Hareketsiz yaşam, fast food beslenme nedeniyle aşırı kilolu milyonlarca kişi, diyet ve egzersizle ile zayıflayamazken çareyi obezite ameliyatında buluyor.
Ancak son dönemde bu ameliyatın ardından çok büyük sağlık sorunlarıyla karşılaşan hatta hayatını kaybeden insanlarla ilgili haberler sık sık gazete sütunlarında yer alıyor.
Ülkemizde sayısı hızla artan obezite ameliyatlarında ölüm oranının dünya ortalamasının 10 kat üzerinde. Bu operasyonlar için ‘ruhsat’ zorunluluğu getirilmesi gerekmektedir. Sağlık Bakanlığı’nın obezite ameliyatlarını yapan merkez ve doktorları ruhsatlandırılması gerekir. Ruhsatı olan genel cerrahi uzmanları obezite ameliyatlarını yapabilmeli.
Obezite ameliyatının genel cerrahi uzmanlığının bir üst ihtisas dalıdır. Son yıllarda en çok yapılan mide küçültme ameliyatları riskli operasyonlar grubunda yer almaktadır. Bu ameliyatları yapan genel cerrahi uzmanlarının aynı organ nakli ameliyatlarında olduğu gibi ruhsatlandırılması gerekmektedir.

HASTA KAYIPLARI ÜZÜYOR

Sağlık Bakanlığı’nın hem obezite ameliyatı yapılacak hastaneyi hem de bu operasyonu gerçekleştirecek genel cerrahi uzmanını yapacağı incelemelerin ardından ruhsatlandırması gereklidir.
Türkiye’de her gün onlarca obezite ameliyatı gerçekleştiriliyor. En çok da midenin üçte ikisinin alınmasına dayalı ‘tüp mide’ ameliyatı gerçekleştiriliyor. Maalesef bu ameliyatlar nedeniyle genç yaşta hayatını kaybeden çok sayıda hasta var. Bu son derece üzücü ama gerçekler de ortada.
Hasta kayıpların hasta, doktor veya hastane kaynaklı mı olup olmadığını bilmiyoruz. Ancak bu kadar önemli ameliyatları yapan hastanelere, Sağlık Bakanlığı tarafından bir ruhsat verilmeli.
Türkiye’de organ naklinde ruhsatı olmayan doktor, organ nakli ameliyatını gerçekleştiremez. Naklin yapıldığı merkeze de ayrı bir ruhsat verilir. Bu uygulamanın obezite ameliyatlarında da yürürlüğe konması gerekiyor.

SAĞLIK POLİTİKALARINA IŞIK TUTACAKTIR

Ruhsatlandırma işlemi, obezite ameliyatlarının takibi, izlemini de kolaylaştıracaktır. Sağlık Bakanlığı’nın yapacağı ruhsatlandırmanın bir çok faydası olacaktır. Türkiye genelinde yapılan obezite ameliyatları istatistiki veri olarak kayda geçecektir. Bu veriler obeziteyle mücadele noktasında geliştirilecek sağlık politikalarına da ışık tutacaktır.

Avukat Zafer Binici
Sağlık Hukuku Uzmanı