DÜNYA

Klaus'dan Avrupa'ya kriz uyarısı

Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Vaclav Klaus, Türkiye'nin 2001'de, Çek Cumhuriyeti'nin ise 1997 ekonomik krizler yaşadığını belirterek, iki ülkenin de aldığı önlemlerle krizleri atlatmayı başardığını söyledi. Krizlerin uyarma açısından bazen faydalı olabildiğine dikkat çeken Klaus, "Özellikle Avrupa ve Kuzey Amerika ülkeleri için 2008-2009 krizinin önemli bir uyarı olması gerektiğini düşünüyorum ama Avrupa bunu bir sinyal olarak algılamadı, sanki kar yağmıyor, tufan yokmuş gibi davranıyor" dedi.


Ziyaretinin bu konuda güzel bir dönüm noktası olacağına işaret eden Klaus, Türkiye'nin çok dinamik ve büyük bir gelişme yakaladığının altını çizdi. İki ülkenin de yaşadığı krizleri anımsatan Çek Cumhurbaşkanı, "Türkiye'nin de değişik krizler geçirdiğini biliyorum, 2001'de örneğin. Biz de 1997'de benzer bir kriz atlatmıştık ama iki ülkeye de bu krizler faydalı olmuştur. Finans ve bankacılık sektörlerimizi daha sağlıklı hale getirdik, dikkatli davranarak iki ülke nispeten başarılı bir şekilde dünyada
cereyan eden krizi atlatmayı başarmıştır. Dünyanın değişik yerlerine yaptığım ziyaretlerde hükümetin bankalara tek bir kuruş bile vermediği çok az ülkeden biri olduğumuzu söylüyorum. Banka finans sektörüne devlet teşviki yardımı yok. Türkiye'de de benzer durum olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.


{ "vars": { "account": "G-9Y3VVX61MK" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }