Radyodan, televizyondan, cd den müzik dinlemek yasak..

İzmir'in birçok ilçesinde MÜYAP korkusu yaşanmaya başladı. Edinilen bilgilere göre MUYAP avukatları dükkan dükkan dolaşıp , şarkı çalındığını teyit ettiği dükkanları mahkemeye veriyorlar. 

Telif Hakkı nedeni ile kesilen bu cezaları bir çok dükkan yasadan haberleri olmadığı gerekçesiyle büyük mağduriyet yaşıyorlar. 

Polis ve Avukatlardan oluşan ekipler aniden içeriye girip telefonları ile şarkı açıldıgını kayıt altına alıyorlar


DÜKKANLARDA MÜZİK AÇMAK YASAK MI ?

İzmir’de bu konuda çok sayıda davaya bakan Avukat Turan Aras, Telif Hakları Yasası’nın eksik ve topal olduğunu, mağduriyetler yarattığını ve bir an önce değiştirilmesi gerektiğini öne sürerek, çaldığı müzikten ticari kazanç sağlayan işyerlerine ceza kesilebileceğini ancak işyerinde kendisi için müzik dinleyen birine kesilen cezanın haksız olduğunu söyledi. Aras şöyle konuştu:

"Bir plaja çaldığı müzik için ceza kesebilirsin ya da telif hakkı isteyebilirsin. Ancak bir otelin odasında, lobisinde çalınan müzik, bujitericinin ya da tekstil kıyafeti satan bir işyeri sahibinin can sıkıntısından açtığı radyo ya da televizyon kanalından müzik dinlemesine ceza kesilmesi haksızlık. Buradaki “kamuya açık alan' ifadesi tartışılmalı. Bu ayrımın yapılması lazım. Ben avukatım, Zihnim dağılsın diye televizyonu açtım, müzik dinliyorum. Bana da ceza kesilebilir. Bu hak kötüye kullanılıyor. Bu yasa, çok ciddi sorunlar yaratıyor. Yasada değişiklik şart, tanımlama doğru yapılmalı. Müzik yayını yapan bir televizyon kanalını açtığımda telif ödemem doğru değil çünkü o kanal zaten meslek birliklerine telif ücretini ödüyor."

ORJİNAL CD LERDEN DİNLEMEK  BİLE YASAK

Yasada bulunan açık sayesinde her ne şekilde olursa olsun manav, kasap, bakkal, giyim.. tüm dükkanlara telif hakkı bahane edilerek ceza kesiliyor

MÜYAP: HERŞEY YASAYA UYGUN


MÜYAP Genel sekreteri Ahmet Asena, 5846 sayısı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’na göre kurulan, üyesi olan fonogram yapımcılarının haklarını koruyan bir meslek örgütü olduklarına dikkat çekti. Asena, yasanın 41'inci maddesinin 'umuma açık mahallerin müzik kullanmak için yazılı izin almaları ve bedelini zorunlu ödemeleri'ni kapsadığını, meslek birliklerinin bu izinleri üyeleri adına verdiklerini, bu izinleri almadan üyelerine ait repertuarları kullananlar hakkında ise, yasanın beşinci bölümünde yer alan hükümlerine göre ceza ve tazminat davalarının açıldığını anlattı. MÜYAP Genel Sekreteri Asena, yapılan denetimlerin hukuka uygun olduğunu, savcılık başvuruları sonrasında gerçekleştirildiğini ve kolluğun delil toplama ile ilgili mevzuata uygun olarak delil topladığını da söyledi.

Ege Bölgesi'nin ihracatı Mart ayında hız kesti Ege Bölgesi'nin ihracatı Mart ayında hız kesti

Editör: TE Bilişim