İZMİR HABER

Taş ve Mıcır Ocaklarını kefenle Protesto ettiler

Yeşil Pınarbaşı Platformu üyeleri ve Pınarbaşı halkının toplandığı Pınarbaşı Meydanı’nda, çimento fabrikaları için malzeme temin etmek üzere kurulan taş ve mıcır ocakları protesto edildi.

Pınarbaşı Meydanı’nda toplanan eylemciler ‘Taş ocaklarına hayır', 'Mıcır ocaklarına hayır‘ yazılı dövizleri taşıdı. Meydana kurulan temsili dar ağacına kefen giyip çıkan Pınarbaşı sakinleri, "Bizleri göz göre göre ölüme sürüklüyorlar, bu ocakların buradan kaldırılmasını istiyoruz" dediler. Temsili bir oksijen çadırı kurulan meydanda oturan yaşlılar, taş ocaklarından yayılan duman ve tozun hem kendi sağlıklarını hem de gençlerin sağlıklarını tehdit ettiğini ileri sürdü. Ayrıca alanda,Yeşil Pınarbaşı Platformu üyeleri tarafından taş ve mıcır ocaklarının kaldırılması için imza kampanyası başlatıldı.
DUMAN VE TOZ EVLERİMİZE GİRİYOR
Mıcır ve taş ocakları faaliyete geçtiğinden bu yana çamaşırlarını balkonlara asamadıklarını, sıcak havalarda balkonda oturamadıklarını dile getiren kadınlar, oluşan duman ve tozun halk sağlığını tehdit ettiğini söyledi. Eylemciler, ocaklara malzeme taşıyan büyük araçların çocukları için tehdit oluşturduğunu ve çocuklarını okula göndermekten korktuklarını dile getirdi. Protestoculardan Saadet Ayboğan isimli vatandaş şöyle konuştu: "Taş ocaklarından çok muzdaribiz, biz tam taş ocaklarının yanında oturuyoruz. Benim 1 ay önce yaşanan patlamalardan ötürü tuvalette fayanslarım döküldü. Bazen öyle patlamalar oluyor ki, evlerimizin kapısı yarıya kadar açılıyor." 

MÜCADELE HUKUK KURALLARI İÇERİSİNDE BİR HAK ARAYIŞIDIR
Pınarbaşı Meydanı’nda toplanan eylemcilere ve basına bildirilerini okuyan Yeşil Pınarbaşı Platformu üyesi ise şunları söyledi: "Bu mücadele hukuk kuralları içerisinde bir hak arayışıdır. Şu veya bu kurumun karşısında durma, iş yapmalarına engel olma anlayışı değildir. Yetişkin ve yaşlı insanlarımız kanser riski ile boğuşmaktadır. Bölgenin en çok kanser hastasının bulunduğu bir alanda yaşıyoruz ve etrafta hâla taş ve mıcır ocakları açılmaya devam ediyor. Çocuklarımızın geleceğini taş ocaklarından kazanılacak servetler uğruna harcamak istemiyoruz. Ocak sahalarında kayalar üzerinde biriken tozlar, yağan yağmurla birlikte kod farkından ötürü Pınarbaşı kanalizasyon sistemine çamur olarak doluşmakta ve yıllardır çalışarak elde edilen kanalizasyon sistemimiz çökme tehlikesi altındadır."

{ "vars": { "account": "G-9Y3VVX61MK" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }