Yaz denince akla hemen sıcak ve tatil geliyor. Düzenli egzersiz yapıp tatil veya sıcaklar nedeniyle egzersizlerine ara verenlere kışın verilen emeklerin boşa gitmemesi için işin uzmanından tavsiye geldi: “Yıl boyunca düzenli spor, aktivite, yürüyüş yapanlar; yazın spora ara vermek zorunda kaldıysanız, her gün bir saat yüzün.”

Her derde deva

Egzersiz programına ara veren ya da aksatanların bunu yüzme ile çok güzel telafi edilebileceğine dikkati çelen Fisioterapia Egzersiz Eğitim Danışmanı Dr.Fizyoterapist Hülya Özlem Şener, şu bilgileri verdi: “Yüzme, tüm kasları aynı anda çalıştıran ve kalori yaktıran çok faydalı bir egzersizdir.

Suyun hem kaldırma gücünden hem de hidrostatik basınç ile vücuda uyguladığı dirençten faydalanılarak, kas-iskelet sisteminin kuvvetlenmesi sağlanır. Diğer yandan tüm vücut sistemlerinin birbirleriyle koordineli çalışması sonucu kalp-damar sistemi de daha verimli çalışır.

Karaciğer Yağlanmasına İşaret Eden  Belirtilere Dikkat Edin Karaciğer Yağlanmasına İşaret Eden Belirtilere Dikkat Edin

Bu da hem dokuları oksijenden daha zengin kanla besler hem de vücudun metabolizma hızını arttırır. Suyun gücü, bütün kas gruplarını eşit şekilde çalıştırırken eklem ve kemiklerin de korunmasına yardımcı olarak omurga üzerindeki baskıyı azaltır.

Yüzme, solunumu kuvvetlendirerek kan ve dokulardaki oksijen alımının kalitesini de arttırır. Suyun içinde kemikler ve eklemler rahatlar. Bu sayede yüzenler esneklik kazanır ve uzuvlarını geniş açılarda rahatlıkla açabilirler. Kalbe aşırı yüklenilecek yorucu bir fiziksel aktivite olmadığı için kalp hastaları; dolaşımı artırdığı için de diyabet hastaları için ideal bir aktivitedir.”

Yarım saatte bir dinlenerek yüzün

Eğlenceli ve serinletici bir aktivite olan yüzmenin tüm kas gruplarını aynı anda çalıştırarak, özellikle bel-boyun fıtığı, omuz, kol ve bacak gibi bölgelerdeki ağrılara iyi geldiğini belirten Şener, yüzmenin bu faydalarını görebilmek için yarım saatte bir dinlenerek her gün yaklaşık 1 saat yüzmek gerektiğini söyledi.

Editör: TE Bilişim