Özlale’den İzmir’de Ses GetirenProjeler Özlale’den İzmir’de Ses GetirenProjeler
TBMM Genel Kurulu'nda milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin kanun teklifinin birinci ve ikinci maddelerinin oylanmasından sonra kanun teklifinin tümü oylandı. 531 milletvekilinin katıldığı oylamada 376 kabul, 140 ret, 5 çekimser, 7 boş oy çıkarken, 3 oy da geçersiz sayıldı. Böylece kanun teklifi kabul edildi. 

PEKİ ŞİMDİ NE OLACAK 

Kamuoyunda “Dokunulmazlık Teklifi” olarak bilinen Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda yapılan 2 tur oylama ile kabul edildi.
Teklif ile Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'na geçici madde eklendi. Eklenen geçici maddede, “Bu maddenin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edildiği tarihte; soruşturmaya veya soruşturma ya da kovuşturma izni vermeye yetkili mercilerden cumhuriyet başsavcılıklarından ve mahkemelerden Adalet Bakanlığı'na, Başbakanlığa, TBMM’ye veya Anayasa ve Adalet komisyonları üyelerinden kurulu Karma Komisyon Başkanlığı'na intikal etmiş yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin dosyaları bulunan milletvekilleri hakkında, bu dosyalar bakımından Anayasa'nın 83. maddesinin ikinci fıkrasının birinci cümlesi hükmü uygulanmaz. Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 15 gün içinde Anayasa ve Adalet komisyonları üyelerinden kurulu Karma Komisyon Başkanlığı'nda, TBMM’de, Başbakanlık'ta ve Adalet Bakanlığı'nda bulunan yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin dosyalar, gereğinin yapılması amacıyla yetkili merciine iade edilir” ifadeleri yer alıyor. 
Madde: “Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer ve halkoylamasına sunulması halinde oylanır.”
Genel Kurul'da kabul edilen kanun, Cumhurbaşkanına gönderilecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kanunu onaylamasından sonra kanun Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek. Kanunun yürürlüğe girmesinden sonra 15 gün içerisinde yasama dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin dosyalar ilgili mercilere geri gönderilecek, ilgili merciler dosyalarla ilgili işlemlere başlayacak.
Editör: TE Bilişim