İzmirli Öğretmen Atletler Derece Yaptı İzmirli Öğretmen Atletler Derece Yaptı
Fatih Terim, "Ama Trabzonspor iyi bir takım. Her zaman her şeyi sahanın içinde yapabilecek bir ekip. Golü bulamayınca, bu tip maçlarda telaş başlıyor. Kısa sürede bu kadar büyük maçı kaldırmak da kola değil. Golü bulamayınca maalesef böyle bir hal gördük oyuncularımızda" dedi.

Karşılaşmanın hakemiyle ilgili görüşünün sorulması üzerine, bu konuda konuşmayacağını ancak sezon sonunda bir çok konu hakkında görüşlerini açıklayacağını aktaran Terim, "Sezon başından beri dayandık ama bir insan nereye kadar dayanır bilemiyorum. Söyleyeceklerimi sezon sonuna bırakmak istiyorum. Muhakkak çok şey söyleyeceğim, söyleyecek çok şey var. Kişilere, kurumlara, daha önceden belirlenmiş stratejilere, daha evvelden yapılan planlamalara söyleyecek çok şey var. Hepsine biraz sert ve ağır olacak ama sabredip, sezon sonunda muhakkak paylaşacağım herkesle bunları. Hakikaten söylenecek çok şey var. Bugün için söyleyeceklerim, içinden çıkılmaz gibi görünen bu ortamda daha fazla derin yara açabilir. 'Ya sabır' diyerek ve sezonu konuşmanın sözünün vererek gideceğim. Biraz sabredin, az kaldı" diye konuştu.

AYKUT KOCAMAN'A GÖNDERME
Fatih Terim, Trabzonspor'la ilk oynadıkları maçla ilgili olarak Fenerbahçe Teknik Direktörü Aykut Kocaman'ın ifadelerinin sorulması üzerine, Sarı-lacivertli teknik adama göndermede bulundu. Büyük bir camianın teknik adamı olmanın ve o yükü taşımanın zorluğuna değinen Terim, "Üstelik 1 yıldır da çok zor, stresli günler yaşıyorlar. İnsanın onu kaldırması çok kolay değil. Biz de o günlerde böyle hatalar yaptık, hala da yapmaya devam ediyoruz. Hoşgörülü, saygıyla yaklaşmayı bilmeliyiz. Bir insan kendi
emekleri için saygı istiyorsa, önce bu saygıyı diğer insanların emeklerine göstermelidir. Büyük camialarda böyle çalkantılar kolay olmuyor ama sonuç itibariyle, hem hoşgörüyü hem saygıyı göstermeyi bilmek lazım" dedi.

Bu sezonda şampiyonluğun ayrı bir değeri olup olmadığı yönündeki soruya tecrübeli teknik adam, şampiyonluğun değerinin hep aynı olduğunu vurgularken, "Artı bir değeri yok ama ne zaman oluruz onu bilmiyoruz. Artık her gün başka bir futbol dışı gündemle oyuncuların da konsantre olması kolay değil. Herkes kendi kafasına göre bir şeyler yapıyor, futboldan bir şeyler almaya çalışıyor. Vermeyi düşünen çok az. Her gün yeni bir gündemle uyanıyoruz. Oyucuların bu kadar işin arasında çıkıp oynamaları bile mucize
bence. Tarifi imkansız, daha önce görülmesi mümkün olmayan bir kategori oynuyoruz. Bakalım, Allah nasip ederse şimdilik 2 maç kaldı. Bu sizim tahminiz. Sonra 3 maç daha konulup, hatır kupası eklenebilir" ifadelerini kullandı.

Türkiye Futbol Federasyonu'nun Galatasaray'ı PFDK'ye sevk etmesine değinen tecrübeli teknik adam, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Onun için işlerimizin zor olduğunu söylüyoruz hep. Şu an söylemek istediğimiz tonlarca şey var ama söyleyemiyorum. Söylemek istemiyorum. Federasyonun böyle bir tasarrufu var. 10 aydır niye yoktu? Ceza verebilecek mi? Verecek mi diye sormuyorum. Bu ülke ne zarar gördüyse, 'Desinlerciler'den gördü. Galatasaray Kulübü ve camiasının, hafızalarımız iyi tazeleyin, bundan 1,5-2 ay önce, hiç birleşmediği kadar birleşmesi gerektiğini burada söyledim. Şimdi anladınız mı ne demek istediğimi. Futboldan başka her şeyle uğraşıyoruz. Kazanalım, kaybedelim, oynayalım ama hayır. Hep kavga dövüş içindeyiz. Uzak kalmaya çalışıyoruz ama bize de sirayet etti. Böyle bir söylemden oyuncuların da etkilenmemesi mümkün değil. Okuyorum kulüplerin deklarasyonlarını. Ceza vermeleri gerekir ama veremezler. Bir Galatasaraylı olarak da çok üzgünüm, futbola bu kadar emek vermiş bir insan olarak da. Kazanıp kaybetmekte sorun yok. Ama işin başka boyutuyla ilgilenmekten, sahaya bir türlü inemiyoruz. Bugünkü maçın sonucuyla ilgili söylemiyorum bunu."

Bu yılki gibi bir sezonda Galatasaray'ın başına dönmekten pişman olup olmadığı sorusu üzerine Terim, "Hayır değilim. Trabzonsporla berabere kaldık diye dünyanın sonu değil. Galatasaray takımı bunu telafi edecek güçtedir, şampiyonluğun en güçlü adayıdır ve gerektiği yerde istediğini alacak güce sahiptir. Herkesin beğendiği bir takım ortaya çıktı. Galatasaray'ın ihtiyacı vardı geldim. Burnunuzdan getirdiler mi? derseniz, evet ama burası benim kulübüm ve elimden geleni yapıyorum. Galatasaray'ın duruşunun ne
olduğunu da iyi bilirim. Bazılarına da öğreteceğiz" sözleriyle toplantıyı tamamladı.

Galatasaraylı futbolcu Johan Elmander, Trabzonspor maçında iyi oynayamadıklarını söyledi. Elmander, "Genel olarak çok iyi bir maç çıkardığımız söylenemez. Belki günümüzde değildik, belki bazı bölümlerde biraz şahsi oynadık gibi geldi. İşimizi zorlaştırdık. Biraz da gergindik sanırım" ifadelerini kullandı.

Yaşanan gerginliğin nasıl atlatılabileceği yönündeki bir soru üzerine, esprili bir şekilde, "Tam anlamıyla cevabını bilsem, hocama söylerdim. Her zaman takip etmek, edilmekten daha kolay. Arkamızdan Fenerbahçe geliyor ve şu anda fark 3 puan. Bu sistemde hemen kapanabilecek bir fark" yanıtını verdi.
Sarı-kırmızılı ekibin genç futbolcusu Emre Çolak, Trabzonspor'a karşı önemli puanlar yitirdiklerini dile getirerek, "Bu beraberliği hiç hesaba katmamıştık ama kendi sahamızda şanssız iki maç oldu. Bir türlü gol atamadık. Pozisyon da bulduk ama olmayınca olmuyor. Kazanıp önümüze bakacağız. İnşallah şampiyon oluruz. İki maçımızı da alıp şampiyon olabiliriz, bu gücümüz var'' dedi.

ŞENOL GÜNEŞ'TEN ÇOK SERT AÇIKLAMALAR
Trabzonspor Teknik Direktörü Şenol Güneş ise maçla ilgili yorum yapmazken, ortada futbol olması için adalet ve barışın olması gerektiğini söyledi. Güneş, bu ve bundan sonraki iki maçta futbol konuşmak istemediğini vurgulayarak, "Futbolun olması için adaletin ve barışın olması gerekiyor. Özellikle barışın olmadığı bir adalet olmaz. Adalet ararken barışı da kaybedeceğimizi düşünüyorum. Şu anda tehlikeli bir gidişteyiz" dedi.
"Bugünkü maçta biz yeneriz, Galatasaray yenebilir, berabere kalırız, şampiyonluk kaybedilebilir, kazanabilir ama kitleleri tahrik eden bir anlayışla hiçbir yere varamayız" diyen Güneş, "Şu anda o durumdayız. Gizli bir tehlikeyle karşı karşıyayız. Futbolun birleştirici unsurunu maalesef ayrıştırıcı duruma getirdik. Onun için yetkililerin sorumlu olmasını söylüyorum. Medyadan sorumlu olmasını diliyorum. Çok tahrik var. Bunun sonu yok, bu gidiş iyi gidiş değil" diye konuştu. Şenol Güneş, hafta sonunda Fenerbahçe ile kendi sahalarında yapacakları maç için taraftarlarına seslenerek, şöyle devam etti:

"Taraftarlarıma söylüyorum. Bizim sahamıza gelecek Fenerbahçelilerle hiç ilgilenmeden, hatta 'hoşgeldin' bile demeden, çiçek de vermeden, herhangi bir taşkınlık yapmadan gelsinler, nefeslerini bitirinceye kadar bize destek olsunlar. 3 puan alıp, onları gönderelim. Çünkü bu tehlikeli oyunun oyuncusu olmak istemiyoruz. Bize bunu yıkabilirler. Son olaylara baktığınız zaman en sonunda Trabzonspor suçlanır duruma geldiğine göre bunlar da olabilir. Maalesef haksızlığa uğrayan bir kent durumuna düşmek
durumundayız. Onun için bunlar halledilmeden, futbolun bir oyun olarak oynanmasını doğru bulmuyorum. Sahadaki oyunda o yener, bu yener, hakem hata yapar, bunlar tartışılabilir, ama bugün artık bunlar tartışılmıyor."

"AYKUT KOCAMAN'IN KONUŞMASI ÖNEMLİ DEĞİL, ONU KONUŞTURAN VE DESTEKLEYENLER ÇOK ÖNEMLİ"
Bir gazetecinin, "Fenerbahçe Teknik Direktörü Aykut Kocaman'ın geçen haftaki açıklaması sizi üzdü mü?" soru üzerine Güneş, "Evet, kesinlikle doğru. Geçen sene aynı olayı bana yaptılar. Onun konuşması önemli değil. Onu konuşturan ve destekleyenler çok önemli. Bir söz söylenmesi önemli değil, o sözün kamuoyunda oluşturulması, olgunlaştırılması ve toplum üzerinde kullanılması önemli. Aykut hoca konuşur, pas geçersiniz" dedi.

Manisaspor Kulübü Başkanı Kenan Yaralı'nın Trabzonspor'un teşvik verdiğini söylediğini hatırlatan Şenol Güneş, şunları söyledi:
"Kenan Yaralı Trabzonspor'un teşvik verdiğini söylüyor. Hikmet Karaman'ı aradım, böyle bir şey olmadığını söylüyor. Ama yazı yazıldı, olay bitti. Böyle bir olaydan nasıl biz söz üreteceğiz? Suçlayıp, çekip gidiyor. Sonra şehir olarak ben suçlanıyorum. Ama lütfen bu insanlar, bu toplum aptal değil. Bu toplum neler olduğu görüyor. Ben en çok haksızlığa uğrayan kişiyim. İsim veriyorum. Kemal Kapulluoğlu ve Şekip Mosturoğlu döneminde benim milli takımdaki görevime son verildiği zaman, para önemli değil,
'yetimin hakkını yedirmedik' diye beyanat verdikleri yönetim tarzını oluşturanlar onlar. Bugün de aynı adamlar devrede. Hiçbir şey değişmez. Fenerbahçe maçı olağanüstü maç olacağını düşünüyorum. Sabırlı ve sağduyulu olacağız. Ondan sonra Beşiktaş maçını oynayacağız. Ama bu ligin buzdolabına konulup, elden geçirilmesi gerekiyor. Gelecek yılları kurtarmak için. Bu görünmeyen büyük bir tehlike var. Güçlüyseniz haklısınız. Herkes kendini biliyor." Şenol Güneş, "Aykut Kocaman'dan başta sizden ve Trabzonspor'dan özür dilemesini bekliyor musunuz?" sorusu üzerine de "Özür dilemesini beklemiyorum. Onu bilerek yapıyor. O bilerek yapılan bir şey. Suçlular cezasını çekecek. Çekmediği müddetçe bunlar böyle devam edecek'' şeklinde konuştu.

Güneş, ilk Etik Kurulu raporunda Trabzonspor'un temiz olduğunun belirtilmesi üzerine, "Bahsettim kimlerin ne olduğunu. Bugün herkes biliyor. Hukuken aklanabilirsiniz, vicdanen aklanamazsınız. Hukuka uydurursunuz. Çünkü Türkiye'de böyle. Size söyledim, benim canım yandı. Size isimler verdim. Benim yaşım 60. 10-15 yaşında futbolculuğun serseri, ahlaksızlık işi olmadığını ispatlamak için yıllarca oynadım, hiç değişmedim. Olabildiğince sakin kalmaya çalıştım. Bugün benim canım yanıyor. Bugün geçen 45 yılıma üzülüyorum. Keşke o günler olsaydı. Serseriler, ahlaksızlar işi olsaydı daha iyiydi. Şu an çok daha tehlikeli bir durumdayız" diyerek sözlerini tamamladı.
Trabzonsporlu futbolcu Giray Kaçar, Bordo-mavili futbolcular olarak onurla ve gururla mücadele ettiklerini söyledi. Giray, 4 gün önce Galatasaray'a yenildikleri maçtan sonra Fenerbahçeli bazı yorumcular ve taraftarların kendileri hakkında çok kötü eleştirilerde bulunduğunu kaydederek, "Burada Galatasaray'dan puan aldık, rakibimize çok ağır hasar verdik. Ancak şimdi Galatasaraylı taraftarlar ve yorumcular bizlere eleştiri oklarını yöneltecekler. Türk futbolunun nereye gittiğini merak ediyorum. Bizleri bu
duruma getirenlerden hesap sorulmasını gerektiğini düşünüyorum" dedi.

Maçta pozisyonlara girdiklerini ve gol kaçırdıklarını anlatan Giray, "Biz onurlu gururlu mücadele eden Trabzonspor'un futbolcularıyız" diye konuştu.
Glowacki de Trabzon'da Galatasaray'a üzücü bir şekilde yenildiklerini belirterek, "O maçtan sonra bu maç daha da önem taşıyordu. O maçın rövanşı niteliğindeydi. Kazanmayı çok istiyorduk, ama 1 puan da kötü değil" şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim