Türkiye Haritası Kırmızıya Boyandı Türkiye Haritası Kırmızıya Boyandı
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Hamas'ın Filistin'de, özellikle Gazze bölgesinde seçimlere girmiş, halkın oyuyla seçimleri kazanmış oradaki önemli bir siyasi oluşum olduğunu söyledi.
3 Cumhuriyet Savcı hakkında hazırlanan iddianame ile ilgili Gül, "Her şey şeffaf bir şekilde olacağı için eğer herhangi bir yanlışlık söz konusu olursa bunlar zaten kamuoyunda tartışılır, açıkça tartışılır, görülür. Bu bakımdan, yargı konusu, herkesin en çok dikkat etmesi gereken konudur'' dedi. Sosyal medyada paylaştığı fotoğraflarla ilgili ise Gül, "Dün öğleyin, cuma namazına giderken çok güzel bir manzara vardı. Arkadaşlar 'bir resim çekelim' dediler. Çektik'' diye konuştu.
Gül, resmi bir ziyarette bulunmak üzere saat 14.25'de THY'ye ait Konya uçağıyla Birleşik Arap Emirlikleri'ne hareket etti. Hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda basın açıklaması yapan Gül, BAE Devlet Başkanı ve Abu Dabi Emiri Şeyh Halife Bin Zayed Al Nahyan'ın resmi daveti üzerine bu ülkeye gittiğini ve bu ziyaretin Türkiye'den Birleşik Arap Emirlikleri'ne 15 yıl aradan sonra devlet başkanı düzeyinde yapılan ilk ziyaret olduğunu söyledi. Ziyaretinde BAE ile ikili ilişkiler, iki ülkeyi ilgilendiren
bölgesel ve uluslararası konular hakkında kapsamlı görüş alışverişinde bulunacağını ifade eden Gül, "Birleşik Arap Emirlikleri ile memnuniyet verici düzeyde seyreden siyasi ilişkiler, iki ülkenin ekonomik ve ticari işbirliğini daha da geliştirilmesi için son derece elverişli bir zemin oluşturmaktadır. Bu itibarla ziyarette ekonomik ve ticari boyuta özel önem atfedeceğim. Bana 100'den fazla iş adamımızın refakat edecek olması da bu kardeş ülkeye duyulan yoğun ilginin ve değerlendirilmesi gereken
potansiyelin büyüklüğünü şüphesiz en iyi şekilde ortaya koymaktadır'' dedi.
Birleşik Arap Emirlikleri ile Türkiye'nin ikili ticaret hacminin geçen yıl yaklaşık 5 milyar dolar düzeyine gerçekleştirdiği belirten Gül, "Türk şirketleri bugüne kadar, üstlendikleri toplam projelerin bedeli yaklaşık 8 milyar dolardır. Türk şirketleri Dubai Metrosu, gökdelenler ve savunma sanayi gibi çok prestijli projelerde bulunmuşlardır. Bunların yanı sıra, havaalanları, demiryolları, zırhlı araçlar gibi çok büyük projelerin ihale sürecini de takip edilmektedir" dedi.
Gül, Dubai'de düzenlenecek İş Forumu'na hitap edeceğini ifade ederek, "Türk iş adamları da bu forum vesilesiyle Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki muhataplarıyla temasta bulunma fırsatını yakalayacaklar. Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki büyük yatırımcılarla, Abu Dabi'de bir akşam yemeğinde bir araya geleceğiz. Nisan ayında da Abu Dabi'de savunma sanayi şirketleri tarafından Türk Endüstri günü etkinlikleri düzenlenecek" dedi.
Ortadoğu'da refahın ve istikrarının sembolü niteliği taşıyan mümtaz ülkelerden biri olan Birleşik Arap Emirlikleri'nin, aynı zamanda finans ve hava ulaştırması alanlarında dünya çapında bir merkez olduğuna işaret eden Gül, "Bankacılık, emlak, ticaret ve turizm sektörlerinde ülkede gerçekleştirilen atılımlar, şüphesiz büyük bir tecrübe ve büyük bir vizyonun eseridir. Bölgemizdeki iki yükselen gücün arasındaki müstesna bağlar, geleceğe beraberce, umutla bakmamızı da sağlamaktadır. Ortak işbirliğimizin son
örneği, Libya'da Türk ve Birleşik Arap Emirlikleri Kızılay teşkilatlarının müşterek düzenlediği insani yardım operasyonu olmuştur. Dolayısıyla gerçekleştireceğim bu resmi ziyaretin, dost ve kardeş Birleşik Arap Emirlikleri ile sahip olduğumuz yakın işbirliğinin geliştirilmesine somut katkılarda bulunacağına inanıyorum" dedi.
Daha sonra gazetecilerin sorularını cevaplandıran Gül, bir gazetecinin Hamas'ın Türkiye'de irtibat bürosu açmasıyla ilgili sorusunu üzerine, "Türkiye, Filistin davasının en güçlü destekçilerinden biridir. Hamas da Filistin'de, özellikle Gazze bölgesinde seçimlere girmiş, halkın oyuyla seçimleri kazanmış oradaki önemli bir siyasi oluşumdur. Türkiye'nin temasları da bildiğiniz gibi eskiden beri devam etmektedir. Bu çerçevede çeşitli ziyaretler de olmaktadır. Ama bu ziyaretler neticesinde işbirliğinin
boyutları nereye varır bu ileride görülecek bir şeydir'' dedi.
Gül, Deniz Feneri e.V. bağlantılı soruşturmasıyla ilgili 3 Cumhuriyet Savcısı hakkında Sincan Cumhuriyet Savcılığı tarafından hapis istemiyle hazırlanan iddianamenin sorulması üzerine, "Yargıyla ilgili fazla şey konuşmak doğru değildir. Her şey şeffaf bir şekilde olacağı için eğer herhangi bir yanlışlık söz konusu olursa bunlar zaten kamuoyunda tartışılır, açıkça tartışılır, görülür. Bu bakımdan, yargı konusu, herkesin en çok dikkat etmesi gereken konudur''şeklinde konuştu.
Bugün Çankaya Köşkü bahçesinde çektirdiği kar fotoğraflarını sosyal medyada paylaşmasıyla ilgili bir soruyu cevaplandıran Gül, "Çankaya Köşkü, Ankara'nın en yüksek tepesidir. Bu vesileyle bir şey de söyleyeyim, orası bin 71 metre yükseklikte. Kamuoyunda farklı farklı şeyler söyleniyor. Anlamlı bir rakam, kar da düşünce Ankara'ya tabii en çok oraya düşüyor. Dün öğleyin, Cuma Namazı'na giderken çok güzel bir manzara vardı. Arkadaşlar 'bir resim çekelim' dediler. Çektik'' dedi.
Daha sonra Gül'ü Esenboğa Havalimanı'nda Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam, Ankara Valisi Alaaddin Yüksel ve Emniyet Müdürü Zeki Çatalkaya ile diğer yetkililer uğurladı.
Birleşik Arap Emirlikleri'ne Gül ile birlikte eşi Hayrünnisa Gül, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, akademisyenler, milletvekilleri ve çok sayıda işadamı gitti.
Editör: TE Bilişim