Ege Bölgesi'nin ihracatı Mart ayında hız kesti Ege Bölgesi'nin ihracatı Mart ayında hız kesti
DTK Genel Başkanı Ahmet Türk ve Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk, çözüm sürecini değerlendirmek ve fikir alışverişinde bulunmak üzere Diyarbakır’da Kürt siyasi oluşumları ziyaret etti. İlk olarak Devrimci Demokrat Kürt Derneği’ni (DDKD) ziyaret eden DTK heyeti, çözüm sürecine Kürt oluşumlarının yer almaları gerektiğini dile getirdi. Yapılan görüşmede bir konuşma yapan DTK Genel Başkanı Türk, barış sürecini yeni başlayan bir süreç olarak değerlendirirken, bunu bir başlangıç olarak gördüklerini ifade etti. Türk, "Tartışılıp, konuşularak, ortak noktalar bulunacak. Bu konuda haklı olarak Kürtler 100 yıldan beri, her zaman barış ve çözüm arayışı içindeyken, çoğu zaman aldatılmış, kandırılmış. Bu nedenle dolayı hepimizin elbette ki kaygıları vardır. Ama hepimiz onurlu bir barış için, bu sürece bütün gücümüzle destek vermeyi adeta bir karar haline getirmişiz. Bunu herkesin bilmesi gerekiyor. Bu gibi önemli konularda kaygısız olmamak mümkün değil. Süreci doğru okumamak bizi daha farklı yerlere götürebilir. Abdullah Öcalan ile yaptığımız görüşmeden sonra, özellikle bütün Kürt partilerinin görüşlerini almak istiyoruz. Bu konuda daha fazla çalışmamız gerekiyor. Bu arkadaşlarımızın düşüncesi bizler için çok önemlidir. Onların düşüncelerini alarak, bu sürecin içinde yer almaları gerekiyor. Bu sürecin başlamasıyla birlikte, çalışmalarımızı sürdürdük. Kandil’de görüşmelerimiz oldu. Orada uzun yıllardan beri bu mücadele içinde olan arkadaşlarımızın bu süreçle ilgili ne düşünüyorlar, biz barış için neler yapabileceğimizi gibi konuları tartıştık. Kürdistan’daki bütün siyasi partilerle görüşüp, ortak açıklama ve ortak düşüncelerimizi dile getirdik. İnanıyor ve umut ediyorum ki, Kürtler ne istediklerini ortak bir şekilde ortaya koyarlarsa, çözümün ve barışın önünde hiçbir engel olmaz” dedi.
"GÖRÜŞME NOTLARININ SIZMASINDA PARTİMİZİN SUÇU YOKTUR DİYEMEM"

BDP heyetinin Abdullah Öcalan ile yaptıkları görüşme notlarının basına sızdırılması konusunda bir gazetecinin sorusunu yanıtlayan Türk, olayın araştırıldığını dile getirerek, "İlk günden beri dile getirdik, İmralı görüşmelerinin basına sızması bizler açısında ahlaki bir durum değil. Bunu çok açık bir şekilde ifade ediyorum. Bu partimizden kaynaklanan bir durum da değil. Ama bu konuda partimizin hiç suçu yoktur da demek istemiyorum. Bir tedbirsizliğin sonucunda bu noktaya gelmiştir. Bu konuda partimiz ciddi araştırma yapıyor. Ama şunu bilmek gerekiyor, bunun sürece zarar verme mantığı asla ve asla olamaz. Bu çok açık bir şekilde görülüyor ki, bütün Kürt siyasetçileri bu sızmadan rahatsızdır. Tabi ki böyle önemli konularda, daha disiplinli davranmamız gerektiğini anladık. Görüşmelerde yer alanlar, kamuoyunun bildiği ve tartıştığı konulardır. Önemli olan bu süreci doğru götürmek ve tartışmaların peşine takılmamak da gerekiyor” diye konuştu.


"CHP SÜRECE DESTEK VERMELİ"
Bir gazetecinin, bu süreçte MHP’nin tavrının belli olduğunu, CHP’nin ise karşı olduğunu gözlenildiği sorusuna yanıt veren Türk, CHP’nin bu sürece dahil olması gerektiğini kaydetti. Türk, "30 yıldan beri insanların yaşamını yitirdiği, çok acılı bir süreç yaşadık. Akıl ve vicdan sahibi olan herkesin bu süreci sahiplenmesi gerekiyor. CHP gibi bir parti önemlidir. CHP’nin bu sürece destek vermesi, halkların kardeşliği, birlikte yaşama arzusunu güçlendirme iradesini güçlendirmesi önemlidir. CHP’den beklentimiz budur. Ama bugün görüyoruz ki çok açık bir şekilde, derin devletin ve barışı istemeyenlerin arkasında bir siyaset güdüyor. Bu Türkiye açısında, sosyal demokratım diyen bir parti için üzücü bir durumdur. Umut ediyorum ki, akılları başlarına gelir. Ortadoğu’daki kaos ve istikrarsızlığın çözümüne katkı sunacak bir duruşu sergiler" şeklinde konuştu. Çözüm sürecine diğer Kürt partilerini dahil edilip edilemeyeceğinin sorusunu yanıtlayan Türk, burada olmamalarının nedeni bu ve kendileri için çok önemli bir durum olduğunu, meseleyi artık stratejik bir yaklaşımla bakmadığını kaydederek, bu yolun, bütün Kürt siyasi partileri, siyasi oluşumları ve kanaat önderlerinin omzunda yürüyecek bir süreç olarak görülmesi gerektiğini dile getirdi.

"SERBEST BIRAKILMALAR KONUSUNDA BİR SIKINTI YOK"

DDKD’ya yapılan ziyaretin ardında çıkışta gazetecilere PKK’nın elinde bulunan kamu görevlileri hakkında da açıklamalarda bulunan Türk, tutsakların 5-6 gün içinde serbest bırakılacağını ve herhangi bir sorununun yaşanmadığını vurguladı. Türk, “Serbest bırakmalar konusunda hiçbir sıkıntı yok. Arkadaşlarımız hazırlık yapıyor. Mazlum-Der, İnsan Hakları Derneği, Demokratik Toplum Kongresi ve BDP’den bazı arkadaşlarımız gidecekler. Oradaki çalışmaları da bitirdik. Kürdistan hükümetiyle de gerekli görüşmeleri yaptık. Onlardan da 2 kişi katılıp, tutsakları sağ salim evlerine getirip, ailelerine kavuşturacaklar. Tarih konusunda ise çok kısa bir zamanda olacak. Hazırlıkların 5-6 gün içinde bitmesi bekleniyor" ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim