EKONOMİ

Yüksek Kiralara Son!

Yüksek kiraların kontrol altına alınması için yapılan düzenlemeler, konut sahiplerine hapis ve para cezası gibi yaptırımlar getiriyor.

Pandemi, ekonomik kriz ve göç gibi birçok etkenin ardından şimdi deprem göçü ile ülkede Kira Fiyatları adeta kontrolsüz bir şekilde artmış durumda. Özellikle İstanbul gibi büyükşehirlerde yüksek kiralar, vatandaşların en çok şikayet ettiği sorunların başında geliyor.

Konutlardaki kira artışlarına getirilen yüzde 25'lik sınırlama, 11 Haziran 2002-1 Temmuz 2023 tarihleri arasında yenilenen kira dönemlerini kapsıyor. Bilindiği üzere Temmuz ayında yüzde 25'lik sınırlama tekrar uzatılacak. Fahiş kira artışı yapan ev sahiplerine ise hapis ve para cezası gibi yaptırımlar uygulanacak.Yeni dönemde büyükşehirlerde memurlara il ve ilçe bazında kira katkısı sağlamak için kapsamlı bir hazırlık yapılıyor. Bu destekten, kamuda çalışan kadrolu, sözleşmeli memur ve kamu işçilerinin faydalanması bekleniyor.

Ortalama kiralar ve bölgedeki diğer fiyatlar değerlendirilerek geçim endeksi oluşturulacak. İstanbul, Ankara, İzmir gibi şehirlerde kira tutarları göz önünde bulundurularak, harcamaları düşüren ve yaşamı kolaylaştıran kira miktarları belirlenecek.

Kira artışlarına yönelik yasal düzenlemeler, Adalet Bakanlığı'nın koordinasyonuyla ilgili bakanlıkların katkılarıyla yürütülüyor. Kira Artışları konusunda yapılacak yasal düzenleme ile "hapis cezası, adli para cezası veya para cezası" gibi üç farklı alternatif üzerinde çalışmalar devam ediyor.

Taşınmazın yaşı, metrekaresi, bulunduğu kat, konumu ve niteliği gibi faktörler göz önünde bulundurularak bölge değerleri belirlenecek. Bu kriterler üzerinde kira bedelini belirleyenlere adli ve idari para cezaları uygulanacak.

Devam eden kira sözleşmelerinde yaşanan ev sahibi ve kiracı sorunları nedeniyle 1 Eylül'den itibaren arabulucuya başvurulması zorunlu hale gelecek. Bu tarihten itibaren kira kaynaklı ihtilafların tamamı öncelikle arabulucuya başvurmak zorunda olacak ve daha sonra dava açabilecek.

Bu davada kira bedeli, yüzde 25 sınırı olmaksızın belirlenecek. Kira bedelinin belirlenmesinde TÜFE'nin 12 aylık ortalamaya göre değişim oranı ve kiralanan konutun emsal bedeli esas alınacak. Kira artışını yüzde 25 ile sınırlayan düzenleme, 1 Temmuz'da sona erecek. Bu düzenlemenin süresinin uzatılması bekleniyor.

FAHİŞ KİRALARA 3 YIL HAPİS CEZASI

Kira uyuşmazlıklarında diğer formüller de değerlendiriliyor. Adalet Bakanlığı'nın tamamladığı çalışmaya göre, Türk Ceza Kanunu'nda yapılacak değişiklikle piyasa ortalamasının üzerinde fahiş kira artışı yapanlara bir ila üç yıl arasında hapis cezası verilmesi planlanıyor. İki yıla kadar olan suçlarda tutuklama yapılamayacakken, üç yıl veya daha fazla süreyle tutuklu yargılama yapılabilmesi için fahiş kira artışına sebebiyet verenler hakkında soruşturma açılması gerekecek. Bu düzenlemeye ilişkin çalışmanın kısa süre içinde Meclis Başkanlığı'na sunulması bekleniyor.

{ "vars": { "account": "G-9Y3VVX61MK" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }