Başkan Tugay Kemalpaşalılar ile Bayramlaştı Başkan Tugay Kemalpaşalılar ile Bayramlaştı
 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Almanya Başbakanı Angela Merkel Beşiktaş'ta bulunan Mabeyn Köşkü'nde bir araya geldi. İkili görüşmenin ardından kameraların karşısına geçen Erdoğan ve Merkel ortak basın toplantısı düzenledi. Burada yapılan görüşmenin içeriğine ilişkin bilgiler veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “10 Ekim’de Ankara’daki Tren Garı önünde meydana gelen terör eyleminde hayatlarını kaybeden 102 vatandaşımızla ilgili olarak kendilerinin telefonla aramak suretiyle gösterdikleri nezakete tekrar teşekkür ediyorum.

Teröre karşı ortak mücadele eylem planı üzerinde durma hassasiyetimiz devam ediyor. Ve tabi önemli konu başlıklarımızdan bir tanesi mültecilerin şu anda gerek Türkiye’deki durumu, gerekse de Batı’ya olan yönelişidir. Bu konuda külfet paylaşımı üzerinde değerlendirmelerimiz oldu. Türkiye’nin bu konuda üstlendiği yükü kendileri de ifade etmek suretiyle ‘bizler Türkiye’ye yardımcı olmamız gerekir’ dediler” dedi.
“TERÖR ÖRGÜTLERİNE KARŞI MÜŞTEREK HAREKET ETMEMİZİN GEREĞİ ÜZERİNDE DURDUK”
İkili görüşmelerde gerek terör ve gerekse de fasıllar üzerinde durulduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ayrıca terör örgütlerine karşı müşterek hareket etmemizin gereği üzerinde durduk. Ve Türkiye AB ile ilgili fasıllar üzerindeki çalışmaları değerlendirme imkanımız oldu. Gerek 15-17-23-24 bu noktada 31’inci fasıllar üzerinde bir değerlendirme yaptık. Ve biz gerek Almanya’nın, Fransa’nın, İngiltere’nin, İspanya’nın bu tür ülkelerin bu konudaki desteğini ben kendilerinden özellikle rica ettim. Ve bu seyahatin her iki ülke için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.

MERKEL: “ZİYARETİMİN ÇOK FAYDALI GEÇTİĞİNİ İFADE ETMEK İSTİYORUM”
Ardından söz alan Almanya Başbakanı Angela Merkel ise, “Evet ben de çok teşekkür ediyorum bu görüşme ve fırsatı verdiğiniz için. Ziyaretimin çok faydalı geçtiğini ifade etmek istiyorum. Tabi Türkiye ile AB arasında yapılan görüşmelerin yanı sıra iki ülke arasında ikili ilişkilerin ve görüşmelerin de bu şekilde güçlendiğini, güçlendirildiğini düşünüyorum. Tabi burada Almanya’da yaşayan 3 milyon Türk asıllı insanın da buna bir katkı sağladığını ve önem arz ettiğini düşünüyorum” dedi.


“MÜLTECİ HAREKETİNİN DE TÜRKİYE ÜZERİNDEN AB’YE AKACAĞINI GÖREBİLİYORUZ”
Görüşmede terör, mülteci sorunu ve Suriye’deki iç savaşın ele alındığını ifade eden Merkel, “Özellikle terörle mücadele konusu değerlendirdik. Bunun yanı sıra Suriye’de bir siyasi çözümün gerekliliğini ele aldık. Çünkü bu konular iki ülkeyi ilgilendiren önemli konu başlıkları ve bu iki konuyu da ikili düzeyde bundan sonra da görüşme konusunda mutabakata varıldı. Ve biz burada özellikle Suriye’deki iç savaş konusunu ve Irak’taki şartları görüşerek şunu da takdir ettiğimizi ifade etmek istiyorum; Türkiye’nin şu güne kadar 2 milyon mülteciyi kabul ederek çok büyük zor bir görevi üstlendiğinin bilincinde olduğumuzun bilinmesini istiyorum. Ve burada tabi ikili menfaatler çerçevesinde bütün bu saydığımız süreçlerle ve gelişmelerle bağlantılı olarak da bir mülteci hareketinin olduğunu, bu mülteci hareketinin çok olabileceğini ve bu mülteci hareketinin de Türkiye üzerinden AB’ye akacağını görebiliyoruz. Bu alanda da Türkiye’nin yükünü mutlaka birlikte üstlenmek gerektiğini, Türkiye’ye buradan destek olunmasını destekliyoruz” diye konuştu.

“ÜYELİKLE İLGİLİ HIZLANMA VE İVME KONUSUNDA MUTABIKIZ”
Birçok konuda mutabakat sağlandığını belirten Merkel, “Bütün bu ortak görevlerden de yola çıkarak zaten Türkiye ve AB de daha yoğun ve sıkı bir işbirliği içerisine girmesi gerektiği konusunda mutabakata vardılar. Üyelik konusuyla ilgili olarak da bir hızlandırma ve ivme kazandırılması gerektiği konusunda da mutabakat söz konusu. Aynı şekilde vize konusu olsun, geri kazandırma konusu olsun bütün bu konu başlıklarına bir hızlandırma getirilmesi gerektiği konusunda hem Türkiye hem AB’nin mutabakata vardığını diyebilirim. Bütün bu konu başlıkları tabi ikili düzeyde de ele alarak, bir takvim oluşturarak, karşılıklı görüşerek bu konunun hızlandırılmasını biz de Almanya olarak destek verdiğimizi ifade ettim. Ve bunun bu şekilde yapılmasını önerdim. Bu şekilde Türkiye’nin yüküne destek olma fırsatı ve olayı daha bir farklı düzgün bir şekilde ilerlemesini sağlayabiliriz diye düşünüyorum. İkili görüşmeleri süreç olarak birlikte ele aldık, bir çok çalışma grupları oluşturulacak. Farklı alanlarda bu bir taraftan devam ederken zaten bir sonraki buluşmamız Antalya’da G20 Zirvesi sırasında olacak Sayın Cumhurbaşkanıyla” diye konuştu. 

Editör: TE Bilişim