Op. Dr. Özgün Akgül : ''Meme dokusunda, doğumsal anomalilerden kansere kadar pek çok hastalık görülebilir. Memenin iyi huylu hastalıkları daha sıklıkla görülürken, meme kanseri görülme oranları da giderek artmaktadır'' dedi.

Meme kanserinden değil, geç kalmaktan korkun

Meme, göğüs kaslarının üzerinde yer alan, süt üreten bir çift salgı bezidir. Her biri 15-20 adet lob adı verilen küçük ünitelerden oluşur. Yapı olarak üzüm salkımına benzetilebilir. Küçük üzüm tanelerinin birleşip salkımı oluşturması gibi, loblar birleşerek meme başını (areola) oluşturur. Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Ortalama her 8 kadından birinde ömrü boyunca meme kanseri tespit edilmektedir. Sigara içmek, obez olmak, ailede başka birinde meme kanseri olması, ilk adet yaşının erken olması, çocuk doğurmamak, emzirmemek, hormon ilaçları kullanmak gibi faktörler meme kanserinin görülme sıklığını arttırmaktadır. Meme hastalıklarının tespitinde meme muayenesi çok önemlidir. Ayna karşısına geçerek kendi elinizle yapacağınız basit bir meme muayenesi ile kanseri yakalayabilir ve hayatınızı kurtarabilirsiniz. Düzenli olarak yapacağınız meme muayenesi ile kendi meme yapınıza eliniz alışır. Böylece yaptığınız kontrolde farklı olan yapıyı kolayca fark edebilirsiniz. Bu aşamadan sonra yapmanız gereken genel cerrahi uzmanına başvurmaktır.

Meme Kanseri İle İlgili Doğru Zannedilen Yanlışlar

Mememde sertlik hissediyorum, kanser miyim?

Kadınların memesindeki sertliklerin yüzde 80’i kist, fibroadenom gibi kanser olmayan (iyi huylu) kitlelerdir. Bu tip kitleler fark edildiğinde genel cerrahi uzmanına görünerek uygun tetkikler yaptırılmalıdır.

Sadece ailesinde meme kanseri öyküsü olan kadınlar risk altındadır!

Meme kanseri teşhisi konulan kadınların yüzde 70’inde herhangi bir aile öyküsü yoktur.

Meme kanseri olmak için çok gencim!

Meme kanseri tespit edilen her dört kadından biri maalesef 50 yaşın altındadır. Ne kadar erken yaşta kanser ortaya çıkarsa o kadar hızlı ilerlemektedir.

Sütyen kullanmak meme kanseri riskini arttırır!

Dünya Sağlık Örgütü’nin ve Amerikan Ulusal Kanser Enstitüsü’nün yaptığı çalışmalarda sütyen kullanımının meme kanseri gelişimi ile bir ilişkisi bulunamamıştır.

Erkeklerde meme kanseri olmaz!

Erkekler meme dokusunu kadınlar kadar düzenli kontol etmedikleri için genellikle daha geç tanı alırlar. Amerika’da her yıl ortalama 1700 erkekte meme kanseri tanısı konuluyor ve 450 kişi (%26) bu nedenle hayatını kaybediyor.

Mamografi çektirirsem meme kanseri yayılır!

Mamografide kullanılan radyasyon dozu oldukça düşüktür. Memenin sıkıştırılması kanserin yayılmasına neden olmaz.

Antiperspirant ya da deodorant kullanırsam meme kanseri olurum!

Yapılan çalışmalarda antiperspirant ya da deodorant kullanımının meme kanseri ile ilişkisi bulunamamıştır.

Kahve içmek meme kanseri riskini arttırır!

Kahvenin içinde bulunan kafein meme kanseri riskini arttırmaz. Kafein, sinir sistemini uyaran bir maddedir. Kafeinin etkileri, vücudun enerji seviyesinin artması, uyanık ve dinç olma, keyif ve rahatlık hislerinde artıştır. Yüksek doz kullanımında ise istenmeyen etkileri ortaya çıkabilir.

Memesi büyük olan kadınlarda meme kanseri riski daha yüksektir!

Meme kanseri, meme dokusunun boyutundan bağımsızdır. Memenin büyük ya da küçük olması meme kanseri riskini değiştirmez.

Oruç beyin hücrelerini kamçılıyor ve büyüme faktörünü tetikliyor! Oruç beyin hücrelerini kamçılıyor ve büyüme faktörünü tetikliyor!

Meme Kanseri Riskini Azaltmak İçin Neler Yapabiliriz?

Haftada üç kez egzersiz yapın.

40 yaşından itibaren yıllık mamografi çektirin.

Ayda en az 1 kez kendi meme muayenenizi yapın.

Meme dokusunda herhangi bir sertlik ya da değişiklik farkettiğinizde derhal genel cerrahi uzmanına başvurun.

Haftada 2-3 kadehten daha fazla alkol tüketmeyin.

Geceleri düzenli uyuyun.

Hayatınızdaki stresi iyi yönetin.

Editör: TE Bilişim