Siber güvenlik sektörünün önde gelen dört markası tarafından 10 ilde gerçekleştirilmesi planlanan Secure Day etkinliğinin dokuzuncu durağı İzmir oldu. 22 Kasım Perşembe günü Ramada Plaza İzmir’de gerçekleştirilen etkinlikte konuşan Bitdefender Türkiye Genel Müdürü Barbaros Akkoyunlu, veri sızıntılarının en çok sağlık ve turizm sektöründe yaşandığını, otellerin %74’ünün siber güvenliğe yeterli dikkati göstermediğini vurguladı. Veri Kurtarma Hizmetleri Genel Müdürü Serap Günal ise bir veri kurtarma planının, her işletmenin veri güvenliği stratejisinin bir parçası olması gerektiğini belirtti. 


Siber güvenlik sektörünün önde gelen dört şirketi Bitdefender, Veeam, Veri Kurtarma Hizmetleri ve WatchGuard’ın iş birliğiyle Türkiye genelindeki 10 şehirde düzenlenmesi planlanan Secure Day’ın dokuzuncusu 22 Kasım Perşembe günü İzmir’de gerçekleşti. Ramada Plaza İzmir’de düzenlenen Secure Day etkinliğinde alanında uzman isimler, siber güvenliğin şirketler için önemine değinerek uyarılarda bulundu. Teknolojideki en yeni trendler ile şirketlerdeki bilgi güvenliğine yönelik tehditlerin ele alındığı etkinliğe İzmir’deki pek çok kurumun temsilcisi ve IT yöneticileri katıldı. 


“Hackerlerin Hedefinde Oteller ve Hastaneler Var!” 


Bitdefender Türkiye Genel Müdürü Barbaros Akkoyunlu yaptığı konuşmada, en çok veri sızıntısına uğrayan sektörlerin %24 ile sağlık sektörü ve %17 ile turizm otelcilik sektörü olduğunu söyledi. “Siber korsanların %93’ü kullanıcıların ödeme bilgilerini, %5’i kişisel bilgilerini, %2’si ise hesap giriş bilgilerini çalıyor.” diyen Akkoyunlu, kullanıcı verilerinin en çok online ödeme aşamasında ele geçirildiğini belirtti. Başka bir araştırmaya göre ise otellerin %74’ünün siber güvenliğe yeterli dikkati göstermediğini açıklayan Akkoyunlu, sağlık ve turizm otelcilik sektöründeki şirketleri bu gibi saldırılara karşı uyardı. 


“Şirketler İleri Düzey Güvenlik Sistemlerine Yatırım Yapmalı” 


Etkinlikte konuşan Veri Kurtarma Hizmetleri Genel Müdürü Serap Günal, yedekleme eğilimi bulut teknolojisine doğru kaysa da en az on yıl daha hard disklere muhtaç olunacağının öngörüldüğünü söyledi. “Hard disk veri kaybı günümüzde en çok karşılaşılan veri kaybı vakalarıdır.” diyen Günal, hard disk veri kurtarma vakalarının genellikle silme, formatlama, düşürme, çarpma, elektrik kesintisi, kullanılan ortamın aşırı sıcak ya da tozlu olması, diskin çalıştığı güç kaynağında ani enerji düşmesi veya artması gibi nedenlerle oluştuğunu belirtti. Günal, “Veri kurtarma hizmetiyle ilgili çok yaygın bilinen yanlışlar var. Hard diskte herhangi bir nedenden dolayı veri kaybı meydana gelmişse hiçbir müdahale yapılmadan işin uzmanı kurum ve kişilere danışılmalı ve analiz süreci ile başlayan veri kurtarma işlemleri gerçekleştirilmelidir.” dedi. “Verileri düzenli olarak yedeklemek, tüm ciddi işletmeler için bir rutin olmalıdır.” ifadelerinde bulunan Günal, kurumların veri kaybına uğramaması için ileri düzey güvenlik sistemlerine yatırım yapmaları gerektiğini belirtti. 


Alanında Uzman İsimler Siber Güvenliği Anlattı 


Karşıyaka Belediyesi, Sivrisineğe Karşı Biyolojik Yöntemlerle Mücadele Ediyor Karşıyaka Belediyesi, Sivrisineğe Karşı Biyolojik Yöntemlerle Mücadele Ediyor


10 İlde Gerçekleşecek 


Türkiye’nin her yerindeki bilişim profesyonellerini ve kurum yöneticilerini gelişen teknolojinin beraberinde getirdiği siber riskler ve çözümleri konusunda bilgilendirmek, merak edilen konulara açıklık getirmek amacıyla dokuzuncu ayağı İzmir’de gerçekleşen Secure Day etkinliğinin her ay bir il olmak üzere, toplam 10 şehirde gerçekleştirilmesi planlanıyor. 

Editör: TE Bilişim