Bağlardan hasat edilerek tezgâhlarda yerini alan ilk ürünler tezgâhların süsü oldu. Kortej yürüyüşü, geleneksel üzüm sıkımı, ödül töreni, söyleşiler ve konserlerle Urla’da Bağ Bozumu heyecanı ve coşkusu bütün ilçeyi sardı Urla’da 2 bin 600 yıllık Geleneksel Bağbozumu Şenlikleri ilçede büyük bir coşku ile kutlandı. Rahvan atların geçişiyle başlayan kortejde; üzüm, incir, kavun, karpuz üreticileri traktörleriyle Urla Cumhuriyet Meydanından geçerek halkı ve protokolü selamladı. Renkli görüntülere sahne olan şenliğin açılışına ev sahibi olarak Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan’ın yanı sıra İzmir Büyükşehir Başkanı Dr. Cemil Tugay, Urla Kaymakamı Mustafa Gözlet, önceki dönem belediye başkanları ve milletvekilleri, siyasi partilerin temsilcileri, muhtarlar, çiftçiler ve vatandaşlar katıldı. Açılış töreni öncesi Urla Halk Oyunları ekibi, zeybek gösterisiyle izleyenleri mest etti.

Açılışta konuşan Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan, önemli mesajlar verdi. Başkan Balkan, “UlunÖnderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk bundan bir asır önce Milli ekonominin temelinin tarımnolduğunu, üretime dayalı büyüme politikası ile güçlenebileceğimizi nasihat etmiş, bağımsızlığımızın ve refahımızın ancak çok çalışmaktan ve üretmekten geçtiğini söylemişti. Binlerce yıldır bu toprakların simgesi olan tarım ürünlerimiz neden ithal edilsin?

Taş ocakları zeytinleri kurutmasın Taş ocakları zeytinleri kurutmasın

Neden üreticiler tarlalarını, bahçelerini, evlerini bırakıp kentlere göç etmek zorunda kalsın?

Üreticiyi, kooperatifleri desteklemek ve kırsal kalkınmayı sağlamak için tek bir şeye ihtiyaç var; o da güçlü bir siyasi iradedir. Biz yerel yöneticiler olarak irademizi her zaman çiftçiden ve üretimden yana, adaletten ve hukuktan yana kullanıyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığımızla birlikte üreticimizin toprağına can suyu sağlayacak çalışmalar için kollarımızı Balkan konuşmasının devamında öncelikli olarak çiftçileri dinleyecek, derdine derman olacak Tarımsal Hizmetler Müdürlüğünü kurduklarının müjdesini vererek, “Entegre ve büyük çiftliklerden ziyade geleneksel aile çiftliklerimiz için destek programları oluşturuyoruz. Köylerde Tarımsal üretim ve kalkınma kooperatifleri kuruyoruz ve kooperatiflerimizin ortağı oluyoruz. 6360 sayılı yasayla belediyemize geçen tarım arazilerini Ortağı olduğumuz kooperatiflerin kullanımına veriyoruz. Geleneksel tarım ürünlerimiz zeytinin, üzümün, enginarın hasat miktarını ve kalitesini artıracak eğitimler veriyor, üretimimize yeni tarımsal ürünler ekliyoruz. Belediye Şirketimiz Urit üzerinden alım garantisini sağlayacak anlaşmalar yaparak çiftçimize sözleşmeli üretim yaptıracak. Yeni nesil belediyecilik ile sosyal satın alma dönemini başlatacağız. Kurduğumuz sanal yerel hal projesi ile çiftçilerimizin ürünlerini internet üzerinden aracısız pazarlayacağız. Kooperatif üretimlerini desteklemek ve arttırmak için köylünün malını köylüye kullandırarak her köyde bir işleme tesisi kuracağız. Kırsal hayata duyulan ilgi her geçen gün daha çok artıyor. Bu ilgi, bizleri tarımsal kaynaklarımızı sürdürülebilirlik ilkesiyle turizme açmaya yönlendiriyor. Tarımsal üretimi agro turizm ve gastronomi turizmine entegre edip, üreticinin aracısız kazanmasını sağlayacağız ve  Urla’mızdaki yatay yapılaşmayı koruyacak, tarım arazilerimizin her bir karış toprağına sahip çıkacağız. Hiçbir tarım arazimizi asla imara açmayacağız” ifadelerini kullandı.

Editör: Ajans Ekip