Ödemiş Belediyesi Haberleri

Başkandan Türkönü'ne öneri

Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin ilçenin doğusunda bulunan Türkönü köyü ile Kurucuova köyü arasındaki Yelaldı mevkiinde inşa edilecek çöp deponi alanı ilgili açıklamalarda bulundu. Köy muhtarının ve bazı çevreci kişilerin, çöp deponi alanının buraya kurulmaması gerektiği ile ilgili demeçlerinin gerçeği yansıtmadığını belirten Küçük Menderes Çevre ve Altyapı Birliği Başkanı da olan Bekir Keskin, birlik tarafından inşa edilecek tesisin çöplük görünümünde olmayacağını ve tüm üniteleriyle çevreye en az zarar verecek şekilde fabrika gibi çalışacağını vurguladı.


Deponi alanının kurulacağı alanın İzmir 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu tarafından belirlenen SİT alanından uzak olduğunu belirten Keskin, “Burada Roma döneminden kaldığı söylenen Nekaia kentine ait kalıntılar var. Bununla ilgili İzmir 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu iki kez deponi alanının kurulacağı alanı düşürdü. Sonunda 55.000 metrekarelik alana kadar indirildi. Bizim projemiz kesinlikle bu SİT alanı yakınlarında bile değil. Kurulun tesis için 55 bin metrekareyi uygun görmesi üzerine biz bu modern tesisin tüm havzaya hizmet verebilmesi için 36 bin metrekarelik alanı daha kamulaştırarak alanı 91 bin metrekareye çıkardık. Bu tesisten Nekaia kalıntılarının muhtemel kazı alanları bile etkilenmeyecek” dedi.
Tesisin akla gelen klasik çöplük görünümünde olmayacağını da aktaran Keskin, “Bu tesis kesinlikle çevreye en az zarar verecek şekilde tasarlandı. Tüm havzanın çöp sorununa çözüm getirecek bir tesis olarak hizmet verecek. Örneğin Ödemiş'in çöpünün dörtte birlik bir kısmı bu tesise gidecek. Çünkü Ödemiş'te kuracağımız biyogaz tesisinde ayrıştırma ünitesi bulunacak. Bu ünite çöpleri ayrıştırdıktan sonra kalan kısım Türkönü'deki modern çöp deponi alanına gelecek. Deponi alanında da bir havuzda bu çöpler biriktirilecek. Her 1,5 metrelik çöp kalınlığı için 1 metre kalınlığında toprak atılacak. Böylelikle koku ve çöplerin etrafa yayılması gibi riskler ortadan kalkacak. Ayrıca havuz zemini özel bir örtüyle yalıtılarak çöp suyu için boru sistemi döşenecek. Bu çöp suyu borular vasıtasıyla arıtma tesisine aktarılacak. Çöp suyuna kadar her şey doğaya en az zarar verecek şekilde tasarlandı. Bu tesisi klasik çöplük gibi düşünmek yanlış olur. Burası fabrika gibi çalışan sistemli bir tesis olarak faaliyet gösterecek” dedi.
{ "vars": { "account": "G-9Y3VVX61MK" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }