Kalp Sağlığı Hakkında Doğru Sanılan 7 Hatalı Bilgi Kalp Sağlığı Hakkında Doğru Sanılan 7 Hatalı Bilgi
Hijyene dikkat edilmesi gerektiğini kaydeden uzmanlar, hayvan kesildikten sonra etinin 6 saat oda sıcaklığında bekletilmesi gerektiğini vurguluyor.

İzmir Ekonomi Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nazan Turhan, vatandaşların sağlıklı bir bayram yaşaması için kurban kesimlerinin ardından dinlendirme, parçalama, dağıtım ve dondurma işlemlerinin doğru şekilde yapılması gerektiğini bildirdi.

Bayramda özellikle kırmızı etin fazla yendiğini belirten Turhan, “Kurbanlık hayvan kesildiğinde, stresten dolayı eti sert oluyor. Bu etin, 5–6 saat oda sıcaklığında ve güneş görmeyen bir alanda beklemesi gerekiyor, çünkü hayvan kesildiğinde sıcaklığı 40 derecelerde oluyor. Yaklaşık 10 derecelik düşüş için bekletilmesinde fayda var.

Sonra küçük parçalara bölünmeli. Dağıtımı yapılacağı da düşünülürse kesimin hemen ardından et poşetlere koyulmamalı. Sıcaklıkla birlikte et, torba içinde yeşillenir ve zararlı hale gelir.” dedi.

‘SAKLAMA ÖNCESİNDE KULLANIM ALANI BELİRLENMELİ’

Etin dondurucuya yerleştirilmeden önce kullanım alanına göre planlanarak porsiyonlara bölünmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Turhan, küçük parçaların soğumasının daha hızlı olduğunu kaydetti: “Et eğer buzluğa koyulacaksa porsiyonlara ayrılmalı.

Yığın halinde buzluğa koyulmamalı ve buzlukta alt sıralara yerleştirilmeli. Eğer buzluktan çıkarılıyorsa da buzdolabında buzdan çözülünceye dek bekletilmeli.

Et, oda sıcaklığında çözülmemeli.” Çiğ ve pişmiş etler dondurucuya yerleştirilirken de dikkat edilmesi gerektiğini aktaran Prof. Dr. Turhan, çiğ et suyunun pişmiş ürünlerle karışması durumunda mikroorganizmalar oluşacağı, bunun gıda zehirlenmesine yol açabileceği uyarısında bulundu.

Editör: TE Bilişim