İzmir’in yeşil sahalarına ilk kadın sağlık görevlisi İzmir’in yeşil sahalarına ilk kadın sağlık görevlisi
İngiltere merkezli 2nd Chance (İkinci Şans) derneği ile el ele veren Altınordu, sosyal yönden dezavantajlı çocukları topluma futbolla kazandırmak amacıyla “Give Football A Chance” (Futbola Bir Şans Ver) isimli projeyi hayata geçiriyor. Altyapısı Avrupa’nın futboldaki en büyük sosyal sorumluluk projesi olarak hazırlanan projenin paydaşları Altınordu’nun yanı sıra İspanya'dan Athletic Bilbao, Almanya'dan Schalke 04, İngiltere'den Sheffield United, Hollanda'dan Vitesse Arnhem, İsveç'ten Hammarby, Bosna Hersek'ten Sarajevo ve Yunanistan'dan ise Atromitos kulüpleri olacak.

Öncelikli olarak 8 Avrupa ülkesindeki yoksul mahallelerde yaşayan, çoğunluğu göçmen ve spor yapma imkanı bulamayan ya da yetenekleri olduğu halde bir kulübün altyapısına girme şansı bulamamış 11 yaşındaki çocuklar arasında seçmeler yapılacak. Yüzlerce çocuğun katılacağı bu seçmeler sonucunda 8 ayrı 'Give Football A Chance' takımı oluşturulacak. İkinci aşamada bu 8 takım, ülkelerinde yapılacak seçmelerle 16 kişilik kendi 'Give Football A Chance' ekiplerini oluşturacak. Bu ekiplere aylarca sürecek bir program dahilinde futbol eğitimleri verilecek. Kendi ülkelerinde mentörlerden ve koçlardan liderlik tabanlı kişisel gelişim eğitimleri de alacak olan çocuklar, son aşama olarak ise Mart ayında İzmir'e gelecekler. “Give Football A Chance” takımları, 26 Mart'ta başlayacak U12 İzmir Cup turnuvası dahilinde kendi turnuvalarını oynayacaklar. Eğitimleri yıl boyuna devam edecek çocukların gelişimi ise hazırlanacak raporlarla düzenli olarak ortaya konulacak.

AVRUPA BİRLİĞİ VE UEFA DESTEĞİ
Avrupa Komisyonu, UEFA ve sponsorların desteklerini de alacak projede, çocuklar dünyaca ünlü futbolcularla bir araya gelecek, ulusal ve uluslararası turnuvalara katılacak, alanında uzman mentörlerden ve koçlardan kişisel gelişim ile liderlik eğitimleri alacak. Dünyaca ünlü futbol efsanelerinden oluşan GFAC elçileri, çekecekleri videolarla kampanyanın dünyada çok daha fazla ses getirmesine katkı sağlayacak. 2016 yılı boyunca sürecek olan ve her yıl tekrarlanacak projeden yılda 5 binden fazla çocuğun faydalanması öngörülüyor.

SEYİT MEHMET ÖZKAN: “BİZİM İÇİN BÜYÜK ONUR”
Projenin önderliğini yapan Altınordu Kulübü Başkanı Seyit Mehmet Özkan, geçtiğimiz Nisan ayında gerçekleştirilen ve büyük ses getiren U12 İzmir Cup'ın ardından Can Yazıcı ve Hilmi Sever'in projeyi Altınordu'ya getirdiklerini belirterek, “Kulübümüzün misyonuyla birebir örtüşen bu projeye hemen onay verdik ve çalışmalar başladı. Önce Avrupa'da dostumuz olan kulüplerle yazışmalar tamamlandı. Ardından da Avrupa Birliği ve UEFA fonlarına başvurular yapıldı. Proje başından sonuna kadar büyük detaylar içeriyor. Böylesine bir projeye sportif liderlik yapmak bizler için büyük onur. Bana göre bu proje hayata geçtiğinde resmen Avrupa'ya girmiş olacağız” dedi.

CAN YAZICI: “5 KITA VE 32 ÜLKEYİ KAPSAYACAK”
Projenin yöneticilerinden Can Yazıcı, dünyada bu çapta bir projenin ilk defa hayata geçtiğinin altını çizdi. Türkiye adına gurur verici bir proje olduğunu belirten Yazıcı, “Gelecek yıl proje 8 ülkeden 16 ülkeyi, bir sonraki yıl ise 5 kıtada 32 ülkeyi kapsayacak. Üçüncü yılında 16 bin çocuk bu proje ile hayatlarını değiştirecek. Bu çocukların iyi futbolcu olmasından daha önemlisi, onların kendi yeteneklerini keşfetmesi ve iyi birer birey olmalarıdır” ifadelerini kullandı.

RALPH WATSON: “KİŞİSEL GELİŞİM ÇOK ÖNEMLİ”
Proje boyunca takım antrenörlerine ve çocuklara eğitimler verecek liderlik koçu Ralph Watson ise “Çocuk mükemmel bir doğal öğrenicidir. İnsanlar hayatları boyunca öğrendiklerinin tamamına yakınını çocukluğunda öğreniyor ve bu 12 yaş altı çocukların liderlik gelişimleri için en doğru zaman. Bu yüzden bizim bu projedeki en büyük hedeflerimizden biri geleceğin liderleri olan çocukların liderlik tabanlı kişisel gelişimi” dedi. 
2nd Chance Derneği kurucusu James Mapstone, “Bugüne kadar farklı spor dallarını araç olarak kullanarak birçok ülkede toplumsal değişim projeleri üretmiştik. Ancak global bir değişim için futbol en güzel araç olacak” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim