''Yerel Yönetimde İzmir'in Hizmete İhtiyacı Var'' ''Yerel Yönetimde İzmir'in Hizmete İhtiyacı Var''
 Oluşturulacak müzede “Gezi Parkı Olayları” sırasında tahrip edilen her türlü araç ve gereç teşhir edilecek, olaylarla ilgili fotoğraflar sergilenecek, tahrip görüntüleri devamlı olarak led ekrandan yayınlanacak. Ayrıca olaylarla ilgili tüm fotoğraf ve görüntüler CD, broşür ve flash belleklerle dağıtılarak, ulusal ve uluslararası kamuoyu bilgilendirilecek.
Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Temmuz ayı toplantıları Başkan Melih Gökçek’in başkanlık ettiği oturumla sona erdi. Kent yaşamına ilişkin önemli gündem maddelerinin görüşüldüğü toplantıda halk arasında “Gezi Parkı Olayları” olarak bilinen eylemler ve kentte oluşturduğu tahribat da ele alındı. Meclis gündemine gelen iki ayrı Başkanlık Yazısı ile eylemler sırasında tahrip edilen kamu mallarına ilişkin eldeki materyallerin sürekli teşhir edilmesi değerlendirildi. Konuya ilişkin Başkanlık yazılarında, “Özellikle Kızılay ve civarında yoğunlaşan terör olayları neticesinde 26 otobüs, 48 otobüs durağı değişik boyutlarda tahrip edilmiş, BELSO’ya ait 6 minibüs yakılmış, 167 adet sinyalizasyon, 64 adet trafik levhası, 74 adet bilboard ve raket pano, Kızılay Belediye Binası Sergi Salonu, kameralar, aydınlatma direkleri, cam bariyerler, bordür ve kaldırımlar, Kızılay binasına ait cephe giydirme malzemeleri, Kızılay Meydan Saati tahrip edilmiş, ayrıca itfaiye araçları, yol süpürme araçları zarar görmüştür” bilgisi verildi.
Kamuoyunun yanlış bilgilendirildiği dile getirilen yazılardan birinde, olaylara ilişkin broşür, CD ve flash disk hazırlanarak kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi gerekliliği dile getirilirken, diğerinde tahrip edilen araçların ve ilgili materyalin devamlı teşhir edileceği “Vandalizm Müzesi” kurulmasının düşünüldüğü ifade edildi. Gündem maddeleri ile ilgili söz alan CHP Grup Başkanvekili Yaşar Çatak ve Meclis üyesi Ali Ergin, konuya ilişkin eleştirilerini belirterek, itirazlarını sundu.

“HER ŞEY ÇOK NET OLARAK ORTAYA ÇIKMIŞTIR”
Eleştirilere cevap veren Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ise Çatak’ın söylediklerine katılmadığını ifade ederek, şöyle konuştu:
“Çok açık ve net görüldü ki bu iş organize edilmiş, içinde pek çok siyasi parti de var. Bunların haricinde birçok yasadışı örgüt de var. El ele çalışarak bunu yaptılar. Ankara’da başlayan hareket doğrudan doğruya Başbakanlık’ın işgali için yapılmıştır. Bin 200 kişi bu iş için görevlendirilmiştir. Başbakanlık makamına oturularak, oradan okunacak olan bildiri bile şu anda polisin elindedir. Her şey net olarak ortaya çıkmıştır.”
Türkiye’de toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin belli yasalara tabi olduğunu anımsatan Gökçek, CHP İl Binası önünde yapılan eylemlerin “masum” olmadığını vurgulayarak, “Güvenpark önü hiçbir zaman miting alanı olarak kimseye verilmemiştir. Valilik, bizim, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin 23 Nisan Bayramını kutlama programı için dahi Kızılay’ı vermemektedir, değil ki size miting için versin. Orada miting yapamazsınız. Böyle yasal bir hakkınız yok. Yasadışı yaptığınız eylemleri de milletvekilleri gelerek, pazarlık yaparak, yasa içi hale getiremez, böyle bir şey yok” diye konuştu.

“ÇÖZÜM SANDIKTA”
İşin çözümünün “sandık” olduğunu vurgulayan Başkan Gökçek, şunları söyledi: “İtimat etmiyorsan, gider beni vatandaşa şikayet edersin. ‘Bu adamlar böyle böyle haksızlık yapıyor’ dersin. Vatandaş da der ki, ‘doğru arkadaş ya, sen git AK Parti, getirdim CHP’yi’. Sandıktır bu işin çözümü. Hem azınlık olacaksınız, hem çoğunluğa hüküm edeceksiniz. Siz Çankaya Belediyesi’nde AK Partili meclis üyelerinin hangi dediğini yapıyorsunuz? İşinize gelince demokrasi, çoğunluk, işinize geldiği zaman masallar.”

GÖKÇEK TAHRİBATI SİNEVİZYONDA GÖSTERDİ
Daha sonra eylemler sırasında yapılan tahribatları gösteren fotoğraflarla sinevizyon sunumu yapan Başkan Gökçek, “Masummuş, hangi masumiyetten bahsediyorsunuz. Bunu hangi vicdan kabul eder? Süratle göstereceğim fotoğrafları. İstanbul’daki 8 ağaç için yaptınız bunları, Ankara’daki ağaçların haline bakın. Yakmışlar, yıkmışlar, dökmüşler. Bunları teşhir edersek olmaz, diyorsunuz. Hangi vicdan bunları kabul eder. Bunları yapanlar Vandallar değil mi? Bunlar kendiliğinden mi oldu zannediyorsunuz” diye konuştu. Eylemler sırasında 3 gencin yanan bir otobüsün önünde çektirdiği fotoğrafı da gösteren Başkan Gökçek, “Ellere bakın, zafer işareti yapıyor. Neyin zaferini kazandınız? Arkadaki aracı perişan ettiniz, Milletin malını yak bu hale getir. Sonra zafer kazandın işareti yap. Türkiye bir demokratik devlet bunların hepsinin üstesinden gelir” dedi.

“ENGELLİLERDEN NE İSTEDİNİZ?”
Yanmış bir engelli simit camekanını da gösteren Başkan Gökçek, “Engellilerden ne istediniz Allah aşkına? Hangi vicdan kabul eder bunu. Bunu yapan insanda vicdanın V’si kalmış mı? Engelli asansöründen ne istediniz?” diyerek, tahrip edilen otobüs durakları ve reklam panolarını göstermeye devam etti.
Başkan Gökçek, “Ölenlerin analarını da gösterin, analar ağlıyor” diyen CHP’li meclis üyesinin sözüne ise sert yanıt verdi. “Eğer analar ağlıyorsa sizden dolayı ağlıyor” diyen Başkan Gökçek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Siz o çocukları sokağa döktünüz, siz onları dövüştürdünüz kavga ettirdiniz. Ondan oldu. Sizsiniz bunun sorumlusu. Hem çocuğu sokağa dökeceksin, hem polisle çatıştıracaksın, hem vatandaşla çatıştıracaksın. Ondan sonra başına bir iş gelince ‘Niye bunu yaptın’, diye soracaksın. Efendim polis aşırı güç kullanılıyormuş. Polis kalkıp bunlara havai fişek mi attı, polis bunlara kalkıp Molotof kokteyli mi attı, sapanla taş mı attı? Ne yaptı polis? Sataştır, sataştır, sataştır. Polisi sonuna kadar tahrik et. Sonra de ki polise, ‘sen bana gaz atma’. Atacak tabi. Polis Görevini yapıyor.”
Görüşmeler sonucunda oyçokluğu doğrultusunda, Ankamall Alışveriş Merkezi bitişiğinde, Akköprü Metro İstasyonu önünde geçici otopark yeri olarak kullanılan alan “Vandalizm Müzesi” olarak tanzim edilecek. Bu müzede tahrip edilen her türlü araç ve gereç teşhir edilecek, ayrıca olaylarla ilgili fotoğraflar müzede sergilenecek, olaylarla ilgili görüntüler ise dev led ekranlarda 24 saat yayınlanacak. İstanbul’da başlayan ve Ankara’ya sıçrayan olaylar ile ilgili olarak broşür, CD ve flash-disk hazırlanarak, yurt içi ve yurt dışı dağıtımı yapılarak, kamuoyu doğru bilgilendirilecek. Ayrıca İnternet sitesi, radyo, yazılı ve görsel medya vasıtasıyla duyurular yapılarak olayların boyutları gösterilecek.

İSTİKLAL GAZİLERİNİN KABİRLERİ YENİLENECEK
Büyükşehir Belediye Meclisi’nde ele alınan bir başka Başkanlık Yazısı da Karşıyaka Mezarlığı bünyesinde bulunan İstiklal Savaşı Gazileri’ne ait kabirlerin, eski, yıpranmış ve kırık vaziyette bulunmasını gündeme getirdi. Oybirliği ile kabul edilen Başkanlık Yazısı doğrultusunda Karşıyaka Mezarlığı’ndaki İstiklal Savaşı Gazilerine ait kabirlerin üst yapısı Büyükşehir Belediyesi tarafından bedelleri karşılanmak üzere yeni ve düzgün bir şekilde yaptırılacak.

HER EVE BİR BAYRAK
Mecliste gündeme gelen bir başka Başkanlık Yazısı ile resmi bayramlar ve önemli günlerde pencerelere asılması için Ankara’da her eve bayrak dağıtılması karara bağlandı. Ankara Kent Konseyi’nin Atatürk Orman Çiftliğinde “köy” kurulmasına ilişkin kararını ele alan Turizm Komisyonu Raporu ise oybirliği ile reddedildi.
Ankara’nın ilk tünel yol projesi olarak değerlendirilen “Dışkapı Körüsü-Bentderesi Caddesi Aktaş Kavşağı Tünel Projesi”ne ilişkin rapor, oy çokluğu ile kabul edildi. Yaklaşık bin 500 metre uzunluğunda 35 metre genişliğinde olan bahsi geçen yolun 800 metrelik bölümünün yol altına alınması, Bentderesi Caddesi Kevgirli Caddesi kesişiminde bulunan kavşağın rekreasyon alanı olarak düzenlenmesi ve projelerin hazırlatılması için İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Koruma Uygulama ve Denetim Şube Müdürlüğü’ne yetki verildi.

İSİMSİZ YOLLARA YENİ İSİMLER
Oybirliği ile kabul edilen İsimlendirme Komisyonu raporlarıyla da Çankaya ilçesi sınırlarında bulunan 1800. Caddeye Kırgız Edebiyatçı ve Siyasetçi Cengiz Aytmatov, Yenimahalle Gayret Mahallesi’ndeki 1 numaralı isimsiz yola Oruç Reis, 2 numaralı isimsiz yola Piri Reis, Kardelen ve İlkyerleşim mahalleleri sınırından geçen 2113 cadde ve birleştirilen 1940 caddeye de Kılıçarslan Caddesi isimleri verildi. Aşağı Yurtçu ve Yukarı Yurtçu’da 404 isimsiz cadde ve sokak; Hacı Bektaş Veli, Piri Reis, Sultan Mahmut, Genç Osman, Katip Çelebi, Ali Kuşçu, Sultan Fatih, Turgut Reis, Vatansever, Osmanlı, Abdülhamit Han, Timur Han, Şevval, Emir Sultan, Gelibolu, Eyüp Sultan, Seyit Onbaşı, Yahya Çavuş, Kırım, Barbaros Hayrettin, Ali Semerkandi, Beyazıd, Ahmet Yesevi, Kuba, Feyza, Vahdet, Farabi, Selim Paşa, Oruç Reis, Aziziye, Piyale Paşa, Selimiye, İbni Sina, Fetih, Estergon, Berat, Fatih, Hicret, Mimar Sinan, Uluğ Bey, Akabe, Mehteran, Buhara, İmam Gazali, Reyyan, Safahat, Battami, Fuzuli, Evliya Çelebi, Biruni, Kamer, Yunus Emre gibi önemli kişiler, tarihi değeri olan isimler ve sıralı rakamlar ile adlandırıldı. Ayrıca Yenimahalle Yapracık’ta 26, Alacaatlı’da 354, Dodurga’da 102, Kardelen’de 2, Ballıkuyumcu’da 67, Akyurt’ta 16, Etimesgut Yeşilova’da 54 isimsiz cadde ve sokağa rakamlardan oluşan yeni isimler verildi.
Editör: TE Bilişim