Uluslararası Alanda İzmir’e Proje Ödülü Uluslararası Alanda İzmir’e Proje Ödülü
Gelecek nesillere daha sağlıklı ve yaşanılabilir bir dünya bırakabilmek, çocuklar başta olmak üzere toplumda çevre bilincini geliştirmek için yapılan kampanya bu yıl 5-7 Haziran 2012 tarihleri arasında düzenlenecek. Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı ile Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) işbirliğinde gerçekleşecek olan atık pil toplama kampanyasına katılmak isteyenler, yıl boyunca topladıkları kullanılmış pillerini belirtilen tarihlerde belediyenin giriş kapısında kurulacak olan stanttaki kumbaralara tarttırarak teslim edebilirler.

Birbirinden cazip armağanlar var Çevreye ve doğanın korunmasına duyarlılık gösteren çevre dostlarının topladığı pillerle, kampanya her geçen yıl güç kazanıyor. Çevre Haftası boyunca sürdürülen kampanya çerçevesinde 2007 yılında 8 ton, 2008 yılında 8.6 ton, 2009 yılında 13.4 ton, 2010 yılında 21.1 ton, 2011 yılında ise 25 ton atık pil toplanmış ve uygun şartlarda doğaya zarar vermeden bertaraf edilmişti. Kampanyada toplanan atık piller; okullar, çocuklar, anaokulları, yetişkinler, gençler, şarjlı piller ile firmalar-kurumlar olmak üzere yedi kategoride değerlendirilecek. Her kategoride ilk üç dereceye girenlere bisiklet, fotoğraf makinası, dizüstü bilgisayar, mp3, kol saati, Ipod Shuffle, akülü Scooter, masa tenisi, satranç eğitim panosu, satranç takımı, kitap seti, spor seti gibi teşvik ödülleri verilecek.

Ödüller, 12 Haziran 2012 tarihinde Tarihi Havagazı Fabrikası’nda düzenlenecek törenle sahiplerini bulacak.Doğal kaynaklar kirlenmiyor. Kullanılmış pillerin doğaya gelişigüzel atılması, içindeki civa, kadmiyum, kurşun gibi ağır metallerin serbest hale geçmesi sonucu doğal kaynakların kirlenmesine neden oluyor. Kampanya, içme suyu ve besin zinciriyle de insan sağlığı için ciddi tehlikelere yol açan bu durumun önüne geçmeyi hedefliyor. Metropol alan sınırları içinde bulunan 21 ilçedeki okullara, muhtarlıklara, hastanelere, alışveriş merkezlerine, küçük ölçekli sağlık kuruluşlarına, fotoğraf stüdyolarına, askeri tesislere ile eczanelere dağıtılan atık pil bidonları ve toplama kutuları aracılığıyla toplanan binlerce ton pilin çevrede yaratacağı tahribatın da önüne geçiliyor.

Toplanan piller, Harmandalı Düzenli Depolama Alanı’nda özel olarak hazırlanan Çevre ve Orman Bakanlığı’nca onaylı Atık Pil Bertaraf Deposu’nda bertaraf ediliyor. Geri kazanımı mümkün olan piller ise, Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) ile anlaşması bulunan elektrikli ve elektronik atıkların geri kazanım lisansına sahip işletmede geri kazanılıyor.




Editör: TE Bilişim