MİT mensubu baba dehşet saçtı MİT mensubu baba dehşet saçtı
Bursalı sanayiciler, Türkiye'nin yerli kaynağı olan kömürden elektrik üretecek. Böylelikle Bursa'da faaliyet gösteren 13 ayrı organize sanayi bölgesindeki bin 300 fabrikanın elektriği, yerli kaynaklarla en az yüzde 30 daha ucuza karşılanacak. Sanayi Bakanlığı ile 8 aydır çalışma yürüten Demirtaş OSB yönetimi, bu projeyi gerçekleştirmek için Bursa Organize Sanayi Bölgeleri Birliği (BOSBİR) Enerji AŞ'yi kurarak ilk adımı attı.
OSB başkanlarıyla bir araya gelen BOSBİR Başkanı Feridun Kahraman, santralin kurulma süreci hakkında bilgi verdi. 50 yılı aşan sanayi tecrübesi olan Bursa'da 13 OSB'nin bulunduğunu ifade eden Kahraman, bu sayının yakında 20'ye çıkmasının beklendiğini dile getirdi. Bursa'daki OSB'lerde bin 300 işletme bulunduğunu ve 130 bin kişinin istihdam edildiğini dile getiren Kahraman, "Islah OSB sürecinde olan sanayi bölgelerini düşünürsek, işletme sayıları rakamı bin 800'e çıkacak. Günümüzde ayakta durmanın şartlarından birisi güçleri bölmek değil, birleştirmektir, ortak sorunlara ortak çözümler üretebilmektir. Bursa OSB'lerin temsilcileri olarak bu birliği geçen sene kurmayı başardık" dedi.
"4 YIL SONRA ELEKTRİK ÜRETMEYİ HEDEFLİYORUZ"
Sanayinin en önemli girdisinin enerji olduğunu dile getiren Kahraman, "Enerji ithalatı ile milyarlarca liramız dışarı gidiyor. Cari açığımızın temel sebeplerinden birisi bu. O zaman hükümetimizin de politikası olduğu gibi sularımızı ve yerli kaynaklarımızı en iyi şekilde kullanmalıyız. BOSBİR Enerji AŞ olarak ülkemizdeki kömür havzalarının birinde elektrik üretmek için enerji santrali kurmayı hedefliyoruz. Burada üretilecek elektriği başta Bursa OSB olmak üzere tüm sanayicilerimizin istifadesine
sunacağız" diye konuştu.
SANTRAL İÇİN ADRES KARAPINAR
Elektrik Üretim AŞ'ye (EÜAŞ) ortaklık için müracaat ettiklerini vurgulayan Kahraman, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
"Şirket kurulumundan önce EÜAŞ ile yaptığımız görüşmelerde, sanayi bölgelerimizin temsil edildiği yapıya ortak olmaları ve santral yatırımlarını birlikte gerçekleştirme konusunda mutabakat sağlamıştık. EÜAŞ ortaklığının ardından santrali Enerji Bakanlığı ve hükümetimizin onayıyla Konya Karapınar kömür havzasında faaliyete geçirmek istiyoruz. Halihazırda Bursa'da OSB'lerimizin 600 megavat civarında puant gücü, 3,1 milyar KWH enerji tüketimi bulunmaktadır. EÜAŞ ile yaptığımız görüşmeler sonucunda bu gücü fazlasıyla karşılayacak, ayrıca ulusal sisteme de enerji verebileceğiz."
Bursa'da böyle bir yatırım yapmanın önemli olduğuna işaret eden Kahraman, "Bursa'nın tükettiği enerji ortada. Bu proje yaklaşık 1,5 milyar dolarlık bir projedir. Biz 600 milyon dolarını karşılayacağız. Bu konu ile ilgili bankalarla görüştük. Bankalar bu projeye sıcak bakıyor. Bu yatırımlar uzun vadeli ve bankaların desteği olan yatırımlardır" ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim