Süt Üreticileri Birliği Genel Başkan Yardımcısı Şaban Çetizli, Okul Sütü Projesi çerçevesinde ana sınıfından 5'inci sınıfa kadar 7 milyon öğrenciye süt dağıtımının yapıldığını söyledi. Türkiye genelinde günde ortalama 14 milyon ton süt üretildiğini ifade eden Çetizli, bunun 28 bin tonunun artık okullardaki öğrencilere dağıtıldığını söyledi. Çetizli, "Bu dağıtılan sütlerimiz pastörizedir. Bozuk olmasının imkanı yok. Bu sütlerin en az 6 ay kullanım süresi var. Süt insana zarar vermez ancak çocuklarımızın 5'te birine süt dokunabilir. Süte alışkın olmayan çocuklar istifra eder. Yani alışkanlık olmadığından dolayı bunlar olur" diye konuştu.

Süt alışkanlığının anneden başladığına işaret eden Çetizli, "Çocuk anne sütünden sonra süt içmiyor. Biz çocuklarımızı süte alıştırmadık. Alışkanlığı olsaydı çocuklarımız şu an hiç zorlanmadan sütü içebilirdi. Ama gördüğünüz gibi telaffuzlardaki yanlışlardan, ürkütmelerden dolayı bazı çocuklar süte alışmamış. Türkiye genelinde bundan etkilenen çocuklar olmuş, bunları izleyince çok üzüldük" şeklinde konuştu.

Sivas Valisi Ali Kolat'ın açıklamalarına tepki gösteren Çetizli, "Zehirlenme diye bir şey olmaz. Süt insanı zehirlemez. İshal, karın ağrısı yapar ama bu kısa zamanda geçer. Bu alerjik bir olaydır, geçicidir. Çocuklarımızın hiçbirine zarar gelmesini istemeyiz. Tarım Bakanlığımız hemen olaya müdahale etti ve süt dağıtımı yapan firmalardan numune alındı" ifadelerini kullandı.

"BÜYÜTÜLECEK BİR OLAY DEĞİL"

Mutfağınızdaki Gizli Hazine: Kırmızı Mercimek Mutfağınızdaki Gizli Hazine: Kırmızı Mercimek

Birlik Genel Başkanı Ali Koyuncu'nun Başbakanla görüştüğünü aktaran Çetizli, "Birlik Başkanımız durumla alakalı Başbakanımıza rapor vermiştir. Başbakanımız, 'Okul sütüne devam' şeklinde talimatını verdi. İnşallah bunun iyi sonuçlarını ileride alacağız. Çekinecek hiçbir şey yok. Türkiye genelinde 7 bin kişi olsa yüzde 1 etmez. Bu da büyütülecek bir olay değil" dedi.

Bu durumun okul sütü uygulamasının başarılı olmaması için elinden geleni yapanların bir eylemi olduğunu ileri süren Çetizli, "Biz bunu yapanların kim olduğunu tahmin ediyoruz. Bu sorunu da çözeceğiz. Hükümetimiz başımızda olduğu, bu uygulamaya devam ettiği sürece, bu sütler cezaevlerine de askeriyelere de dağılacak. Sütün üreticinin elinde kalmasını önleyip daha çok değerlenmesi için elimizden geleni yapacağız" şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim