Atıyla, koyboy kıyafetiyle yine sandık başına gitti Atıyla, koyboy kıyafetiyle yine sandık başına gitti
Karataş’ta restore edildikten sonra usta yazarın adıyla kente kazandırılan iki katlı tarihi bina, dünyanın farklı ülkelerinden sanatçıları konuk edeceği gibi çeşitli atölye çalışmalarına da ev sahipliği yapacak.

Geçtiğimiz yıl hayata gözlerini yuman İzmirli Yazar Tarık Dursun K.’nın doğum günü olan 26 Mayıs’ın bir gün sonrasında gerçekleştirilen açılış törenine Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Konak İlçe Başkanı Mehmet Şakir Başak, Tarık Dursun K.’nın oğlu Zafer Kakınç, kız kardeşi Esin Üçer ile usta yazarın dostları ve semt sakinleri katıldı.

Açılış töreninde ilk olarak Tarık Dursun K.’nın yakın arkadaşlarından Dünya Gazetesi Kitap Editörü Faruk Şuyun söz aldı. Türk Edebiyatı’nın unutulmaz çınarıyla olan anılarını paylaşan Şuyun, “İyi ki bu dünyadan Tarık Dursun K. geçti. Bu güzel yapıtları bizlere bıraktı. Biliyorum ki, bizlerden sonra gelecek nesillerde onun kitaplarını hep okuyacak” dedi. Tarık Dursun K.’nın “Manevi oğlum” dediği yazar Aydoğan Yavaşlı ise “Babaların Babası” olarak adlandırdığı yazar için, “Bana miras olarak öğütleri ve gösterdiği yol kaldı. Benim için ölmedi. Her daim yanımda” diye konuştu.

“KAPISI EDEBİYATA AÇIK”
84 yaşında yaşama veda eden usta yazarın yakın dostlarından Dr. Can Baydinç de Tarık Dursun K.’nın oğlu Zafer Kakınç’ın açılış günü anısına kaleme aldığı yazıyı okudu. Dinleyeni hüzünlendiren yazıda, “Bizleri kucaklayan bu ev inanın dört duvardan çok daha fazlası. Tuğlaları sözcüklerden, kirişleri betimlemelerden, kolonları öykü kahramanlarından, duvarları öykülerden, pencereleri İzmir’in ışıklarına, kapısı edebiyata açık bir ev. Bu ev İzmir’in, kendisine tutkuyla bağlı olan evladına ve onun edebiyat uğraşısına adadığı bir evdir” ifadeleri yer aldı.

“KOLEKTİF ÇABANIN ÜRÜNÜ”
Törende konuşan Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş ise Mithatpaşa Caddesi 269 Sokakta hizmet verecek Tarık Dursun K. Yazar Evi’nin kolektif bir çabanın ürünü olduğunu dile getirerek, “Kolektif bir emekle bu işi ortaya çıkarmak gerekiyordu, o gerçekleşti. Zaten Tarık Dursun K. adına da bu yakışırdı” dedi. Yazar Evi’ne sadece edebiyatçıların değil, farklı sanat dallarından sanatçıları ağırlayacak bir mekan olacağını kaydeden Pekdaş, el birliğiyle bu yerleri yaşatacaklarını söyledi. Karataş’ta bir başka sanat merkezi yapmak için de Tarihi Asansör’ün bulunduğu Dario Moreno Sokak’ın girişindeki boş binayı kiraladıklarının bilgisini veren Başkan Pekdaş, “Yeni işleri hep birlikte gerçekleştireceğiz. Buna inancım tam. Buna da ihtiyacımız var. Türkiye’nin aydınlığı için bizim bunları yapmamız ve tüm Türkiye’ye yaymamız gerekiyor. Elbirliğiyle bunu da başaracağız” diye konuştu.

YAZARLARIN ÜRETİM MEKANI
İzmir’de bir ilk olan Tarık Dursun K. Yazar Evi, edebiyatın çeşitli alanlarında çalışmalarını sürdüren yazarlar için bir üretim mekanı işlevi görecek. Konak Belediyesince misafir edilecek yazarların üreteceği eserler hem Konak’ın hem de İzmir’in gururu olacak. Dünyadaki prestijli örneklerinde olduğu gibi, davet edilecek yazarların belli sürelerle konaklayıp eserlerini gereken sakinlik ve dingilik içinde yazacakları bir mekan olarak tasarlanan iki katlı tarihi binanın üst katında yatak odası, çalışma odası, dinlenme ve ortak çalışma odaları bulunuyor. Konuk gelen yazar için bir yaşam alanı olarak tasarlanan evin birinci katında ise Tarık Dursun K.’nın kişisel eşya ve kütüphanesini içeren bir anı odası, mutfak ve atölye odası bulunuyor. Kadın, çocuk ve gençlere yönelik çeşitli atölyelerin de açılacağı Yazar Evi, İzmirlileri yıl boyunca edebiyatla buluşturacak.
Editör: TE Bilişim