Tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs salgını, kişisel verilerin ihlalini de artırıyor. Salgınla birlikte her zamankinden daha çok çevrimiçi ortamlara yönelen bireyler, bu durumu avantaj bilen hackerlerin koordineli ve ikna edici saldırılarına maruz kalıyor. 2020 yılında 10 ülke kapsamında yapılan araştırmalar, yaklaşık 330 milyon kişinin siber suça maruz kaldığını raporlarken, 55 milyondan fazla kişinin kimlik hırsızlığı kurbanı olduğunu gösteriyor. Suç mağdurlarının bu tür sorunları çözmek için hem para hem de zaman kaybı yaşadığını belirten Siberasist Genel Müdürü Serap Günal, kişisel verileri korumak için bireylerin dikkat etmesi gereken 10 adımı aktarıyor.

Siber Sorunları Çözmek 2,7 milyar Saate Mal Oldu!

Kastamonu'da Otobüs Devrildi 6 Kişi Öldü Kastamonu'da Otobüs Devrildi 6 Kişi Öldü

Siber suçlara maruz kalan bireyler kişisel verilerini çaldırmakla birlikte büyük bir zamanını da bu verileri kurtarmak için harcıyor. Araştırmalara göre, geçtiğimiz yıl siber suç mağdurlarının bir sorunu çözmek için ortalama 6-7 saat harcadığı raporlanırken, karşılaşılan sorunların tamamını çözmek 2,7 milyar saate mal oldu. Birçok bireyin salgın öncesine göre kendilerini daha savunmasız hissettiğine dikkat çeken Serap Günal’a göre, kullanıcıların dijital yaşamlarını korumak için daha aktif ve bilinçli bir rol üstlenmeleri, siber suçlardan korunmanın önemli bir ayağını oluşturuyor.

Kişisel Verileri Korumanın 10 Yolu

Siberasist Genel Müdürü Serap Günal, kişisel verileri korumak isteyen bireyler için 10 etkili adımı sıralıyor.

1. Düzenli olarak parolalarınızı değiştirin. Parolaları değiştirmek çok basit bit güvenlik önerisi gibi görünse de kişisel verilerin korunması adına en önemli adımlardan birini oluşturuyor. Özellikle online bankacılık hizmetlerinde ve sosyal medya hesaplarında kişilerin en çok zarar gördüğü noktayı, sürekli kullanılan basit şifreler oluşturuyor. Bu tür sorunlara karşı alınabilecek en önemli ve basit yöntemi, şifrelerinizi düzenli olarak değiştirmek oluşturuyor.

2. Sosyal medya hesap ayarlarını kontrol etmek gerekiyor. Kullanıcıların sosyal medya hesaplarını gizli tutması ve neyi, kiminle paylaştıklarını netleştirmek için gizlilik ayarlarını gözden geçirmeleri son derece önem arz ediyor. Hackerler, kullanıcılarla ilgili gizli verilere kolayca erişebilir ve bunları sahte online hesaplar oluşturmak veya kimlik avı saldırısı gerçekleştirmek için kullanabilir. Bu nedenle özel verilerinizi paylaşmayın, iki faktörlü kimlik doğrulamayı kullanın ve sosyal medya profil sayfanızda erişime sağladığınız bilgileri en aza indirin.

3. Herkese açık Wi-Fi hizmetlerini kullanırken dikkatli olun. Siber suçlular, verilerinizi çalmak adına sahte, ücretsiz Wi-Fi ağları kurarlar. Kablosuz ağ ayrıntılarını her zaman hizmeti aldığınız yerden doğrulayabilir ve böyle durumlarda VPN kullanarak kendinizi daha da koruma altına alabilirsiniz.

4. Basit güvenlik soruları kullanmayın. Özellikle şifrelerin unutulması durumunda kullanıcıya bilgi verilmesi veya şifresini yeniden sıfırlaması için kullanılan bu yöntem için daha karmaşık ve tahmin edilemeyecek cevaplar kullandığınızdan emin olun.

5. IP adresinizi gizleyin. IP adresleri kişisel olarak tanımlanabilir bilgileri içerir. Bu nedenle, online trafiğinizi hedefe ulaşmadan önce güvenli sunucular üzerinden yeniden yönlendirmek adına bir VPN üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.

6. Cihaz seçiminde dikkatli olun. Herhangi hesaba kendi cihazınız üzerinden giriş yaptığınıza emin olun.  Sosyal medya veya banka hesaplarına erişirken genel erişimli bilgisayarları kullanmaktan kaçının. Giriş bilgilerinizi veya kişisel verilerinizi çalabilecek kötü amaçlı yazılım bulaşmış olabilen genel kullanıma açık cihazlara dikkat edin.

7. HTTPS içeren web site adreslerini kullanın. Özellikle online alışveriş, kişisel verilerin web siteleriyle paylaşılmasıyla gerçekleşmektedir. Ancak kullanıcıların, HTTP bağlantılar üzerinden gönderilen verilerin şifrelenmediğini ve bu yüzden online alışveriş yapılan sitede HTTPS yoksa hackerlerin verileri çalabileceğini unutmamaları gerekiyor.

8. Oturumu kapatın. Web'deki herhangi bir hesaba eriştiğinizde ve işinizi bitirdiğinizde oturumu kapatmayı unutmayın. Kendi ağınıza sahip olmayan bir kablosuz ağ kullanıyorsanız, yaptığınız işi bitirdikten sonra cihazınızda mutlaka "Bu ağı unut." seçeneğini seçin.

9. Kimlik avı dolandırıcılıklarına dikkat edin. Kullanıcıların yazım hatalarına, gereksiz eklere, garip selamlara, bulanık logolara, kendilerine aşina olmayan ve fark edilir derecede belirsiz içeriklere dikkat etmesi gerekiyor. Herhangi bir bağlantıyı veya düğmeyi tıklamadan önce URL'leri ön izlemeleri yaptığınızdan emin olun.

10. Güvenlik çözümüne sahip olun ve kullanın. Virüsten koruma yazılımınızın en son sürümüne sahip olduğuna dikkat edin. Bu, casus yazılım, Truva Atı, virüs ve diğer kötü amaçlı programların cihazınıza başarıyla saldırmasını önlemenize yardımcı olurken sizin de kişisel verilerinizi koruma altında tutacaktır.

Editör: TE Bilişim