Hepimizin son dönemde en çok merak ettiği, Yeni sistem ile beraber Milletvekili olmayan isimlerden oluşan Bakanlar Kurulunun nasıl şekil bulacağı. Toplumda herkesin bir fikrinin olduğu siyasi arenada herkesi memnun etmek tabii ki çok zordur. Seksen milyon insanın yaşadığı ülkemizde herkesin farklı siyasi görüşü ve kafasında sevdiği, önem verdiği isimler vardır.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Mecliste yemin etmesinden sonra artık herkes akşam 9,30’da açıklanacak kabineyi merak etmeye başladı. Sosyal medyada isimler havada uçarken, herkesin en çok üzerinde durduğu 2 konu vardı. 1.si Meclisten istifa ettirilecek milletvekili var mı kabinede. Çünkü Ak Parti 295 Milletvekili almıştı ve meclis çoğunluğu için MHP’nin desteği gerekiyordu. Böyle bir durumda yine o riske girerek meclis sandalyesini azaltmak ister mi.

Ak Parti Karşıyaka Adayı Çiftçioğlu “Spor ve Sporcu Dostu Kent Altyapısını Güçlendireceğiz” Ak Parti Karşıyaka Adayı Çiftçioğlu “Spor ve Sporcu Dostu Kent Altyapısını Güçlendireceğiz”

Ancak anlaşılan o ki MHP ile yapılan Cumhur İttifakı Diğer İttifak Millet İttifakı gibi seçimden sonra hemen dağılmadı ve dağılmayacak. Yani MHP koşulsuz Ak Parti’ye ve Cumhurbaşkanına desteğini devam ettirecek. Bir diğer önemli konu ise Milletvekili olmayan yeni Bakanlar kim.

Daha önce Bakan olup Milletvekili yapılmayan isimler vardı. Ayrıca eski siyasetçiler, tecrübeli isimler vardı. Ama açıklamadan sonra gördük ki Cumhurbaşkanı tamamen kendi ekibini kurmuş. Daha önce yardımcıları, danışmanları, yakın çalışma arkadaşları ve tanıdığı iş adamlarından oluşan bir kabine kurmuş.

Buraya kadar olanları sizde biliyorsunuz. Şimdi benim düşüncelerimi size aktaracağım. Birincisi ve en önemlisi Peygamber Efendimizin Hadisi Şerifinde Buyurduğu gibi İşi Ehline Veriniz hadisi bu kabinede öne çıkmış. Yani son döneme herkesin itiraz ettiği bundan bakan mı olur. Ne anlar milli eğitimden. Adam kültür ve Turizmi ne bilir gibi bir takım konuşmalar artık olmayacak.

Çünkü gerçekten iyi bir ekip kurulmuş. İşin başında ülkenin en deneyimli siyasetçisi Recep Tayyip Erdoğan var. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Devlet terbiyesi ile büyümüş, bir çok yeni projeye imzasını atmış, Başbakanlık ekibinden gelen bir isim Fuat Oktay. İçişleri Bakanı zaten bildiğimiz ve özellikle 15 Temmuz akşamından itibaren yıldızı parlayan bir isim Süleyman Soylu. Adalet Bakanı eski kabineden Abdülhamit Gül, Ekonominin patronu Berat Albayrak. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu

Yeni isimlere gelince; Sağlık Bakanı meslekten yani özel sektörden gelen, Hastane ve Özel Üniversite Kurucusu olan bir isim Fahrettin Koca. Milli Eğitim Bakanı yine Özel okul kurucusu tecrübeli bir isim Prof. DR. Ziya Selçuk. Gün boyu sosyal medya da ismi dolaştı ama kimse olumsuz bir şey yazmadı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı yine bürokrasiden gelen ve Karayolları Genel Müdürlüğü yapmış bir isim Cahit Turan. Tabii yine bir iş adamı Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy. Turizm sektörünün içerisinde olan ve sektörü çok iyi bilen bir isim. Başarılı bir iş adamı. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan. Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez. Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank Cumhurbaşkanının yıllardır danışmanlığını yapan isim. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli

Ve tabi ki Genel Kurmay Başkanı Hulusi Akar Milli Savunma Bakanı oldu. İşte üzerinde en çok durmak istediğim isim. Demokrasilerde olması gereken budur. Amerika’da çok şahit olduğumuz bir konudur. Eski Genel Kurmay Başkanının kabinede yer alması. Bizde de çok yer aldı ama direk tepeden inme Cumhurbaşkanlığına.

Türkiye Hulusi Akar’ın yani Genel Kurmay Başkanı’nın Bu makamı bırakarak Milli Savunma Bakanı olması ile gerçekten yeni bir döneme girmiştir. 15 Temmuz Hain darbe girişimi sırasında kendisine bu bildiriyi oku seni Cumhurbaşkanı yapalım diyenlere karşı dik durarak darbenin başarısız olmasının da çok etkisi olan bir isim o makama göz dikmedi ve geldi Cumhurbaşkanı’nın kabinesinde Bakan oldu.

İşte şimdi Türkiye yeni bir döneme girdi. Bu güne kadar her zaman çekinilen, korkulan, darbe yapar mı, e Muhtıra yayınlar mı, bizi içeri attırır mı, partimizi kapattırır mı denilen asker ve onun başı Cumhurbaşkanı’na bağlı bir bakan oldu. Aslında burada Hulusi Akar’ın Milli Savunma Bakanlığını Kabul etmesi Askeriyenin Devlet sistemindeki yerini de belirlemiş oldu. Artık asker Milli Savunma Bakanlığına Bağlı bir kurumdur. Her şeye karışan, herkesin çekindiği, Darbelere hazırlanan bir kurumdan, ülkenin geleceği için, askerimizin daha iyi şartlarda mücadele etmesi için çalışacak, Cumhurbaşkanı kabinesindeki bir Bakanlığa bağı bir birimdir.

Yeni Kabine ve yeni Sistem Ülkemize, Milletimize, bizden umut bekleyen herkese, İslam coğrafyasına hayırlı olsun.

ERSİN USTA

Editör: TE Bilişim