Özel Sağlık Sigortası: Sağlığınız İçin Önemli Bir Yatırım Özel Sağlık Sigortası: Sağlığınız İçin Önemli Bir Yatırım
 Gök, "Temizleme veya kaşıma amaçlı dış kulak yoluna sokulan yabancı cisimlerin yaptığı travmaya bağlı deride zedelenme, kulak kirinin itilip birikmesi ve suyla şişmesi sonucu mikropların yerleşimi için zemin oluşturması patojen bakterilerin ve mantarların üremesi ve dış kulak yolu iltihabına yol açar” dedi. 
Kulak kirinin, dış ortamdan gelen toz ve benzeri yabancı cisimleri zamk gibi tutarak daha içeri gitmesini önlediğini belirten Prof.Dr. Üzeyir Gök, "Dış kulak yolundaki asiditeyi değiştiren faktörler, banyo, deniz veya havuz sonrası kulağın ıslak kalması, pamuklu çubukla kurcalama sonrası kulak kirinin temizlenip koruyucu bariyerin ortadan kaldırılması, yine temizleme veya kaşıma amaçlı dış kulak yoluna sokulan yabancı cisimlerin yaptığı travmaya bağlı deride zedelenme, kulak kirinin itilip birikmesi ve suyla şişmesi sonucu mikropların yerleşimi için zemin oluşturması gibi patojen bakterilerin ve mantarların üremesine ve dış kulak yolu iltihabına yol açar” diye konuştu.
 Hijyen şartları iyi olmayan havuz ve denizlerde yüzenlerde dış kulak yolu enfeksiyonları ve özellikle de mantara yakalanma riskinin fazla olduğunu belirten Prof.Dr. Gök, ”İşitme cihazı kullananlar da özellikle yaz aylarında daha çok dış kulak yolu enfeksiyonları sık görülme eğilimindedir. Kulak içi cihazlarda cihazın kendisi, kulak arkası olanlarda kulak kalıbı dış kulak yolunu tıkayarak dış kulak yolunun kendini temizleme mekanizmasını bozmakta, yazın özellikle terleme ile kulak yolu asiditesinin bozulması bu enfeksiyona zemin hazırlamaktadır. Bu nedenle cihazı aralıklı kullanmakta ve sık sık temizlemekte yarar vardır. Şeker hastalarında dış kulak yolunda mantar üreme riski ve dış kulak yolu iltihabı daha fazladır. Bu nedenle kulağı pamuklu çubuk, kibrit çöpü vb. ile tahriş eder biçimde temizlemek mantara bağlı dış kulak yolu iltihabına zemin hazırlayabilir” ifadelerini kullandı.
 Prof.Dr. Üziyer Gök, dış kulak yolundaki bir enfeksiyondan korunmak için banyo, deniz veya havuz sonrası kulağı pamuklu çubukla çok derinlere sokup tahriş ederek temizlemek yerine başınızı o kulağınız altta kalacak şekilde yana yatırıp küçük bir pamuk parçasını dış kulak yolunuza sokarak temizlenmesi önerisinde bulunarak, "Hafifçe çalkalama hareketi yaparak içeri kaçan suyun dışarı çıkmasını sağlayabilinirHijyen şartlarından emin olmadığınız deniz ve havuzlara asla girmeyiniz eğer şüpheniz varsa kulaklarınızı özel tıkaçlarla kapa yıp veya mümkün olduğunca başı suya sokmadan denize ve havuza girilmeli” şeklinde konuştu.
Editör: TE Bilişim