Kadın başkanlarla neler değişecek? Kadın başkanlarla neler değişecek?
  Hanelerdeki ve işletmelerdeki kızartmalık atık yağları toplayan Büyükşehir Belediyesi, yağların geri dönüşümünü sağlayarak enerji oluşumuna katkıda bulunuyor. Yağların toplanma sürecinde ev ve işletmelere atıkların lavaboya dökülmemesi, geri dönüşümü için toplanmak üzere biriktirilmesi için uyarılarda bulunuluyor.
Kullanılmış kızartmalık yağların kaynağında ayrı toplanması çalışmaları haneler ve işletmelerde (yemek üretim tesisi, lokanta, fast-food, pastane gibi) sürdürülüyor. Büyükşehir Belediyesi koordinatörlüğünde ilçe belediyeler ve Çevre Lisanslı Geri Kazanım Tesisleri ile birlikte hane halkına yönelik yürütülen bilgilendirme çalışmaları düzenli bir şekilde devam ediyor. Çalışmalar sonunda evlerden toplanan yağ miktarlarındaki artış halkın konuya duyarlılık gösterdiğini ortaya koyuyor.
2008 yılında başlatılan projeyle hanelerde toplanan atık miktarı her yıl bir önceki yıla göre artış gösterdi. 2008 yılında 111 kiloyla başlayan yıllık toplama miktarı 2009’da dört rakamlı seviyelere çıkarak 3 bin 220 kiloya ulaştı. Bu rakam geçen yıl daha da yükselerek 16 bin 460 kiloyu buldu. 2012 yılının ilk altı ayının verilerine göre, 6 bin 670 kilo atık yağ toplandı. Bugüne kadar toplam 26 bin 840 kilo evsel atık yağ geri dönüşüme gönderildi.
Yemek üretim tesisi, lokanta, fast-food, pastane gibi işletmelerden toplanan atıklar da bugüne kadar 1 milyon 442 bin 400 kiloyu buldu. İşletmelerdeki en büyük rakam 392 bin 570 kiloyla geçen yıl gözlenirken, bu yılın ilk altı ayında da diğer yılların yarısı kadar atık yağ toplandı. Bitkisel atık yağ üretiminde önemli bir paya sahip olan yemek üretim tesislerine yönelik denetimler yoğun bir şekilde devam ediyor. Bu denetimlerde işletme sahiplerine bitkisel atık yağların çevreye atılması durumunda vereceği zararlardan ve kanalizasyon sistemine karışması durumunda sisteme vereceği tahribatlar hakkında bilgilendirme yapılıyor.




İzmir Haberleri

Editör: TE Bilişim