MHP, vekiller ve adaylarla İTO'yu ziyaret etti MHP, vekiller ve adaylarla İTO'yu ziyaret etti
Ekonomi, Kalkınma ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji bakanlarının yanıtlamasıyla istemiyle TBMM Başkanlığına 3 ayrı soru önergesi veren Tanrıkulu, teşvik sistemlerinin fiziki kaynaklar, insan gücü ve teknolojiyi etkin, verimli kullandırabilecek özendirmeler içermesi gerektiğini söyledi. Türkiye’de son 8 yılda (2004, 2006, 2009) üç ayrı teşvik uygulaması yapıldığını, 2012 yılından itibaren geçerli olacak 4’üncü teşvik paketinin de geçtiğimiz hafta kamuoyuna açıklandığını hatırlatan Tanrıkulu, “Daha şimdiden revizyon belirtileri ortaya çıkarak, yürürlülük tarihi konusunda farklı bakanlardan, farklı sesler çıkmaya başlamıştır. Diğer yandan son 32 yılda, teşviklerin büyük çoğunluğundan Marmara Bölgesi, sonra Akdeniz, daha sonra Karadeniz ve diğer bölgeler yararlanmış. Amaç bir türlü hasıl olmamıştır” dedi.

Yeni teşvik paketini öncekilere kıyasla farklı kılan unsurların başında yeni bir bölgelendirme yönteminin kullanılmış olması geldiğine dikkat çeken Tanrıkulu, Türkiye’nin 81 ili 6 farklı bölgeye ayrıldığını, her bölge için farklı dozda destekler getirildiğini, ancak 6 farklı bölgenin hangi kriterlere göre belirlendiğini henüz Kalkınma Bakanlığı bürokratları dışında bilen olmadığını ileri sürdü Teşvik paketinin birinci bölge’de olmayan yerleri, birinci bölge gibi yapmak için de herhangi bir tedbir ile uygulama içermediğini ve onun yerine o bölgelerde yatırım yapmak yeterince karlı olmadığı için, yatırımcıların olası zararları adına tazminat verildiğini anlatan Tanrıkulu, “Altıncı bölge hem kapsam, hem de vade açısından aslan payını almış; bu durum söz konusu bölgenin teşviki kadar, birinci ve ikinci bölgelerin de cezalandırılması anlamına gelmektedir. Bu olumsuz durum da istihdam kaybına da yol açabilecektir. Yatırımları engelleyen piyasa aksaklıklarını gidermeden girişimcilere mali teşvikler sağlamanın, sürdürülebilir rekabet gücüne katkı yapacağını söylemek ne yazık ki mümkün değildir. Bu yüzden Doğu ve Güneydoğu illerindeki terör sorunu çözümlenmeden, buralarda beklenen fayda sağlanamayacaktır” diye konuştu.

Dış kaynaklara en düşük düzeyde bağımlı olacak yatırım alanları saptandığının gözükmediğini vurgulayan Tanrıkulu, “Var olduğu söylenen envanterler bu alanda "net bilgi" verebilecek mi? Bunlar belli değil. Diğer yandan, daha ortada Stratejik projelerin hazırlanması, desteklenmesi, gözetim ve denetlenmesi, birlikte izlenmesi için gerekli yapı gözükmüyor ve belirtilmemiş.Bu tip teşvik sistemlerinde "fayda/maliyet hesaplarının" nasıl yapıldığı, hangi metotların kullanıldığının açıklanması o sisteme olan güveni de artıracaktır. İnsanlar, belirlenen 6 bölgede yer alan illerin saptandığı 61 değişkenin neler olduğunu daha şimdiden merak etmektedir.Bu uygulamada da destek unsurlarının eksikliğini görmekteyiz. Sanayi, tarım ve hayvancılık ile hizmetler kesiminde öngörülen potansiyellerin, ayrılan kaynakların ve yaratılmak istenen sonuçların net olarak ortaya koyulmamıştır. Bu üç temel kesimin gelişmesinde koordinasyon hayati önem taşımaktadır. Bu yüzden Teşvik Sistemi, indirgemeci mantıktan uzaklaştırılmalı ve bütüncül bakış kaynaklarının etkin ve verimli kullanmanın önünü açması sağlanmalıdır” şeklinde konuştu.

Tanrıkulu, son olarak şunları söyledi: “İhtisas OSB'lerinde üretime dayalı mülkiyeti önceleyen arsa tahsisinde adımlar atılacak mıdır? Finans sisteminin derinleşmesi, araçlarının artırılması ve erişebilirliğin sağlanmasında hangi reformlar öngörülmektedir? Lojistik maliyetlerini düşürücü önlemlerin ayrıntıları ve bütünlüğü nedir? Bilim ve Teknoloji açısından girişimcilerin önüne hangi olanaklar konacaktır? Siyası istikrar açısından öngörülenler nelerdir?” diye soran Tanrıkulu, “Tüm bu sorularımız yeni açıklanan Teşvik Paketinde cevapsız kalmaktadır.Bunun için açıklanan iktisadi politika araçlarının; amaç fonksiyonunda ve hedeflerde ifade edilen sonuçlara nasıl ulaştıracağının ortaya koyulması gerekirdi.Stratejik Yatırım başlığı eklense de, büyük ölçekli yatırımların miktarı düşünülse de, KOBİ’lerin teşviklere ulaşımının kısıtlı olması engellenememiştir. KOBİ’ler için araçları ve yöntemleri farklı bir teşvik sistemi geliştirilmelidir.Yeni açıklanan teşvik paketindeki tüm bu olumsuzlukların giderilmesi ve gerekli tedbirlerin alınması yönünde vermiş olduğum yazılı soru önergelerim ile amacımız girişimcilerimizin beklentilerini karşılayacak, ayakları yere basan bir destekler topluluğu sağlanmasıdır.”

Editör: TE Bilişim