Başkan Tugay'ı duygulandıran buluşması Başkan Tugay'ı duygulandıran buluşması
Emniyetdeki sorguları tamamlanan şüpheliler, sağlık kontrolünden geçirildikten sonra “sınavlara gerçek şahısların yerine sahte kimlikler düzenleyerek para karşılığında “Joker” olarak başka şahısları soktuğu ve bu yolla haksız kazanç elde ettikleri" iddialarıyla mahkemeye sevk edildi.
Edinilen bilgiye göre, ÖSYM tarafından gerçekleştirilen KPSS, YGS, ALES, KPDS, ÜDS gibi sınavlara, adayların yerine sahte belgelerle başka kişilerin girmesini sağladıkları ileri sürülen şebekenin, sınava girecek gerçek kişinin öncelikle kimliğimi kaybettim diyerek nüfus müdürlüğüne kayıp müracaatı yaptığı, daha sonra sınava yerine girecek kişinin fotoğrafı ile müracaat ederek doğru kimlik bilgileri üzerinden sahte fotoğrafla yeni bir nüfus cüzdanı çıkarttığı belirtildi. Bu şekilde sınava rahatça giren şebeke üyelerinin “Joker” dediği kişi ya da kişilerin aynı zamanda yerine sınava girdiği şahısların ise aile durumu, okuduğu okul ve benzeri gibi özel bilgilerini de ezberlediği ifade edildi.
İzmir merkezli gerçekleştirilen operasyonlarda gözaltına alınan şahısların, ÖSYM'nin 2007'den bu güne yaptığı tüm sınavlara giren ve kayıp kimlik müracaatı yapan yaklaşık 200 bin kişinin gerçek fotoğrafları ile kimlik üzerinde bulunan fotoğraflarının birebir Kriminal laboratuarlarında incelendiği öğrenildi. Ayrıca bu operasyonun Türkiye'de bir ilk olduğu ve diğer illere de örnek teşkil edeceği, İzmir Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü polislerinin operasyondaki çalışmalarını diğer şubelere de anlatacağı söylendi.
Adliyeye sevk edilen 10 şüpheliden 2'sinin terör örgütü PKK üyesi, 3 kişinin bir kamu kurumunda memur, 2 şüphelinin ise eczacı olduğu belirtildi.
Editör: TE Bilişim