Ramazanda Midenizi Rahatlatan 10 Etkili öneri Ramazanda Midenizi Rahatlatan 10 Etkili öneri
 Şeber, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, bazı besin maddelerinin siniri yatıştıracağını söyledi. Diyetisyen ve yaşam koçu Gizem Şeber, kuru baklagillerin strese çok iyi geldiğini belirterek, "Özellikle öğlen yemeği ile akşam yemeği arasındaki zaman dilimi uzun olduğundan öğleden sonra kan şekerinizde yaşanacak düşüklük, kendinizi daha gergin ve sinirli hissetmenize yol açabilir. Kuru fasulye, nohut, barbunya gibi sindirimi zor olan karbonhidratları içeren kuru baklagiller, kan şekerinizin daha uzun süre dengede kalmasını sağlayarak gerginliğinizin tırmanmasını engellemeye yardımcı olur. Ayrıca B vitaminlerinden zengin olan bu yiyecekler sinir sisteminin sağlığı açısından da önemlidir" dedi.
 Şeber, arpayı da strese karşı özellikle tavsiye ettiğine dikkat çekerek şunları kaydetti:

"Arpa, beslenme düzenimizde alışkın olmadığımız bu tahıl, aynı kuru baklagiller gibi B vitamininden zengin, yavaş sindirilen ve kan şekerini diğer karbonhidrat kaynaklarına göre daha uzun süre dengeleyebilen bir besindir. Özellikle öğle ve ikindi öğünlerinde tercih edilmesi önerilir. Çorbalara ilave edilebileceği gibi haşlaması, lapası da yapılıp garnitür olarak kullanılabilir."

 Acı biberin içerdiği kapsaisin pigmenti, sadece sıcak hissettirmekle ve metabolizma hızlandırmakla kalmadığını, vücutta mutluluk yaratan endorfinin salgılanmasını hızlandırdığını vurgulayan Şeber, "En acı biberi bulmak zorunda olmasanız da vücut ısınızı artıracak derece de acı olmasında fayda var. Acı biberi çorbalarınıza, sebze yemeklerinize, et/tavuk sote gibi yiyeceklerinize ekleyebilir veya baharat olarak kullanabilirsiniz" diye konuştu.

 Öğleden sonra atıştırması için taşınması kolay ve sağlıklı alternatiflerden birinin de kuru yemişler olduğunu anlatan Şeber, kuru yemişin birçok çeşidi vücutta mutluluk hormonu olarak adlandırılan seratoninin salgılanmasına yardımcı olduğundan, aynı zamanda E vitamini ve magnezyum mineralinden zengin olduğundan strese iyi geldiğini kaydeti.

 Bitter çikolatanın ve kivinin de strese iyi geldiğinin altını çizen Şeber, şu önerlerde bulundu:

 "Kakaonun mutlu edici etkisi olduğu aşikar. Öğleden sonra atıştırması olarak 20-30 gram bitter çikolata tüketebilirsiniz. Hem serotonin salgılayarak daha mutlu hissedeceksiniz hem de kalp sağlığınıza destek vereceksiniz. Kendinizi gergin hissetmenizin sebebi vücudunuzun serbest radikallerle savaşıyor olması olabilir. Gün boyunca hava, su, yiyecek, içecek gibi kaynaklardan birçok toksin alıyoruz. Bunları vücudumuzdan atmak için de antioksidanlara ihtiyaç duyuyoruz. C vitamini bu konuda ön sıralarda yer alıyor. Kivi, düşük şeker içeriği, düşük kalorisi ve yüksek C vitamini içeriği ile vücudunuzu toksinlerden arındırmaya ve gevşemenize yardımcı olacaktır."
Editör: TE Bilişim