Araştırmacı Yazar Ümit Yüksel’in kaleme aldığı, Süheyb Tosun’un fotoğrafladığı Moritanya’dan ilginç enstantaneler şöyle:

KIZIN KİLOLUSU ERKEĞİN ZAYIFI
Evlilikte kızın kilolu erkeğinse zayıf olanı efdaldir. Bu durumun aksi kusurlu olarak görülmektedir. Kızlar evlenmeden önce besihanelerdebırakılır ve kilo almak için deve sütü içirilir. 

ÇADIRINI KUR, EĞİTİMİNİ AL
Çocuklar dört yaşına gelince anne tarafından Kuran-ı Kerim eğitimi verilmeye başlar. 
Okumak isteyen öğrenci okula kaydolmaz, eğitimin verildiği köye gider kendi çadırını kurar ve istediği kadar eğitim alır. Çoğu zaman öğrencinin ailesi de oraya çadır kurar ve çocuğunun eğitimi bitene kadar o köyde yaşar.

Yeterli içme suyuna ulaşamayan insan sayısı yıldan yıla artıyor! Yeterli içme suyuna ulaşamayan insan sayısı yıldan yıla artıyor!

55 DERECE SICAKLIKTA DERS
Moritanya’ya çevre ülkelerden de öğrenciler gelir ve genellikle hafızlık, hadis, fıkıh gibi ilimler için ders görür. Buna Mahzara sistemi ismi verilir. Ülkede 5 bin dolayında Mahzara var. Buralarda eğitim gören talebeler Löh ismi verilen tahtalar kullanıyorlar. Kuran-ı Kerim’i öğrenmek isteyenler kömür ile sayfa sayfa Löh’lerin üzerine yazıyor, ezberleyip tekrar silerek diğer sayfayı yazıyorlar. Bu şekilde hafızlık ortalama 3 ila 5 sene arasında tamamlanıyor.

Bir insan vücudu ortalama 60 derece sıcaklığa kadar dayanabiliyor. Moritanya’da öğrenciler 50-55 derece sıcaklıklarda ders yapıyor.

TOPRAKLARININ YÜZDE 90’I ÇÖL
Ülke topraklarının yüzde 90’ı çöl. Tarıma el verişli araziler Senegal’e daha yakın. Demir ve altın madeni çıkarılır fakat ülke dışında işlenir. Ülke ihracatının yüzde 40’ını demir madeni oluşturuyor. 2018 yılında Okiye diye bilinen paralarına bir sıfır daha atılmış.

Bu arada, Moritanya’da misafire 3 gün boyunca nereli olduğu sorulmaz.

Editör: TE Bilişim