Yayın Yasağı Kalktığında Tüm Sonuçları Takip Edebilirsiniz Yayın Yasağı Kalktığında Tüm Sonuçları Takip Edebilirsiniz
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TOBB Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada iş dünyasının yaşadığı sorunların çok daha açık dile getirilmesini istediğini belirterek, genel kurullarda Türkiye'nin ekonomi ve siyasetinin masaya yatırıldığını ifade etti. İş dünyasının ve Türkiye'nin içinde bulunduğu sorunları ana başlıklar halinde sunmaya çalışacağını anlatan Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin tarihin en derin krizlerinden birinin yaşandığı ve Genel Kurul'a Türkiye Cumhuriyeti Başbakanının katılamadığını savundu. Son iki seçimde Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun başarı elde ettiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, "Geldi başbakanlık koltuğuna oturdu, yasalara, anayasaya göre. Bir sabah kendisini saraya çağırdılar, görevi bırakacaksın. Neye göre bırakacaksın? 23 milyon 600 bin oy almış siyasi partinin genel başkanına bir kişi diyor ki 'Görevi bırakacaksın'. Demokrasi bu mu? Bu oyları çöpe atmaya kimin hakkı ve yetkisi var?" diye konuştu.
Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin 5 temel sorun alanı olduğunu belirterek, "Bir ekonomi, iki demokrasi, üç dış politika, dört eğitim, beş toplumsal barış" dedi.
Yeni anayasa çalışmalarına ilişkin değerlendirmede bulunan Kılıçdaroğlu, Hisarcıklıoğlu'nun konuşmasında 'Yeni anayasa yapılacaksa bizim can ve mal güvenliğimiz, güvence altına alınmalıdır' dediğini hatırlattı. Kılıçdaroğlu, "Can ve mal güvenliğinizin olmadığını siz de biliyorsunuz. Peki ben size şu soruyu soruyorum, 'yargı ve yasama benim için ayak bağıdır' dendiği zaman içinizden bir yürekli insan çıkıp neden itiraz etmedi? Siz madem demokrasiyi savunuyordunuz neden itiraz etmediniz? Yargıtay Başkanımız açıkladı, 'Yargıya güven yüzde 30'lara düştü' diye. Bir ülkede adalet yoksa o ülkede devlet, güven yoktur. Bir ülkede adalet mülkün temelidir. İnsani gelişmişlik endeksinde 2015'te 3 sıra geriledik. 69'uncu sıradan 72'nci sıraya geriledik" şeklinde konuştu.
Başkanlık sistemi tartışmalarına işaret eden Kılıçdaroğlu, "Bu anayasa diyor ki yargı bağımsızdır. Hiçbir organ yargıya emir ve talimat veremez diyor. Anayasa darbe hukuku ile beraber ele alınacaksa değiştirelim. Nasıl bir başkanlık sistemi, bir kişi konuşacak Türkiye susacak, hakim ona göre karar verecek, ona göre milletvekili listeleri hazırlanacak. Böyle bir başkanlık sistemini kan dökmeden bu ülkede gerçekleştiremezsiniz. Tepeden tırnağa yeniden yazacağız, ilk 4 maddesi bizim için dokunulmaz dedik" ifadelerini kullandı.
Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın laiklikle ilgili sözlerini de hatırlatarak, "TBMM'nin Başkanı kalkacak 'Laiklik anayasadan çıkarılmalıdır' diyecek. Kusura bakmayın ama TÜSİAD kadar yürekli olamayacaksınız, bunu kabul edemiyorum" şeklinde konuştu.
Editör: TE Bilişim