Ünlü Sanatçı Alişan'ın Sağlık Durumu İyi Ünlü Sanatçı Alişan'ın Sağlık Durumu İyi
 İkinci Dünya Savaşı’nın tüm dünyayı etkilemeye başladığı dönemde Rus Ordusu için savaşan Ahıskalı Milas Selimov (90), 4 yıl boyunca cephede ter döktü. Ceza Bateryonu denilen mayın tarlalarını temizlemek, ormanları kontrol etmek gibi geri dönüşün çok zor olduğu görevler verilen bölüklere verilen Selimov, bir mayının patlaması sonucunda ayağından yaralanarak gazi oldu. Rus Ordusu tarafından verilen 16 kahramanlık madalyasına sahip olan Selimov, ayağındaki dört yıl boyunca çıkarılmayan ve sonradan kendiliğinden düşen şarapnel parçası sebebiyle o dönemden beri yatağa mahkum yaşıyor. Rusya’dan sonra Özbekistan’a giden Selimov, Türkiye Cumhuriyeti tarafından çıkarılan kanunla birlikte Türkiye’ye gelerekBursa’daki oğlunun yanında yaşam savaşını sürdürüyor.

Tek oğlu Halis Selim (52) ile birlikte yaşayan yatağa mahkum Selimov, Özbekistan’da yakılan evinde kimliğine dair tüm belgelerin yanması nedeniyle Türkiye’de bir kimlik sahibi olamıyor. Oturma izni olmasına rağmen kimliği olmadığından hiçbir sosyal hakkı ve kazancı olmayan Selimov, komşularının yardımı ile yaşıyor. İkinci Dünya Savaşı’ndan geriye kalan nadir gazilerden biri olan Selimov, kendisine yardım edilmesini bekliyor.

RUS CEPHESİNDE ALMANLAR İÇİN SAVAŞTI

Gazi Milas Selimov’u sık sık ziyaret eden ve kimlik çıkarılması için mücadele veren Sürgüne Uğramış Ahıskalıların Hakkını Koruma Merkezi Derneği Başkanı Paşa Alihan, 1939 yılına kadar Ahıska Türkleriniaskere almadıklarını, fakat 1939 yılında İkinci Cihan Savaşı başlayınca Ahıska Türkleri’ni cepheye gönderdiklerini dile getirdi. Rus ordusunun 1941 yılında da Ahıska’daki 18 yaş üstündeki tüm gençleri toparlayarak Alman savaşına gönderdiğini belirten Alihan, “Buraya götürülen Türkler’in hepsine ceza bateryonları denilen cepheye gönderdiler. Sözün kısası bunlar geri gelmeyen bir bateryon olarak askere gidiyorlar. Bunlardan biri de Milas amcamızdır. Askere gidiyor ama geri dönüş umudu olmuyor. Çünkü o zamanda bütün mayın tarlalarını Türkler’e temizletiyorlar ve aynı sene, 1944 yılında bizim anne babalarımızı, dedelerimizi vagonlara yükleyerek Özbekistan, Kazakistan steplerine gönderiyorlar. Yok etme politikası uyguluyorlar. Ama ayakta kaldık. Milas Amca da orada savaştı. Bugünde Türkiye’de herhangi bir sosyal güvencesi yok ve zor şartlarda yaşıyor” dedi.

KİMLİKSİZ KAHRAMAN YARDIM BEKLİYOR

Alihan, Ahıskalı gazinin sürekli olarak, “Ben sizi faşizmden kurtardım. Sizde bana yardım edin, bende rahatça öbür dünyama kavuşayım” dediğini hatırlatarak, yaşlı adamın çaresizliğini anlattı. Oturma izni olmasına rağmen Selimov’un kimliği olmadığını kaydeden Alihan, “Bunu devamlı bize söylüyor. Oturma izni var ama herhangi bir hastalığında hizmetlerden faydalanamıyor. Biz yardım istemiyoruz, biz sadece insanların hassas olmasını istiyoruz. Onun kimliği çıksa her şey düzelir” diye konuştu.

EŞİNİN FOTOĞRAFINI VE MADALYALARINI YANINDAN AYIRMIYOR

Ahıskalı Gazi Selimov ise Türkiye Cumhuriyeti’nden yardım beklediğini kaydetti. 1996 yılında hayatını kaybeden eşi Ganime Selimov’u kapatmanın hüznünü hala unutamayan gazi, hayat arkadaşının fotoğrafını yanından ayırmıyor. Savaşta sergilediği başarılardan dolayı 16 madalyaya sahip olduğunu söyleyen Selimov, “Yardım etsinler bana. Bu haldeki adama yardım ederler. 1941’den bu yana ben hükümete yardım etmişim. Bana yardım etsinler. Birçok savaşa girdim, yaralıyım, bir ayağım sakat, gezemiyorum” dedi.

Yaklaşık 1 yıldır babasına baktığı için çalışmayan Halis Selimov ise, “Babamı 1 dakika bile yalnız bırakamıyorum. Oradan buradan gelen yardımlarla yaşıyoruz. Babam gelene kadar servisçilik yapıyorum. Şu an hiçbir gelirimiz yok” şeklinde konuştu.

İzmir Haberleri
Editör: TE Bilişim