Sezonun İlk Kruvaziyer Gemisi İzmir'e Geldi Sezonun İlk Kruvaziyer Gemisi İzmir'e Geldi
 Ege Karadeniz Dernekleri Federasyonu (EKAF) tarafından İnciraltı'nda düzenlenen "Hamsi Şöleni"nde 10 ton hamsi dağıtıldı. Törene katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da kutlamalara ortak oldu. Karadeniz'den getirilen yaklaşık 10 ton hamsinin dağıtıldığı "5. Geleneksel Hamsi Şöleni"ninde açılan standtlarda vatandaşlara Karadeniz Bölgesi'ne ait zenginlikler tanıtıldı.


Törene İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun yanı sıra, İzmir Milletvekilleri Alaattin Yüksel, Mustafa Moroğlu, Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, Karabağlar Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm, Aliağa Belediye Başkanı Turgut Oğuz, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, Çaykara Belediye Başkanı Namık Kemal Gedikoğlu, Türk Parlamenterler Birliği İzmir Şube Başkanı Metin Öney, EKAF Genel Başkanı Aydın Özyar ve vatandaşlar katıldı.




Alanda kurulan standları gezen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Kaçkar Kültür Derneği tarafından derelere hidroelektrik santrali (HES) kurulmasına karşı açılan “Dereler özgür aksın / HES’lere hayır” konulu imza kampanyasına da imza atarak destek verdi. “İzmir Aziz’dir Aziz kalacak” sloganlarıyla kürsüye gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu konuşmasında,

İzmir’in Türkiye’nin en aydınlık kenti olduğunu söyleyerek, göreve geldiğinden bugüne tüm hemşehri derneklerine katkıda bulunmaya çalıştıklarını söyledi. Başkan Kocaoğlu, “80 vilayetten hemşehrilerimizin buluşmasıyla ülkemizin birlik beraberliğine sahip çıkmaya çalışıyoruz. Türkiye’nin en aydınlık kentinde İzmir’den Anadolu’ya bir ışık gibi doğmak istiyoruz. Ne mutlu ki bu kentte barış ve birlik beraberlik içinde yaşıyoruz” dedi.



Karadeniz’den gelen 10 ton hamsinin afiyetle yendiği 5. Hamsi Şöleni’nde Başkan Tartan kendi eliyle hazırladığı hamsili ekmekleri ikram etti. Başkan Tartan Karadeniz insanının ülke birliği ve beraberliğine sevgi katan yapısını topluma yansıtmak adına bu şölende buluştuklarını belirterek şunları söyledi:

“Ben beş yıldan beri bu şölenin gerçekleşmesinde katkı koyarken aslında hedeflediğimi şey şu gördüğümüz güzel tablo, birlik ve beraberliğimiz. Nasıl bayramlarda, özel günlerde bir araya gelip sevgiyi ve dostluğu paylaşıyorsak işte bu gün de o paylaşımı yaşıyoruz. Ben Karadenizli hemşerilerimi çok sevdiğimi her zaman söylerim. Ben Karadenizli hemşerilerimi ülkeye, birlik ve beraberliğimize, vatana, millete, bayrağımıza, ezanımıza, Ulu Önder Atatürk’e sahip çıktığı için çok seviyorum.”



“KARADENİZLİLER ÜLKENİN ÇİMENTOSUDUR”

EKAF Genel Başkanı Aydın Özyar da konuşmasında, Ege Bölgesi’nde kurulmuş 51 Karadeniz Derneği’nin üst örgütü olan EKAF’ın, Konak Belediyesi ile birlikte düzenlediği geleneksel “Hamsi Şöleni”nde 10 ton hamsi kızartıldığını belirtti. Özyar, “Karadeniz insanı sevgiyi ve üzüntüyü paylaşmayı bilir.



Karadeniz insanı bu ülkenin çimentosudur.” dedi.

Karadenizli sanatçılardan Seyfettin Çakıral, Sinan Sami ve İhsan Aydın’ın sahne aldığı şölende İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan'a desteklerinden dolayı birer plaket verildi.

AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, rakibi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ve adayı Aziz Kocaoğlu’nun, ‘İzmir’de trafik sorunu var bu sorun siyasidir’ açıklamasını değerlendirerek, “İlk defa bir trafik sorununu siyasi sorun olduğunu duyduk. Madem bu trafik sorunu siyasi ise birkaç ay kaldı. İzmir bu sorunu halledecek” dedi. 



Bu yıl 5’incisi düzenlenen Ege Bölgesi Karedenizliler Federasyonu Hamsi Şöleni renkli görüntülere sahne oldu. İnciraltı Rekreasyon Alanı'nda yapılan şölende mısır ununa bulanarak tavada kızartılan 10 ton hamsi ücretsiz dağıtıldı. Şenliğe akın Karadenizli vatandaşlar kemençe ve tulum eşliğinde horon tepti.

Şölene AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, ak Parti İzmir Milletvekilleri Ali Aşlık, Nesrin Ulema ve parti ilçe belediye başkan adayları katıldı. Yıldırım kürsüye Karadeniz poşusu takarak çıktı. Konuşmasında kullanacağı notların kendisine geç kalması üzerine Yıldırım yaşanan gecikmeyi Temel fıkrası ile örneklendirdi. Yıldırım; “Söze temel fıkraları ile başlamak daha doğru olur.



Temel böyle bir toplantıya davet edilmiş ve konuşma yapması istenmiş. Temel kürsüye çıkmış konuşmasını yapacak bir de bakmış ki konuşma metni yok benim gibi arayıp duruyor, Şöyle diyor 'puraya' gelirken neler söyleyeceğimi bir Allah bir de ben biliyordum. Şimdi sadece Allah biliyor. Neyse benim notlarım geldi” dedi.


Karadeniz insanın meziyetleri hakkında konuşan Yıldırım; “Soframızdan hamsi hiç eksik olmasın. Sizlerin şahsında hem tüm Karadenizlileri selamlıyorum. Hamsiaslında bir bahane. Ama biraraya gelmek şahane. Böyle bir güzellikle birlikte 2005 yılından bu yana Ege Böjlgesi Karadeniz kültürünü yaşatan dernekler federasyonunu çok büyük bir işe İzmirlileri bu meydanda hınca hınç doldurmaya 50 bin hemşehriyi buluşturmayı başardılar.



Anladığım kadarıyla da hamsiler de Ardeşen’den geliyor. Oraya da selam olsun. Karadeniz insanı zekidir. Pratiktir işi evirmez çevirmez yokuşa sürmez. Ne yapacaksa yapar hemen söyler. Bazen kimsenin aklına gelemeyecekleri söyler. İzmir’de yapılan bu şölen de kimsenin aklına kolay kolay gelmez” diye konuştu.

“MİLLET CEVABINI VERECEK”

17 Aralık operasyonu ve sonrasında yaşanan gelişmelere ilişkin değerlendirmede bulunan Yıldırım konuşmasını tarihte Karadeniz bölgesinde örgütlenen Pontus yapısı üzerinden örneklendirdi. Yıldırım şöyle konuştu: “ Nazım Hikmet diyor ki, ‘Akdeniz’e bir kısrak başı gibi uzanan bu memleket bizim. Bu memleket İzmir bu güzel şehir bizim şehrimiz. Bu memleketi ecdadımız şehit kanları ile çok büyük bir bedel ödeyerek emanet ettiler.

Büyük Atatürk’ün ordularının bu şehri nasıl işgalden kurtardığını ve İzmir’den dünyaya yeni Türkiye Cumhuriyetini buradan nasıl ilan edildiğini hepimiz çok iyi biliriz. Ne zaman olursa olsun ülkemize içerden dışardan musallat olacak düşmanları ülkemizin birliğie bağımsızlığına kardeşliğine halel getirecek hiçbir girişimi bu millet asla affetmeyecektir. Bu millet bunun geçmişte de gelecekte de cevabını verdi. Karadenizli hemşehrilerim siz bunu Pontus çetelerinden bilirsiniz.Memleketimizin her köşesinin değerini iyi bileceğiz.”

“SORUN SİYASİ İSE BİRKAÇ AY KALDI”

Yıldırım, İzmir Byükşehir Belediye Başkan ve adayı Aziz Kocaoğlu’nun bir konuşması sırasında, ‘İzmir’de trafik soru vardır. Bu bir siyasi sorundur’ sözlerine gönderme yaparak konuşmasını şu sözler ile sürdürdü: “ Arkamızda dağ gibi işlerin yapıldığı efsane bir 11 yılımız var.

Bize diyorlar ki İzmir’de ne yapacaksınız? İzmir’de ne projeleriniz var? Bizim cevabımız hazır. Bölünmüş yollara hava yollarına bakın. Akıllı telefonlarla yurdun dört bir yanı nasıl donatıldığını bakın. Bizim o zaman ne yapacağımızı daha iyi anlarsınız. Rakip aday diyor ki, ‘ İzmir’de trafik sorunu var.

Bu siyasi bir sorundur’ İlk defa trafik sorununa da siyasi sorun dendiğiyle karşılaştık. Biz buraya yarım saat adım adım ilerleyerek buraya geldik. Madem bu trafik sorunu siyasi ise birkaç ay kaldı. İzmir bu sorunu halledecek İzmir’in trafik sorunu da çözülecek. Bakın ülkemizin zenginliği ortada.

İşte Türkiye’nin özeti burada. Farklı illerden geliyoruz. İzmir’e geldik geleceğimizi İzmir’de inşaa ediyoruz. Çocuklarımızın geleceğini bu şehirde inşa ediyoruz. Biz İzmir’e siyaset yapmaya değil boş laf söylemeye değil biz sadece ve sadece hizmet yapmaya talibiz.

Türkiye’de binlerce hizmeti bugüne kadar nasıl yaptıysak İzmir’de de yerel kalkınmayı İzmir’in geleceğini inşaa etmeyi İzmirliler ile birlikte sizinle başaracağız. Buradan bunun sözünü tüm hemşehrilerime veriyorum. Biz bu yola çıkarken sevgi samimiyet ve sayfı dedik. Bu duruşumuzu sonuna kadar muhafaza edeceğiz. Bize ne kadar sert saldırırlarsa saldırsınlar biz duruşumuzu bozmayacağız ve hiç kimseyle hamaset yapmayacağız.”

Yıldırım konuşmasının ardından vatandaşlar ve partilileri ile birlikte kol kola horon tepti. Yıldırım, kan bağışında bulundu ardından hamsi ekmek yedi. Şölende Karadeniz'in tekstil, tereyağı, mısır unu, fındık, pestil gibi yöresel ürünleri de satışa sunuldu. Çeşitli sanatçıların yer aldığı şölende vatandaşlar Karadeniz yöresine özgü müziklerle coştu. Hamsi ekmek kuyrukları oluşturdular.

Editör: TE Bilişim