Başkan Cemil Tugay'dan Termik Santral Tepkisi Başkan Cemil Tugay'dan Termik Santral Tepkisi
 Çanakkale Kara Savaşları'nın 100’üncü yılı 90 ülkeden devlet yöneticilerinin katılımıyla düzenlenen törenlerle anılırken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, terörizmin, ırkçılığın, İslamafobinin ve her türlü nefret içeren akımın çaresinin Çanakkale'de olduğunu belirterek, "Biz bu yüzyılı barış yüzyılına dönüştürmek için her türlü işbirliğine hazırız. Çanakkale'deki şu manzara bunun en büyük ispatıdır" dedi.
Çanakkale Kara Savaşları'nın 100. yıl dönümü dolayısıyla Şehitler Abidesi'nde uluslararası tören düzenlendi. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ev sahipliğindeki törene 17 devlet başkanı ve 5 başbakan olmak üzere 90 ülkeden temsilci ile Galler Prensi Charles ve oğlu katıldı.
Tören, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Prens Charles’ın Atatürk anıtına çelenk bırakmaları ile başladı. Ardından Çanakkale’de savaşmış ülkelerin temsilcileri çelenklerini sundu. Saygı duruşu ve saygı atışının ardından İstiklal Marşı eşliğinde Türk bayrağı göndere çekildi. Katılımcı ülkelerin bayrakları da açıldı. Kur’an-ı Kerim okunurken, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez şehitler için dua etti. Görmez, göçmenlerin Avrupa’da ölüme terk edilmesine temas ederek, “Fakirlerin, kimsesizlerin, mültecilerin mağdur olmadığı bir dünya için dua ediyoruz” dedi.

İNGİLİZ ANITINDA TÖREN

İngiliz Helles Anıtı’nda düzenlenen törene, İngiltere Veliaht Prensi Charles ev sahipliği yaptı. Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İrlanda Cumhurbaşkanı Higgins’in, Prens Charles tarafından karşılanmaları ile başladı. Türkiye, İngiltere ve İrlanda milli marşlarının okunmasının ardından başlangıç konuşması ve duası yapıldı. Galler Prensi Henry’nin Çanakkale Savaşının tarihi önemi üzerine yaptığı konuşma sonrası, bir askerin savaş günlüğünden bazı bölümler okundu. Mustafa Kemal Atatürk’le yapılan söyleşiden de bir bölümün okunmasının ardından, tören saygı duruşu ve yapılan dua ile devam etti. Anıta çelenklerin konulmasının ardından konuşan Prens Charles, "Çanakkale'deki birçok kaybımızın acısını derinden hissediyoruz. Burada çok canlı hikayeler yaşandı. Birçok milletten asker buraya geldi. Dostluklar kurdukları sırada hayatlarını kaybetti. Burada büyük acılar yaşandı" diye konuştu.
İngiliz gemisinde saygı atışı yapılırken, Kanadalı bir askerin anlatısının ardından tören kapanış duası ile son buldu. İngiliz anıtındaki törenin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ev sahipliğinde, konuk heyet başkanları onuruna Savarona yatında akşam yemeği düzenlenecek.
Editör: TE Bilişim