Kargo deposunda patlama Kargo deposunda patlama
  Kuzey Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) ve Atatürk Üniversitesi’nin ortaklaşa düzenlediği dalgıçlık kursunda 1 yıldız brövelerini alan dalgıçlar gölde temizlik çalışması yürüterek bu çalışmalarının sonucunda bölgeyi turizme kazandırmaya hedeflediklerini ifade etti. 
Erzurum’un turizm açısından aktif bölgelerinden birisi olan Uzundere İlçesinde bulunan Tortum şelalesine 5 dakikalık mesafede ki 7 göllerin hali görenleri şaşırtıyor. Yeşil alan içerisinde irili ufaklı 7 göl çöp birikintileri ile kaplanmış durumda. Göl yüzeyinde oluşan tortu tabakaları ve berrak su içerisinde görünen araç lastikleri, saksı, metal parçalar ve atık malzemeler insanların tepkilerine neden oldu. KUDAKA ve Atatürk Üniversitesi’nin ortaklaşa düzenlediği dalgıçlık kursunda başarı gösteren ve 1 yıldız brövelerini alan 14 dalgıç eğitim için geldikleri 7 göllerde temizlik çalışması yürüttü. Çoğunluğunu akademisyenlerin oluşturduğu eğitim esnasında gölün çöplerle kaplı halini gören dalgıçlar eğitimi hizmete dönüştürdü. CMAS 1 yıldız dalgıç eğitmeni Aşkın Yakıştıran 7 göllerin turizme açılabilmesi için temizlenmesi gerektiğini ifade etti. Dalgıç eğitmeni Yakıştıran “Atatürk Üniversitesi ve KUDAKA’nın desteklediği projeler doğrultusunda birinci ve ikinci bir yıldız guruplarına dalgıçlık eğitimi verdik. 7 göller bölgesinde dalışlar planladık. Bir dizi dalışlar gerçekleştirdik ve gölün dip yapısını inceledik. 7 göllerin turizme açılabilmesi için göl yüzeyinde ve dibinde bulunan pisliğin temizlenmesi gerekiyor. Ekibimizle birlikte gölde temizlik yapıyoruz. Bu temizlik esnasında da ekibimizi 2. Yıldız bröve için hazırlıyoruz. 40 dalgıç yetiştirdik. Şu anda da 2 yıldız için çalışmalarımız devam ediyor” diye konuştu.
40 TANE BİR YILDIZ DALGICIMIZ VAR
su Ürünleri Fakültesi Araştırma Görevlisi Tuğçe Şensurat 40 tane bir yıldız dalgıç yetiştirdiklerini ifade ederek erzurum ve çevresinde çalışmalarının sürdüğünü ifade etti. Şensurat “bir yıldız alan dalgıçların kendilerini geliştirmeleri için Erzurum çevresinde bulunan göl ve havuzlarda eğitimlerimizi sürdürüyoruz. 7 göller bölgesinde de temizlik çalışmaları yürüterek bu bölgeyi turizme kazandırmayı hedefliyoruz doğa sporları için oldukça uygun olan bu bölgenin bu halde olması bizi oldukça üzdü. Bu tür doğal ortamları değerlendirmemiz gerekiyor. Bunun için çalışmalar yürütüyoruz hedefimiz bu bölgeleri bulundukları durumdan kurtararak daha aktif ve temiz bir şekilde kullanmayı başarabilmek” diye konuştu.
DALIŞIMIZIN AMACI GÖLLERİ TURİZME AÇMAK
Dalgıçlık eğitimi alan ve bir yıldız bröve dalgıç olan Atatürk Üniversitesi Coğrafya Bölümü Araştırma Görevlisi Çağlar Çakır dalış yapmakta ki amaçlarının 7 gölleri turizme açmak olduğunu ifade ederek insanların doğal güzelliklere hak ettikleri değeri vermeleri gerektiğini ifade etti. Çakır “Uzundere İlçesi sınırları içerisinde bulunan 7 göllerde bir dalış gerçekleştirdik. Bu dalışın amacı 7 göllerin turizm amaçlı dalışa açılması, bu göllerin dalışa müsait olup olmadığı ve kirlilik durumunu kontrol etmekti. Bu bölgede turizmin canlanması isteniyorsa önce bu göller kirlilikten kurtarılmalı. Bu çevre kirliliğini ortadan kaldırmak için ekip olarak bir proje düşünüyoruz. Göllerin tamamında çalışma yürüterek tüm gölleri kirlilikten kurtarmayı hedefliyoruz. Göl içerisinde otomobil lastikleri, metal parçaları ve bunun gibi atık eşyalar bulunuyor. Biz mümkün olduğu kadar gölde bir temizlik yapmaya çalıştık. İlk amacımız göllerde ki temizlik sıkıntısını ortadan kaldırmak. Daha sonrada turizm amaçlı dalışa hazırlamak” diye konuştu.

İzmir haberleri

Editör: TE Bilişim