şikayetler haftada iki gün ya da daha sık hafif, veya haftada bir gün orta-şiddetli derecede ise, o kişide reflü var denilmektedir. Ayrıca, öksürük, ses kısıklığı, ses tellerinde rahatsızlık, kötü ağız kokusu, göğüs ağrısı, astım, gece apnesi, kalp bölgesinde ağrılar da görülebilmektedir. Hasta, bazen bu şikayetlerle Kulak Burun Boğaz veya Kardiyoloji doktoruna başvurabilmektedir. Teşhiste en iyi yöntem yemek borusu ve midenin endoskopi ile incelenmesidir” dedi.

REFLÜ HASTALARINA ORUÇ ÖNERİSİ 
İzmir Üniversitesi Hastanesi Gastroentoroloji Uzmanı Porf. Dr. Vedat Göral, Ramazan ayı için önerilerde bulunarak, reflü ve gastrit hastalarının oruç tutabileceğini söyledi. Göral, "Ramazanda yediklerimize dikkat etmeli, ağır gıdalardan kaçınmalı ve mutlaka sahur yapmalıyız. Çok baharatlı yiyecekler, acı, ekşi gibi keskin tatlar mideyi rahatsız eder. Yemekler mümkün olduğu kadar baharatsız hazırlanmalı. Ayrıca besinleri hızlı yemeden iyi çiğneyerek tüketin. Reflü ve gastrit hastalığı olanlar oruç tutabilir. Mide asidi azalacağı için sorun yaşamayacaklar. Ancak hamileler, psikiyatri hastaları ve günde 3-5 kez insülin kullanan diyabetlilerin oruç tutmasını önermiyoruz" şeklinde konuştu.
Editör: TE Bilişim